PYLOS NEWS MESSINIA

Απεντάσσεται από το ΕΣΠΑ το τηλεσκόπιο νετρίνων στην Πύλο

Απεντάσσεται από το ΕΣΠΑ το τηλεσκόπιο νετρίνων στην ΠύλοΤην ίδια ώρα που η κυβέρνηση, διά του υπουργού Χρήστου Σπίρτζη και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, διά του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, συζητούν για… διαστημική πύλη στην Καλαμάτα, απεντάσσεται από το ΕΣΠΑ η χρηματοδότηση της συμμετοχής του τηλεσκοπίου νετρίνων στην Πύλο σε ένα σημαντικό πανευρωπαϊκό επιστημονικό πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, ενώ η θεωρητικολογία δίνει και παίρνει, το υπουργείο Οικονομίας αποφασίζει την «ανάκληση της απόφασης ένταξης της πράξης "Υποστηρικτικές εργασίες στο πλαίσιο της διεκδίκησης φιλοξενίας / εγκατάστασης στην Ελλάδα της πανευρωπαϊκής ερευνητικής υποδομής μεγάλης κλίμακας Kilometer Cube Neutrino Telescope (KM3Net)", διότι η υλοποίηση της πράξης δεν ολοκληρώθηκε εντός της προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ 2007-2013».
Οπως γνωστοποιεί το υπουργείο, η ανάκληση προέκυψε, μεταξύ άλλων, γιατί «στο ερευνητικό πρωτότυπο πλωτό ναυπήγημα (πλοίο πόντισης) "Δέλτα Βερενίκη" παρουσιάστηκαν μεγάλες καθυστερήσεις στην εκτέλεση εργασιών ώστε να μην είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί και να καταστεί αξιόπλοο και λειτουργικό εντός της Προγραμματικής Περιόδου του ΕΣΠΑ 2007-2013». Μία πιθανή τοποθεσία εγκατάστασης του τηλεσκοπίου -που προορίζεται να αναπτυχθεί στη Μεσόγειο από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα- θα ήταν και εκείνη του υποθαλάσσιου τηλεσκοπίου νετρίνων «Νέστωρ» (NESTOR), που είχε αρχίσει να κατασκευάζεται στον βυθό της θάλασσας, κοντά στο Φρέαρ των Οινουσσών, στα ανοιχτά της Πύλου, με πρωτοβουλία του καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Λεωνίδα Ρεσβάνη. Ωστόσο για αυτό το εδώ και πολλά χρόνια εν εξελίξει σημαντικό επιστημονικό έργο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, το ενδιαφέρον των διοικούντων εξακολουθεί να παραμένει αόρατο, όπως και τα… νετρίνα.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου