PYLOS NEWS MESSINIA

Παραφωνίες στην κυβέρνηση για την τοποθέτηση γενικών γραμματέων

Αμέσως μετά το Δεκαπενταύγουστο καταργήσεις και συγχωνεύσεις γενικών και ειδικών γραμματειών στα υπουργεία Τηλεφωνικές επικοινωνίες είχε με τους υπουργούς της κυβέρνησης τη Δευτέρα το πρωί ο κ. Αντ. Σαμαράς, λίγες ώρες προτού αναχωρήσει από την Αθήνα για τις ολιγοήμερες διακοπές του. Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολές και έκανε συστάσεις για να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση σε ότι αφορά τα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου. Οι εκκρεμότητες ωστόσο είναι πολλές με πρώτη από όλες το πρόγραμμα κινητικότητας. Τη Δευτέρα προέκυψε και νέο πρόβλημα, η κυβέρνηση τοποθέτησε γενική γραμματέα (την κυρία Χρυσούλα Μουκίου) σε υπό κατάργηση γενική γραμματεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης (!) χωρίς να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η οποία εκφράζει δικαιολογημένη ενόχληση.
Ενδεχομένως ο κ. Σαμαράς θα έπρεπε πριν να ελέγξει το στενό επιτελείο του – επικεφαλής της διαδικασίας αντικατάστασης των γενικών γραμματέων της ΔΗΜΑΡ που παραιτήθηκαν είχε τεθεί ο υπουργός Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτης- καθώς η διαπραγμάτευση αποδεικνύεται ότι έγινε με τη λογική να μοιραστούν καρέκλες και όχι να καλυφθούν ανάγκες. Αμέσως μετά το Δεκαπενταύγουστο αναμένεται να συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης όπου το αρμόδιο υπουργείο θα εισηγηθεί καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών και φορέων αλλά και γενικών και ειδικών γραμματειών στα υπουργεία σύμφωνα με τα νέα οργανογράμματα. Μετά από αυτή την απόφαση με ποιά επιχειρήματα θα πείσουν ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης και η κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου τους ούτως ή άλλως απρόθυμους συναδέλφους τους να συρρικνώσουν τις δικές τους δομές; Η ειρωνεία είναι ότι η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε διαμηνύσει ότι δεν επιθυμεί να καλυφθεί η συγκεκριμένη θέση όχι μόνο γιατί δεν περιλαμβάνεται στο νέο οργανόγραμμα αλλά και επειδή ήθελε να δώσει το καλό παράδειγμα. Όσο για τις αρμοδιότητες της γενικής γραμματείας Εθνικού Κέντρου, Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, θα μπορούσαν χωρίς πρόβλημα να μεταφερθούν στον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Δ. Στεφάνου. Κάτι τέτοιες παραφωνίες θολώνουν το μήνυμα του πρωθυπουργού, και την προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να αξιοποιήσει το momentum που δημιουργήθηκε από την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο και τη δημόσια πολιτική στήριξη που έλαβε ο κ. Σαμαράς από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ιδίως από τη δήλωση του κατά της λιτότητας και υπέρ της ανάπτυξης. Για μπορέσει όμως να δημιουργήσει ένα ανάχωμα απέναντι στις πιέσεις της τρόικας θα πρέπει να υλοποιηθούν όλες οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για τον Σεπτέμβριο, ιδίως σε ότι αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές, και να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του έτους.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου