PYLOS NEWS MESSINIA

Φεστιβάλ μεσογειακής διατροφής «ενίσχυση της ποιότητας του ελαιολάδου μέσω του ΠΟΠ

Η δεύ­τε­ρη η­μέ­ρα του Φε­στι­βάλ Με­σο­γεια­κής Δι­α­τρο­φής, το ο­ποί­ο πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στην Κο­ρώ­νη στο κτή­ριο Κλά­πα, ή­ταν α­φι­ε­ρω­μέ­νη στο ε­λαι­ό­λα­δο το βα­σι­κό συ­στα­τι­κό του πιο υ­γι­ει­νού δι­α­τρο­φι­κού μον­τέ­λου, ό­πως τό­νι­σε και ο Δή­μαρ­χος Πύ­λου-Νέ­στο­ρος, στο χαι­ρε­τι­σμό της Η­με­ρί­δας. Ει­δι­κό­τε­ρα, η συ­ζή­τη­ση ε­πι­κεν­τρώ­θη­κε στη δι­α­σφά­λι­ση της ποι­ό­τη­τας του ε­ξαι­ρε­τι­κού ε­λαι­ο­λά­δου, το ο­ποί­ο πα­ρά­γε­ται στο Δή­μο Πύ­λου-Νέ­στο­ρος αλ­λά και στη Μεσ­ση­νί­α γε­νι­κό­τε­ρα. Ο Δή­μαρ­χος κ. Κα­φαν­τά­ρης α­να­φέρ­θη­κε στις ε­νέρ­γει­ες α­πό πλευ­ράς Δη­μο­τι­κής Αρ­χής προς αυ­τή την κα­τεύ­θυν­ση, ε­νη­με­ρώ­νον­τας τους πα­ρευ­ρι­σκό­με­νους για το Το­πι­κό Σύμ­φω­νο Ποι­ό­τη­τας του Δή­μου Πύ­λου-Νέ­στο­ρος, την υ­πο­στή­ρι­ξη δη­μι­ουρ­γί­ας πά­νελ δο­κι­μα­στών, με στό­χο την α­νά­δει­ξη της πε­ρι­ο­χής σε προ­ο­ρι­σμό γευ­σι­γνω­σί­ας και έ­δω­σε το στίγ­μα για την α­ναγ­και­ό­τη­τα ε­πέ­κτα­σης του ΠΟΠ ε­λαι­ο­λά­δου σε ό­λο το νο­μό Μεσ­ση­νί­ας, μια πά­για δι­εκ­δί­κη­ση πολ­λών ε­τών που φαί­νε­ται ό­τι ε­πι­τέ­λους υ­λο­ποι­εί­ται. Κλεί­νον­τας, κά­λε­σε ό­λους τους φο­ρείς να συμ­πλεύ­σουν με πνεύ­μα συ­νερ­γα­σί­ας και έ­χον­τας κοι­νό στό­χο την α­νά­δει­ξη των ε­κλε­κτών το­πι­κών προ­ϊ­όν­των της Μεσ­ση­νί­ας, κα­θώς έ­τσι θα δο­θεί η δυ­να­τό­τη­τα οι­κο­νο­μι­κής α­νά­καμ­ψης και τό­νω­σης της το­πι­κής οι­κο­νο­μί­ας.
Ο Υ­πουρ­γός Α­γρο­τι­κής Α­νά­πτυ­ξης και Τρο­φί­μων, Α­θα­νά­σιος Τσαυ­τά­ρης στην ο­μι­λί­α του ε­πε­σή­μα­νε την προ­σπά­θεια του Υ­πουρ­γεί­ου να υ­πο­στη­ρί­ξει τους ευ­ρω­πα­ϊ­κούς ποι­ο­τι­κούς δέ­κτες και να συμ­πλεύ­σει με τους νέ­ους, α­να­φο­ρι­κά με το ΠΟΠ και το ΠΓΕ. Α­να­φε­ρό­με­νος στις ε­ξα­γω­γι­κές δυ­να­τό­τη­τες της χώ­ρας μας ση­μεί­ω­σε ό­τι στον κα­τά­λο­γο με τα δέ­κα πρώ­τα ε­ξα­γώ­γι­μα προ­ϊ­όν­τα, τα έ­ξι εί­ναι α­γρο­τι­κά. Η δι­α­πί­στω­ση αυ­τή α­πο­τυ­πώ­νει ξε­κά­θα­ρα το κα­θή­κον της Πο­λι­τεί­ας στο να υ­πο­στη­ρί­ξει τα α­γρο­τι­κά προ­ϊ­όν­τα και το «χρυ­σό» που έ­χου­με στα χέ­ρια μας, το ε­λαι­ό­λα­δο. Ή­δη έ­χουν γί­νει οι α­πα­ραί­τη­τες δι­α­δι­κα­σί­ες προς την Ευ­ρω­πα­ϊ­κή Έ­νω­ση για την ε­πέ­κτα­ση του ΠΟΠ ε­λιάς και ε­λαι­ο­λά­δου. Η Με­σο­γεια­κή Δι­α­τρο­φή εί­ναι έ­να ερ­γα­λεί­ο, ση­μεί­ω­σε ο Υ­πουρ­γός. Το λά­δι θα πρέ­πει να χρη­σι­μεύ­σει ως ο «κα­τα­λύ­της» για τη δι­ά­χυ­ση της Με­σο­γεια­κής Δι­α­τρο­φής και τη δι­ά­δο­ση της πλη­ρο­φο­ρί­ας και της γνώ­σης. Ευ­χή του Υ­πουρ­γού η προ­σπά­θεια να μη μεί­νει στα λό­για, αλ­λά σε συ­νερ­γα­σί­α με τα αρ­μό­δια Ιν­στι­τού­τα, τους φο­ρείς και φυ­σι­κά την υ­πο­στή­ρι­ξη του Υ­πουρ­γεί­ου να ε­νι­σχυ­θούν τα ε­κλε­κτά το­πι­κά προ­ϊ­όν­τα. Ε­πί­σης, τό­νι­σε ό­τι η ποι­ό­τη­τα χρει­ά­ζε­ται υ­πο­στή­ρι­ξη, πι­στο­ποί­η­ση, έ­λεγ­χο και μη­χα­νι­σμούς που θα προ­λαμ­βά­νουν τη νο­θεί­α. Στη συ­νέ­χεια ο Πρό­ε­δρος του Συλ­λό­γου Υ­πέρ Μεσ­ση­νια­κών Προ­ϊ­όν­των Ο­νο­μα­σί­ας Προ­έ­λευ­σης, Θα­νά­σης Μαυ­ρού­λης πα­ρου­σί­α­σε α­να­λυ­τι­κά την α­ναγ­και­ό­τη­τα των ΠΟΠ και των ΠΓΕ, για­τί με τον τρό­πο αυ­τό δι­α­σφα­λί­ζε­ται η δι­α­τή­ρη­ση και η ποι­κι­λο­μορ­φί­α των προ­ϊ­όν­των της α­γρο­τι­κής πα­ρα­γω­γής και ε­νι­σχύ­ε­ται η καλ­λι­ερ­γη­τι­κή δυ­να­τό­τη­τα κά­θε τό­που. Το προ­ϊ­όν εί­ναι ο φο­ρέ­ας, εκ­προ­σω­πεί την κουλ­τού­ρα κά­θε πε­ρι­ο­χής, ό­πως αυ­τή εκ­φρά­ζε­ται α­πό τον κα­θι­ε­ρω­μέ­νο τρό­πο πα­ρα­γω­γής αλ­λά και α­πό την ε­κτέ­λε­ση της συν­τα­γής. Τα Προ­ϊ­όν­τα Προ­στα­τευ­ό­με­νης Ο­νο­μα­σί­ας Προ­έ­λευ­σης και τα Προ­στα­τευ­ό­με­νης Γε­ω­γρα­φι­κής Έν­δει­ξης υ­πό­κειν­ται σε αυ­στη­ρούς πε­ρι­ο­ρι­σμούς, οι ο­ποί­οι τα δι­α­χω­ρί­ζουν α­πό τα συμ­βα­τι­κά και δι­α­σφα­λί­ζουν εγ­γυ­η­μέ­νη ποι­ό­τη­τα. Το Μέ­λος της Ο­μά­δας Δο­κι­μα­στών του ορ­γα­νο­λη­πτι­κού Ερ­γα­στη­ρί­ου Ε­ΣΒΙ­ΤΕ, Πα­να­γι­ώ­της Δη­μη­τρα­κό­που­λος με την πο­λύ εν­δι­α­φέ­ρου­σα πα­ρου­σί­α­σή του έ­θι­ξε ό­λα τα κα­κώς κεί­με­να και ό­σα πρέ­πει να α­πο­φεύ­γον­ται α­πό τους πα­ρα­γω­γούς, προ­κει­μέ­νου να προ­στα­τεύ­ουν το πα­ρα­γό­με­νο προ­ϊ­όν τους. Με σα­φή­νεια και πα­ρα­δείγ­μα­τα α­νέ­λυ­σε πως έ­να ε­ξαι­ρε­τι­κά παρ­θέ­νο ε­λαι­ό­λα­δο μπο­ρεί να υ­στε­ρή­σει σε ποι­ό­τη­τα και δι­α­τρο­φι­κή α­ξί­α, αν δεν α­κο­λου­θη­θούν ό­λοι οι κα­νό­νες καλ­λι­έρ­γειας, συγ­κο­μι­δής, με­τα­φο­ράς, ε­πε­ξερ­γα­σί­ας και α­πο­θή­κευ­σης. Ο Δρ. Βα­σί­λης Δη­μό­που­λος, Ε­πι­στη­μο­νι­κός Σύμ­βου­λος, Ε­πι­κε­φα­λής της Ο­μά­δας του Ερ­γα­στη­ρί­ου γευ­σι­γνω­σί­ας Ε­λαι­ο­λά­δου του ΤΕΙ Κα­λα­μά­τας, το ο­ποί­ο και α­νέ­λυ­σε τα δείγ­μα­τα ε­λαι­ο­λά­δων για το δι­α­γω­νι­σμό «Πα­νέ­λαι­ον», ε­ξή­γη­σε τη δι­α­δι­κα­σί­α και έ­θε­σε τα κρι­τή­ρια στα ο­ποί­α βα­σί­στη­κε η ε­πι­λο­γή των νι­κη­τών.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου