
Στη Βουλγαρία είναι 40% φθηνότερες οι τιμές, στην Ιταλία 8%, στη Ρουμανία 39%, στη Σλοβενία 36% και συνεπώς η «ψαλίδα» στις διαφορές των τιμών εντοπίζεται σε άλλους λόγους, από την απόσταση της χώρας μας από τα κέντρα παραγωγής και το μεταφορικό κόστος που αυτή συνεπάγεται.
Άλλωστε, αυτό επιβεβαιώνεται και από το ...... γεγονός ότι, τόσο για τα δημητριακά όσο και για τα γαλακτοκομικά, η Ελλάδα είναι χώρα παραγωγός. Άλλα προϊόντα που εμφανίζεται μεγάλη διαφορά τιμών είναι τα ψάρια, όπου η μέση τιμή ήταν 11% ψηλότερη από τον κοινοτικό μέσο όρο και τα λάδια και οι λιπαρές ουσίες όπου η Ελλάδα ήταν ακριβότερη κατά 20%. Ιδιαίτερη ανησυχία σε συνδυασμό με τα παραπάνω στοιχεία προκαλεί το γεγονός ότι οι τιμές στην Ελλάδα αναμένεται να σημειώσουν, αλλά και ήδη σημειώνουν ένα άλμα προς τα επάνω το 2010 εξαιτίας των νέων φόρων και του αυξημένου ΦΠΑ. Μάλιστα, οι αλλεπάλληλες αυξήσεις των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης τους τελευταίους μήνες έχουν αυξήσει σηματικά τις τιμές στα εν λόγω προϊόντα με αποτέλεσμα να διευρύνεται ακόμα περισσότερο η «ψαλίδα». Μένει, πλέον, να αποδειχτεί αν η μείωση των μισθών και συντάξεων σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης θα παρασύρει τις τιμές που μέχρι σήμερα σε βασικά αγαθά είναι ακριβότερες. Κατόπιν αυτών,
Ερωτάται η κ. Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
1. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου οι τιμές της ελληνικής αγοράς το 2010 στα βασικά αγαθά να μην αυξηθούν περαιτέρω αλλά και να μειωθούν, δεδομένης της μείωσης σε μισθούς και συντάξεις;
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου