PYLOS NEWS MESSINIA

Με 153 ψήφους πέρασε ο προϋπολογισμός - Τσίπρας: Τρεις εκλογές χάσατε, μυαλό δε βάλατε;

Με 153 ψήφους πέρασε ο προϋπολογισμός - Τσίπρας: Τρεις εκλογές χάσατε, μυαλό δε βάλατε;

Μόνο με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και χωρίς εκπλήξεις, ολοκληρώθηκε μιάμιση ώρα μετά τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό ο οποίος επικυρώθηκε από 153 βουλευτές. «Οχι» είπαν 145 βουλευτές και απουσίαζαν 2. Οχι» ψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης, ενώ ο επίσης ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος απουσίαζε (με πρόθεση ψήφου θα ψήφιζε «όχι», αλλά δεν μετρά). Επιστολική ψήφο έδωσαν ο υπουργός Γιάννης Τσιρώνης με «ναι» στον προϋπολογισμό, όπως ο υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελισσάβετ Σκούφα, η Αννα Βαγενά και η Κατερίνα Ιγγλέζη. Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο τέλος της διαδικασίας για την ψήφιση του προϋπολογισμού. Ο πρωθυπουργός είπε πως η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί την κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό, σημειώνοντας πως υποστηρίζει ότι επί 40 χρόνια το Ασφαλιστικό ήταν βιώσιμο και κατέρρευσε τους μήνες που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. «Αυτά, ούτε στα μικρά παιδιά να μην τα λέτε!», είπε και πρόσθεσε: «Τρεις εκλογές χάσατε, μυαλό δεν βάλατε!»
«Θα τις υπερασπιστούμε τις συντάξεις και μόνοι μας. Δεν είναι η πρώτη φορά. Τον τελευταίο χρόνο σε όλες τις κρίσιμες αναμετρήσεις μόνοι μας ήμασταν, όχι μόνοι μας, με τον λαό να μας στηρίζει σε τρεις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, τρεις εκλογές χάσατε, μυαλό δεν βάλατε», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.
Σημείωσε ότι «θα τις υπερασπιστούμε για την κοινωνία και κόντρα σε ένα πολιτικό σύστημα που χάνει την αξιοπιστία του και κόντρα σε ένα χρεοκοπημένο καθεστώς που προκειμένου να πληγεί η κυβέρνηση, επέλεξε ξανά να μη συνδράμει στην εθνική προσπάθεια να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια».
Άφησε αιχμές και για τον Βασίλη Λεβέντη: «Ζητήσαμε από τα κόμματα να συμφωνήσουμε σε μη μειώσεις των συντάξεων. Ούτε συμμετοχή στην κυβέρνηση ζητήσαμε, όπως φαντάζονται κάποιοι που ψάχνουν σανίδα σωτηρίας σε οικουμενικές κυβερνήσεις. Και αρνήθηκαν. Αποφύγατε, λέτε, την παγίδα που σας έστησα. Προτιμάτε να πέσει ο λαός στο λάκκο με τα λιοντάρια. Εκτίθεστε γιατί ο ελληνικός λαός δεν τρώει κουτόχορτο».
Εμμέσως, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε και στη Ζωή Κωνσταντοπούλου και πάλι μέσω... της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ξαφνικά κάποιοι ανακάλυψαν τους τελευταίους 2 μήνες ότι υπάρχει μια φορολαίλαπα, ένα απεχθές, όπως το χαρακτήρισαν κάποιοι, μνημόνιο», είπε. Η λέξη «απεχθές» θυμίζει... Ζωή! Και συνέχισε: «Θα ήταν αστείο αν δεν μιλούσαν οι πολιτικές δυνάμεις που όλο το προηγούμενο διάστημα μας εγκαλούσαν να υπογράψουμε άρον-άρον για συμφωνία, που είχαν κάνει καμπάνια υπέρ του "ναι"».
«Κοιμάστε και ξυπνάτε με το "σήμερα πέφτετε, αύριο πέφτετε". Θα την πατήσετε όπως ο λύκος και τα πρόβατα. Ο λαός δεν θα σας πιστεύει πια. Τέσσερα χρόνια είναι αρκετά. Στόχος μας δεν είναι μόνο να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, αλλά και να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της πολιτικής. Με όπλο μας τις αξίες μας και την αλληλεγγύη, με την κοινωνία στο πλευρό μας, αφού δεν θέλετε συνεννόηση, θα παλέψουμε. Θα βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Μπορούμε και μόνοι μας, όταν ο λαός μας στηρίζει», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και κάλεσε την αντιπολίτευση να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια.
«Η Συμφωνία εξασφάλισε μερική αναδιάρθρωση χρέους με επιτόκιο δανεισμού στο 1,3 και κάλυψη των αναγκών μας μέχρι το 2019, αυξήθηκε ο μέσος όρος των ωριμάνσεων των δανείων στα 33 χρόνια και μειώθηκε ο χρόνος εξυπηρέτησής του. Και πλέον το πρόβλημα αντιμετωπίζεται από το 2022 και μετά και από εκεί θα ξεκινήσει η συζήτηση για την αναγκαία απομείωση του χρέους που θα ξεκινήσει με βάση τη Συμφωνία αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση.
Αυτή η νέα προοπτική βιωσιμότητας και προοπτικής του χρέους, σε συνδυασμό με την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς και συνακόλουθες αναβαθμίσεις της χώρας από τους διεθνείς οίκους, θα ανοίξουν και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την Ελλάδα από το νέο έτος, μειώνοντας έτσι το κόστος εξεύρεσης κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Έτσι, εξήγησε πως δημιουργείται συνεπώς σταδιακά το απαραίτητο κλίμα εμπιστοσύνης για την επιστροφή των καταθέσεων και την αυτοδύναμη πιστωτική επέκταση των τραπεζών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις.
«Με τον σημερινό προϋπολογισμό, εκτός από την βούληση αποδεικνύουμε ότι διαθέτουμε και την ικανότητα να ηγηθούμε της μεγάλης και δύσκολης κοινωνικής προσπάθειας σε εξαιρετικά δύσκολες και δυσμενείς συνθήκες» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Για προϋπολογισμό
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι μια άσκηση για την κυβέρνηση η οποία που θέλει να αποτυπώσει στίγμα κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδιανομής πόρων σε συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας και δυσκολίας. «Και πίσω από τους αριθμούς μπορεί να δει κανείς μια αγωνιώδη μάχη να στηριχθούν οι δυνάμεις της εργασίας, τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα αλλά και για τον σταδιακό μετασχηματισμό, που είναι αναγκαίος για την ευημερία των πολλών» είπε ο κ. Τσίπρας.
Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, η πολιτική που τηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια είχε στόχο «διότι μειώνοντας την ενεργό ζήτηση ήταν δεδομένο ότι θα οδηγούσε σε υψηλή ύφεση και σε εκτίναξη της ανεργίας». «Δεν είχαμε να κάνουμε με ένα ατύχημα ή ένα λάθος, αλλά με ένα σχέδιο νεοφιλελεύθερης έμπνευσης. Ηταν το σχέδιο, που η κυβέρνησή μας αμφισβήτησε κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης και συνεχίζει να αμφισβητεί» προσέθεσε.
Διακήρυξε δε πως στόχος της κυβέρνησης αυτής είναι ένας βαθύς μετασχηματισμός του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της χώρας, η στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων, η διεύρυνση του κοινωνικού κράτους, η προστασία της δημόσιας περιουσίας, η δίκαιη φορολόγηση, η προστασία του περιβάλλοντος. «Αυτοί όμως οι στόχοι προϋποθέτουν την ριζική ανατροπή των συσχετισμών και στην πατρίδα μας και στο σύνολο της ΕΕ. και δεν αλλάζουν από την μία μέρα στην άλλη, χρειάζεται πολιτική βούληση», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Για Σένγκεν
«Η Ελλάδα έβαλε τέλος στα ακατανόητα σενάρια κάποιων κύκλων στην Ευρώπη που την ήθελαν εκτός Σένγκεν» δήλωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2016.
«Ορισμένες χώρες έστω και με καθυστέρηση στήριξαν την πρόταση της Ελλάδας για απευθείας εγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη» τόνισε, ενώ έκανε λόγο για κέντρα εκτός Ελλάδας, από χώρες που χτίζουν τείχη και φράχτες αλλά και για παπαγαλάκια εντός της χώρας, που αναπαρήγαγαν τα σενάρια και την προσπάθεια υπονόμευσης
Ταυτόχρονα επιτέθηκε στη ΝΔ για τη στάση της λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Με μεγάλη έκπληξη διαπίστωσα ότι και σε αυτό το θέμα η αξιωματική αντιπολίτευση, πυλώνας θεσμικός, δεν βρήκε ένα σημείο ταύτισης και εθνικής γραμμής σε ένα κρίσιμο θέμα. Σε ζητήματα εθνικής ευθύνης απαιτείται εθνική ενότητα. Κατανοώ την ατέρμονη εσωκομματική διαδικασία της ΝΔ, όμως υπάρχει και ένα όριο. Σε θέματα υψίστης ευθύνης η διαφωνία είναι πολυτέλεια. Θέλετε ή δεν θέλετε κέντρα αποδοχής; Επικροτείτε το πρόσωπο αλληλεγγύης της Ελλάδας ή συντάσσεστε με αυτούς που υποστηρίζουν γιατί δεν πνίγουμε τους πρόσφυγες;»
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι σε καθημερινή επαφή με τον Έλληνα επίτροπο, αρμόδιο για το προσφυγικό, Δημήτρη Αβραμόπουλο, για να υπηρετηθεί το ελληνικό συμφέρον, όπως είπε.
«Εντατικοποιούμε τις προσπάθειες μας, διορθώνουμε τα λάθη μας, επιταχύνουμε τις διαδικασίες και ελπίζω να σας βρούμε αρωγούς», τόνισε ο πρωθυπουργός
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου