PYLOS NEWS MESSINIA

Το οικογενειακό λιοτρίβι του δημάρχου Πύλου – Νέστορος Δημ.Καφαντάρη στο Ρωμανού !

Η φύση αυτήν την εποχή, αρχές Νοέμβρη, ησυχάζει.
 Τα δένδρα ετοιμάζονται για τον βαθύ και μακρύ χειμωνιάτικό τους ύπνο. 
Μαζί και τα ελαιόδεντρα, που δούλεψαν σκληρά όλο το καλοκαίρι, για να δέσουν τον καρπό τους και να τον χοντρύνουν, και που τα εργατικά χέρια θα τον μαζέψουν, θα τον στοιβάξουν στα τσουβάλια  , για να τον πάνε στον τελικό προορισμό, στον ναό του λαδιού, το λιοτρίβι. 
Εκεί, θα ολοκληρωθεί ο κύκλος της ύπαρξης του καρπού της ελιάς  χαρίζοντάς μας το ανεκτίμητο αγαθό, το πολύτιμο υγρό χρυσάφι, το  ελαιόλαδο .
Στο Ρωμανού της Πύλου χρόνια τώρα λειτουργεί  το οικογενειακό  λιοτρίβι  του δημάρχου Πύλου – Νέστορος  Δημήτρη Καφαντάρη 
Αν και  ο χρόνος του είναι πολύτιμος από τις πολλαπλές  του υποχρεώσεις σαν αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Πύλου – Νέστορος  ο Δημήτρης Καφαντάρης  βρίσκει πάντα την ευκαιρία να βρεθεί εκεί όπου η οικογένεια του  επί  σειρά ετών δραστηριοποιείται επαγγελματικά 
Όρθιος δίπλα στους μαλακτήρες  παρακολουθεί και ελέγχει  την διαδικασία μάλαξης του ελαιόκαρπού που από  όμορφο, στρογγυλό, γυαλιστερό και λαμπερό σχήμα τους, τώρα έχει μεταμορφωθεί σε μια μάζα άμορφη  χωρίς ζωή.
Όταν και η τελευταία σταγόνα  απο τους μαλακτήρες περάσει από το φυγοκεντρικό μηχάνημα , τότε αρχίζει η άντληση του χυμού και το πέρασμά του από τον διαχωριστήρα. 
Αυτή είναι και η τελευταία φάση στην διαδικασία της παραγωγής του λαδιού, και συγχρόνως η πιο σημαντική.
 Καθώς περνάει ο χυμός από τον διαχωριστήρα, διοχετεύεται συγχρόνως και ζεστό νερό που διαχωρίζει οριστικά το ελαιόλαδο από τα απόβλητα και αρχίζει  το πεντακάθαρο λάδι να κυλά.
Όρθιος, μπροστά στο βρυσάκι του διαχωριστήρα,ο δήμαρχος απολαμβάνει ικανοποιημένος το τελικό αποτέλεσμα ,της μεταμόρφωσης της ελιάς από άψυχο και άμορφο πολτό σε λαμπερό χρυσοπράσινο έχτρα παρθένο ελαιόλαδο 
. Είναι η  στιγμή της ανταμοιβής, της ικανοποίησης και της ευγνωμοσύνης για τους κόπους μιας χρονιάς, που δεν πήγαν χαμένοι, για την απόκτηση της αγνής και πολύτιμης τροφής και για το θείο δώρο της φύσης , που απλόχερα  χαρίζει σε αυτό τον τόπο.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου