PYLOS NEWS MESSINIA

ΟΠΑΑΧ τώρα και στην πορεία έρχεται το Leader

Σημαντικός αριθμός προτάσεων για υλοποίηση επενδύσεων στο πλαίσιο του προγράμματος ΟΠΑΑΧ αναμένεται να κατατεθούν κατά τη φετινή προκήρυξη, σύμφωνα με όσα απάντησε χθες ερωτώμενος από το «Θάρρος» ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Μεσσηνίας Χρίστος Ριζάς. Η κατάθεση προτάσεων είχε ως καταληκτική ημερομηνία τη 15η Οκτωβρίου, ωστόσο, μόλις προχθές δόθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παράταση έως την 1η Νοεμβρίου.
Στο μεταξύ, έως τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να δημοσιευθεί και η προκήρυξη για τα προγράμματα Leader, τα οποία θα έχουν περιθώριο για κατάθεση προτάσεων δύο μήνες.
Σύμφωνα με τον κ. Ριζά, ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος ενημέρωσης σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας για το τοπικό πρόγραμμα Leader με τον τίτλο «Η Ζωή στο Μεσσηνιακό Ελαιόλαδο». Δόθηκε έτσι η δυνατότητα σε πολλούς ενδιαφερόμενους να ενημερωθούν για τις δυνατότητες του προγράμματος και πώς μπορούν να το εκμεταλλευτούν. Το Leader αφορά στην παραλιακή περιοχή της Μεσσηνίας και οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε δημοτικά διαμερίσματα μέχρι 5.000 κατοίκους.
Η περιοχή παρέμβασης εντοπίζεται στη δυτική και νοτιοδυτική πλευρά του νομού. Αποτελείται από 14 Δήμους και 91 δημοτικά διαμερίσματα και συγκεκριμένα:
-Δήμος Αίπειας
-Δήμος Άριος
-Δήμος Αρφαρών (δ.δ. Πλατέος, Πηδήματος)
-Δήμος Γαργαλιάνων (από το δ.δ. Γαργαλιάνων μόνο η εκτός σχεδίου πόλης περιοχή)
-Δήμος Θουρίας (δ.δ. Άνθειας, Αιθαίας, Θουρίας, Μικρομάνης)
-Δήμος Καλαμάτας (δ.δ. Αντικαλάμου, Ασπροχώματος, Σπερχογείας)
-Δήμος Κορώνης
-Δήμος Κυπαρισσίας (δ.δ.: Αρμενίων, Ραχών, Σπηλιάς, Φαρακλάδας, καθώς και η εκτός σχεδίου πόλης περιοχή του δ.δ. Κυπαρισσίας)
-Δήμος Μεθώνης
-Δήμος Μεσσήνης (από το δ.δ. Μεσσήνης μόνο η εκτός σχεδίου πόλης περιοχή)
-Δήμος Νέστορος
-Δήμος Πεταλιδίου (δ.δ. Αχλαδοχωρίου, Δάρας, Καρποφόρας, Πεταλιδίου)
-Δήμος Πύλου
-Δήμος Φιλιατρών (το δ.δ. Φιλιατρών μόνο η εκτός σχεδίου πόλης περιοχή)
Δράσεις
Τα μέτρα που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι ιδιώτες είναι τα εξής:
-Αύξηση της αξίας των γεωργικών και δασοκομικών προϊόντων. Ενισχύεται η στήριξη επιχειρήσεων μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων (τεμαχισμός και τυποποίηση κρέατος, τυροκομεία, τυποποίηση ελαιολάδου, αρωματικά φυτά, οινοποιεία).
-Για κατά κύριο επάγγελμα αγρότες: Ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί μικρής δυναμικότητας υποδομών διανυκτέρευσης, χώρων εστίασης και αναψυχής, επισκέψιμων αγροκτημάτων, επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού της υπαίθρου (εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ειδικές μορφές τουρισμού, χώροι αθλοπαιδιών, χώροι γευσιγνωσίας). Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί μονάδων οικοτεχνίας, χειροτεχνίας, παραγωγής ειδών παραδοσιακής τέχνης, βιοτεχνικών μονάδων, επιχειρήσεων παραγωγής ειδών διατροφής μετά την α΄ μεταποίηση.
-Στήριξη της δημιουργίας και ανάπτυξης πολύ μικρών επιχειρήσεων με τις εξής δράσεις: Ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί βιοτεχνικών μονάδων, επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, παραγωγής ειδών διατροφής μετά την α΄ μεταποίηση και δικτύωση ομοειδών ή συμπληρωματικών επιχειρήσεων.
-Ανακαίνιση και Ανάπτυξη Χωριών: Βελτίωση και ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων, αποκατάσταση κτηρίων για κοινωφελή χρήση και εξωτερικών όψεων κτισμάτων
-Ενθάρρυνση Τουριστικών Δραστηριοτήτων για ιδιώτες: Ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί μικρής δυναμικότητας υποδομών διανυκτέρευσης, χώρων εστίασης και αναψυχής, οργάνωση, πληροφόρηση και προώθηση αγροτικού τουρισμού. Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού της υπαίθρου (εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ειδικές μορφές τουρισμού, χώροι αθλοπαιδιών, χώροι γευσιγνωσίας).
-Διατήρηση της Αγροτικής Κληρονομιάς – αναβάθμιση χαρακτηριστικών υπαίθρου.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου