PYLOS NEWS MESSINIA

Βασίλισσα του τουρισμού η Δυτική Μεσσηνία

Σταθερά ανοδική η τουριστική κίνηση στη Μεσσηνία και το φετινό καλοκαίρι

Θετικά είναι για ακόμα μια χρονιά τα μηνύματα για την τουριστική κίνηση στη Μεσσηνία και το φετινό καλοκαίρι. Ύστερα από ένα «μουδιασμένο» ξεκίνημα, λόγω έλλειψης μεγάλων συνεδρίων ή γεγονότων, το Μάιο, ο Ιούνιος που ακολούθησε ήταν ο καλύτερος των τελευταίων ετών σύμφωνα με τους ξενοδόχους.
 Όλοι πιστεύουν ότι η καλοκαιρινή σεζόν θα κλείσει ανοδικά σε σχέση με πέρυσι ενώ και το φθινόπωρο προβλέπεται ευοίωνο λόγω ιατρικών συνεδρίων, αλλά και του μεγάλου φεστιβάλ των χορωδιών στην Καλαμάτα τον προσεχή Οκτώβριο.
  Η  «πρωτεύουσα» φαίνεται πως έχει μπει για τα καλά στις «ράγες» της τουριστικής ανάπτυξης λόγω του υπερσύγχρονου αυτοκινητόδρομου, που μετά από χρόνια ολοκληρώθηκε τον περασμένο χειμώνα, αλλά και του διεθνή αερολιμένα «Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου», που έχει φέρει την Καλαμάτα, σε «απόσταση» λίγων ωρών με τις πρωτεύουσες των μεγαλύτερων χωρών.
 Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με την υπόλοιπη Μεσσηνία όπου ο κύριος λόγος είναι το παμπάλαιο και επικίνδυνο οδικό δίκτυο μέσα στο νομό, καθώς κατά τ’ άλλα δεν υστερεί σε τίποτα, ούτε σε ομορφιά ούτε στις προσφερόμενες υπηρεσίες.
 Το «Θάρρος» επικοινώνησε τόσο με τον πρόεδρο των Ξενοδόχων Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Καραλή , όσο και με ξενοδόχους απ’ όλο το νομό, οι οποίοι μας κατέθεσαν και τις απόψεις τους για την κίνηση μέχρι τώρα, αλλά και τις προβλέψεις τους για τη συνέχεια
 
 
Δημήτρης Καραλής, Πρόεδρος Ξενοδόχων Μεσσηνίας,  «Karalis Hotel» Πύλος
 
«Η Μεσσηνία χρειάζεται ασφαλές οδικό δίκτυο για να ακολουθήσουν οι υποδομές»

 
«Ύστερα από δυο μέτριους σχετικά μήνες τον Απρίλιο και το Μάιο, η κίνηση τον Ιούνιο ήταν ανοδική. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στους ξένους τουρίστες, οι οποίοι ήρθαν στη Μεσσηνία. Ειδικά οι Άγγλοι και οι Γάλλοι έδειξαν ότι βρισκόμαστε στην προτίμηση τους για ακόμα μια χρονιά.
 Από τα μέσα Ιουλίου αναμένεται να κορυφωθεί και η κίνηση από τους  Έλληνες επισκέπτες που θα δώσουν και τον «τόνο» της φετινής χρονιάς. Βέβαια, η κίνηση απ’ πλευράς «εγχώριου» τουρισμού παραμένει «δειλή», καθώς η ελληνική οικογένεια εξακολουθεί να βιώνει την οικονομική κρίση. Έτσι, επιλέγει λιγότερες διανυκτερεύσεις και μικρότερο προϋπολογισμό σε σχέση με το παρελθόν. Πιστεύουμε πάντως ότι η φετινή σεζόν θα κλείσει σε λίγο καλύτερα επίπεδα από πέρυσι, χάρις στην αυξημένη κίνηση από τους ξένους.
  Η πραγματικότητα στην πρωτεύουσα του νομού είναι διαφορετική, καθώς η Καλαμάτα είναι η μεγάλη «ευνοημένη», με την καλή έννοια, χάρις στον υπερσύγχρονο αυτοκινητόδρομο που καταλήγει στη πόλη αλλά και τον διεθνή αερολιμένα. Η δική μας περιοχή της Πυλίας, η Μεθώνη, η Κορώνη, η Πύλος, η Φοινικούντα κτλ..  δείχνει ότι θα παρουσιάσει μια άνοδο άλλα όχι σε θεαματικά επίπεδα. Όλοι οι επαγγελματίες της περιοχής πάντως, ξενοδόχοι, ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό. Η ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, πάντως, δεν έχει να «ζηλέψει» τίποτα από καμία άλλη περιοχή. Το μεγάλο πρόβλημα αν θέλουμε πραγματικά να «εκτοξευτούμε» ως νομός στον Τουρισμό, είναι τα οδικά δίκτυα. Αν δεν βελτιωθούν τα οδικά δίκτυα της περιοχής δεν πρόκειται να προχωρήσουν και επενδύσεις σε καταλύματα. Αν γίνει αυτό τότε πραγματικά η Μεσσηνία δεν θα υστερεί σε τίποτα…»


Στις «ράγες» της τουριστικής ανάπτυξης η Καλαμάτα…
 

 καλαμαι.jpg
 
Κωνσταντίνος Ανδριανόπουλος , “Elektra Spa Hotel”
 «Φαίνεται ότι θα είναι το καλύτερο καλοκαίρι των τελευταίων χρόνων»

 
«Ο Ιούνιος ήταν ο καλύτερος μήνας για την πόλη της Καλαμάτας των τελευταίων 15 ετών. Και στην ευρύτερη περιοχή όμως η κίνηση ήταν ικανοποιητική. Τα συνέδρια βοήθησαν αρκετά ως προς αυτό , καθώς «κούμπωσαν» ιδανικά και κάθε 4ήμερο του Ιουνίου η πόλη ήταν ασφυκτικά γεμάτη.
Στους ίδιους «ρυθμούς» συνεχίζει και ο Ιούλιος καθώς μέχρι και το τέλος του φεστιβάλ χορού η πόλη παρουσιάζει πληρότητα που αγγίζει το 100%. Από τις 20 Ιουλίου και μετά μπαίνουμε στο «φουλ» της τουριστικής σαιζόν που κορυφώνεται η κίνηση με τις οικογένειες που κάνουν διακοπές κοκ. Υπάρχει όπως κάθε χρόνο μια υπερσυγκέντρωση κρατήσεων των Αύγουστο. Βέβαια κάθε χρόνο ο μέσος όρος διανυκτερεύσεων μιας οικογένειας που κάνει διακοπές πέφτει προς τα κάτω δυστυχώς. Τα δείγματα για το Σεπτέμβριο είναι θετικά, ενώ τον Οκτώβριο έχουμε το μεγάλο Χορωδιακό φεστιβάλ, που σε συνδυασμό με ένα μεγάλο ιατρικό συνέδριο, θα γεμίσουν την πόλη «ασφυκτικά» . Φαίνεται πως η φετινή σαιζόν θα «κλείσει» πιθανώς, ως η καλύτερη των τελευταίων δεκαετιών τουλάχιστον για την περιοχή της Καλαμάτας».
 
 
Χριστίνα Τσαπάκη, “Horizon Blu”
 «Σταθερά ανοδική , χρόνο με το χρόνο, η τουριστική κίνηση της Καλαμάτας»
 

«Η φετινή τουριστική σαιζόν ξεκίνησε αρκετά δυναμικά καθώς μετά από ένα πολύ καλό Μάιο, ακολούθησε ο Ιούνιος που ήταν εξαιρετικός για την τουριστική κίνηση της Καλαμάτας. Σ’ αυτό συνέβαλαν και τα συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή μας. Εξίσου δυναμικά συνεχίζει και ο Ιούλιος, με πληρότητα στο 100% στα δωμάτια μας, ενώ, ήδη, "εξαφανίζονται" και οι εναπομείναντες κλίνες του Αυγούστου. Παράλληλα, τα μηνύματα για τον Σεπτέμβριο είναι πολύ θετικά και αρκετά καλύτερα απ’ ότι ήταν πέρυσι τέτοια εποχή, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το πρώτο δεκαπενθήμερο, ενώ αρκετοί ξένοι δείχνουν ενδιαφέρον και για τον Οκτώβριο. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε, ότι η τουριστική κίνηση της περιοχής μας, χρόνο με το χρόνο, παρουσιάζει σταθερή ανοδική τάση…».
 
 
Γιώργος Κουτίβας, “Elite City Resort”
«Στόχος να φέρουμε μεγάλα συνέδρια και τους “νεκρούς” μήνες»

 
«Η τουριστική σεζόν για την περιοχή μας, ξεκίνησε μ΄ ένα μέτριο Μάιο και ακολούθησε ένας πάρα πολύ καλός Ιούνιος, ο καλύτερος των τελευταίων ετών… Ο Ιούλιος συνεχίζεται στα ίδια επίπεδα με πληρότητες στο 100%, ενώ τον Αύγουστο, ούτως ή άλλως, η περιοχή μας παρουσιάζει αρκετά μεγάλη ζήτηση. Και ο Σεπτέμβριος μέχρι τις 20 του μήνα είναι παραδοσιακά αρκετά καλός για την Καλαμάτα. Το μεγάλο «στοίχημα» για την περιοχή θα πρέπει να είναι, η πραγματοποίηση μεγάλων συνεδρίων τους λεγόμενους «νεκρούς» μήνες. Δηλαδή το διάστημα Νοέμβριος – Μάρτιος. Αν επιτευχθεί αυτό, τότε πραγματικά θα παρουσιαστεί μια μεγάλη και ουσιαστική αύξηση στην τουριστική κίνηση της περιοχής. Η καλοκαιρινή σεζόν δείχνει πάντως , ότι θα κινηθεί σε πολύ καλά επίπεδα, φθάνοντας τις κρατήσεις και του περυσινού καλοκαιριού που ήταν εξαιρετικές».



 Καλύτερο οδικό δίκτυο και μεγαλύτερη ασφάλεια χρειάζεται η Μεσσήνη…

18922774_10155526205872845_3792260594567133130_o.jpg
 
 
Παύλος Μουρίκης, “Kleopatra Inn” Μεσσήνη
 «Ασφάλεια και ο οδικό δίκτυο για να αναδειχθεί περαιτέρω και η Μεσσήνη ως τουριστικός προορισμός»

 
 
«Η φετινή σεζόν ξεκίνησε μέτρια το Μάιο, λόγω κυρίως και της μη ύπαρξης μεγάλων συνεδρίων ή γεγονότων, στη πρωτεύουσα του νομού την Καλαμάτα, αλλά ο Ιούνιος κινήθηκε σε πολύ καλύτερα επίπεδα από πέρυσι. Το ίδιο δείχνει και ο Ιούλιος καθώς στο ξενοδοχείο μας υπάρχει πληρότητα που αγγίζει το 80% και φθάνει το 100% τα Σαββατοκύριακα. Σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα δείχνει ότι θα κινηθεί και ο Αύγουστος, καθώς έχουμε ήδη πληρότητα στο 90%. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι η φετινή σεζόν θα παρουσιάσει μια αύξηση της τάξης τους 20% σε σχέση με πέρυσι. Πρέπει να προσθέσουμε ότι σημαντικό ρόλο παίζει ο διεθνής αερολιμένας που βρίσκεται στην περιοχή μας, καθώς παρουσιάζεται αύξηση στους ξένους επισκέπτες, εν αντιθέσει με την ελληνική οικογένεια που ακόμα δείχνει επηρεασμένη από την οικονομική κρίση. Στους ξένους επισκέπτες οφείλεται και η αύξηση που παρουσιάζει η περιοχή στον τουρισμό, πιστεύω, κατά κύριο λόγο… Από την πλευρά μας προσπαθούμε συνεχώς να βελτιώνουμε τις υποδομές μας και τις προσφερόμενες υπηρεσίες μας, με στοχευμένες παρεμβάσεις ώστε να προσελκύσουμε όλο και περισσότερο κόσμο στη πόλη μας και να αναδείξουμε και τη Μεσσήνη ως τουριστικό προορισμό. Έχουμε προχωρήσει σε ανακαίνιση των κτηριακών υποδομών μας, έχουμε δώσει μεγάλο βάρος στη μεσσηνιακή γαστρονομία, και ειδικά εισάγοντας το λεγόμενο «μεσσηνιακό πρωινό», και έχουμε αναβαθμίσει το ξενοδοχείο μας από τα 2 αστέρια στα 3. Γενικότερα σαν Μεσσήνη χρειαζόμαστε περισσότερη ασφάλεια, ώστε να εκλείψουν τα προβλήματα παραβατικότητας από συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα αλλά και ένα ασφαλέστερο οδικό δίκτυο στην προσβασιμότητα της Μεσσήνης αλλά και των τουριστικών προορισμών αυτής…».

Του Κώστα Γαζούλη 
 



 Μάνη: Δεν ισχύουν αυτά που έλεγαν για τις χιλιάδες αφίξεις - Brexit και ενοικιάσεις σπιτιών έχουν ρίξει κατακόρυφα τον τουρισμό

μεσσηνια.jpg
 
Δύσκολη φαίνεται να είναι η φετινή τουριστική σαιζόν και για την περιοχή της Μάνης τουλάχιστον για τις περισσότερες επιχειρήσεις.
Μιλήσαμε με επαγγελματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό και το μεγαλύτερο μέρος αυτών δήλωσαν απογοητευμένοι με τη μέχρι σήμερα κίνηση, αλλά και με τις κρατήσεις που υπάρχουν.
Σύμφωνα με τους πιο πολλούς ελάχιστοι είναι οι Έλληνες που έχουν φτάσει στην περιοχή, αν και κάτι όχι τόσο περίεργο για αυτούς.
Αφού τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες όταν, και, αν κάνουν, πλέον, διακοπές προτιμούν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Ο μεγάλος τους προβληματισμός όμως είναι και για τους ξένους, αφού το μεγαλύτερο μέρος τουριστών για τη Μάνη είναι Άγγλοι και Γερμανοί.
Οι πρώτοι πλέον έχουν αλλάξει πολύ μετά το Brexit, αφού η τιμή της λίρας έχει πέσει και έτσι είτε δεν κάνουν καθόλου διακοπές τουλάχιστον στην περιοχή, είτε όταν φθάνουν, τα χρήματα που ξοδεύουν είναι ελάχιστα.
Πέρα από το Brexit όσοι ασχολούνται με τη διαμονή, παρατηρούν ότι πολλοί είναι οι κάτοικοι που νοικιάζουν τα σπίτια τους μέσω διαδικτύου, μια μέθοδος που πλέον έχει γίνει γνωστή και αποτελεί λύση, πλήγμα όμως για τους επαγγελματίες.
Αυτό πάντως που τόνισαν οι περισσότεροι, είναι ότι τα νούμερα ρεκόρ αφίξεων που λένε στις ειδήσεις είναι εικονικά και σε καμία περίπτωση δεν ισχύουν, τουλάχιστον στην περιοχή της Μάνης.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση


ΤΡΙΦΥΛΙΑ – Μειωμένη και «χαλαρή» η τουριστική κίνηση...

τριφυ.jpg
 
Μειωμένη σε σχέση με προηγούμενες αντίστοιχες περιόδους και «χαλαρή» για την εποχή που διανύουμε, χαρακτηρίζεται η κίνηση στις ξενοδοχειακές μονάδες και τα τουριστικά καταλύματα της Τριφυλίας! Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις ξενοδοχείων ακόμα, δυστυχώς, είναι ελάχιστοι οι επισκέπτες. Οι επισκέψεις αλλά και οι κρατήσεις ήταν και είναι λιγότερες – ευρύτερα - στην περιοχή. Η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελληνική κοινωνία, με τα αλλεπάλληλα φορομπηχτικά μέτρα και τις περικοπές που έχουν ως συνέπεια τη διαρκή μείωση των εισοδημάτων των Ελλήνων αλλά και η έλλειψη ουσιαστικών υποδομών και συγκροτημένης και συγκεκριμένης στρατηγικής για την ανάδειξη και προβολή της περιοχής, έχουν ως συνέπεια τη σημερινή πραγματικότητα στον τουριστικό κλάδο με την ισχνή τουριστική κίνηση. Οι προσδοκίες που καλλιεργούνται από τους κυβερνώντες και αυτοδιοικητικούς παράγοντες σχετικά με τον τουρισμό, δεν επιβεβαιώνονται, δυστυχώς, στην πράξη. Ο Μάιος και ο Ιούνιος που πέρασαν ήταν μήνες σχεδόν «νεκρής» περιόδου, με ελάχιστες εξαιρέσεις και, ευτυχώς, που επέλεξαν την Τριφυλία κάποιοι ξένοι τουρίστες, από Ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι στις περισσότερες των περιπτώσεων εδώ και χρόνια κάνουν τις διακοπές τους στην περιοχή. Από τα τέλη Ιουνίου, όμως, όπως και τον Ιούλιο και πολύ περισσότερο τον Αύγουστο, οι διακοπές στην Τριφυλία, έχουν περισσότερο Ελληνικό χρώμα. Και φέτος όμως λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και της οικονομικής κρίσης που πλήττει τους Έλληνες πολίτες, οι κρατήσεις στα περισσότερα ξενοδοχεία είναι περιορισμένες. Όπως, πάντως, αναφέρθηκε, υπάρχουν ξενοδοχειακές μονάδες που ήδη είναι «φουλ», προσφέροντας ολοκληρωμένα πακέτα διακοπών, σε σύγχρονες εγκαταστάσεις και με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και πλούσιες δραστηριότητες για τους επισκέπτες που φιλοξενούν! Άλλωστε, όπως κατ’ επανάληψη έχει τονισθεί, οι εποχές της «αρπαχτής» έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί και ο επισκέπτης, ξένος ή Έλληνας, για τις διακοπές του επιλέγει με μια σειρά από κριτήρια τον τόπο και το χώρο του προορισμού του και θέλει σεβασμό και υπηρεσίες για τα χρήματα που διαθέτει! Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας, Κώστας Αγγελόπουλος, είπε στο «Θ» ότι, «ο Μάιος και ο Ιούνιος δε συγκρίνονται με πέρυσι. Η κίνηση δεν πήγε καθόλου καλά γενικά στην περιοχή μας. Σε σχέση με πέρυσι, όχι μόνο στην Τριφυλία, αλλά σε όλη τη Μεσσηνία, είμαστε κάτω, ήταν μειωμένη η κίνηση γενικά. Υπάρχουν, όμως, συγκεκριμένα ξενοδοχεία που πάνε πολύ καλά! Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος φαίνεται ότι θα είναι ίσως καλοί μήνες και θα υπάρχει κίνηση. Ο Σεπτέμβριος, ακόμα, δε φαίνεται πως θα πάει. Είναι νωρίς βέβαια για το Σεπτέμβριο, αλλά δε μπορεί να γίνει πρόβλεψη με σιγουριά. Κίνηση τουριστική στην Ελλάδα υπάρχει, αλλά είναι μόνο οι “βραχιολάτοι” στα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα γνωστών τουριστικών προορισμών, στην Κρήτη, τη Ρόδο και άλλα νησιά. Σ’ εμάς εδώ, στην Τριφυλίας, η κίνηση είναι μειωμένη. Για τον Ιούλιο υπάρχουν κάποιες κρατήσεις και φαίνεται πως θα έχουμε κίνηση και από ξένους επισκέπτες και από Έλληνες και τον Αύγουστο, κλασσικά, πιο πολλούς Έλληνες, που είναι ο μήνας των διακοπών τους, αλλά πλέον και οι διακοπές έχουν περιοριστεί ή σταματήσει λόγω των οικονομικών δυσχερειών». Ο ίδιος ανέφερε κι άλλη μία παράμετρο σχετικά με την κίνηση σημειώνοντας πως, «παλαιότερα πέρναγε κόσμος, ερχόταν και ρωτούσε εάν έχουμε διαθέσιμα δωμάτια. Τώρα υπάρχει το internet και όποιοι είναι να έρθουν, κάνουν μέσω internet τις κρατήσεις τους, κλείνουν δωμάτια απ’ το internet. Δεν υπάρχουν “τυχαίοι” πελάτες που να είναι περαστικοί επισκέπτες της περιοχής. Παλιότερα περνούσε κόσμος από την περιοχή. Τώρα έρχονται μόνο όσοι έχουν επιλέξει και έχουν κάνει τις κρατήσεις τους από νωρίτερα. Επίσης, αντιπρόσωποι, συνεργεία κτλ που άλλες χρονιές το μήνα Ιούνιο έρχονταν στην περιοχή για τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, φέτος δεν φάνηκαν καθόλου, δεν ήρθαν, δεν πέρασαν από την Τριφυλία, δεν ξέρω γιατί συνέβη αυτό και τι σημαίνει…».
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου