PYLOS NEWS MESSINIA

Πάμε για εκλογές

Μπορεί η δανειακή σύμβαση να υπερψηφίστηκε στη μαραθώνια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, μπορεί να εγκρίθηκε από το Eurogroup του Δεκαπενταύγουστου και να έχει πάρει τον δρόμο της για έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια, μπορεί οι δανειστές μας να δηλώνουν αισιόδοξοι, ωστόσο οι ζυμώσεις των τελευταίων μηνών άφησαν βαθιά λαβωμένη την κυβέρνηση. Στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά και την κίνηση Λαφαζάνη, τα πυρά της Ζωής Κωνσταντοπούλου και τις πολλές διαφοροποιήσεις των βουλευτών του από την κυβερνητική γραμμή, έχουν προκληθεί πια όχι τριγμοί, αλλά βαθιά ρήγματα. Ο καιρός που ο κ. Λαφαζάνης ασκούσε «εποικοδομητική αντιπολίτευση», σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, έχει λάβει τέλος. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει τη διάσπαση και ο κ. Λαφαζάνης ετοιμάζεται για νέο κόμμα, με σημαία το «Όχι» στο δημοψήφισμα.
Με αυτά τα δεδομένα, ο Αλέξης Τσίπρας μέσω συνεργατών του, όπως αναφέρουν οι μεγάλες εφημερίδες της χώρας, γνωστοποίησε ότι αμέσως μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας με τους εταίρους και την εκταμίευση της πρώτης δόσης για την αποπληρωμή του ομολόγου της ΕΕ, δηλαδή στις 20 Αυγούστου, θα ζητήσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας δεν θα είναι ικανοποιημένος με 120 βουλευτές, αλλά με 151. Πράγμα που, όπως είναι προφανές, δεν πρόκειται να συμβεί.
Ακόμη, σύμφωνα με τα δεδομένα, κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν φαίνεται πρόθυμο να στηρίξει τον κ. Τσίπρα. «Δεν δίνουμε λευκή επιταγή», τα λόγια της κυρίας Γεννηματά, «πρέπει να αποφασίσετε τι θα κάνετε, δεν είναι δυνατόν εμείς να στηρίζουμε και εσείς να μην θέλετε να ψηφίσετε», είπε ο κ. Μεϊμαράκης. 
Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει «Η Καθημερινή», αν πραγματοποιηθούν τελικώς εκλογές, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας δεν θα οδηγήσει ο ίδιος τη χώρα στις κάλπες. Όπως αναφέρουν, έχει ήδη συζητήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι διερευνητικές εντολές να ολοκληρωθούν μέσα σε μία ημέρα και μετά να αναλάβει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου κυρία Βασιλική Θάνου, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες στις 20 ή 27 Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν δοθεί απόφαση για την Ελλάδα πριν από τις 20 Αυγούστου, και δεν δοθεί η δόση των 25 δισ. ευρώ, άρα δεν προχωρήσει έως τον Οκτώβριο - Νοέμβριο η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον Πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας επεξεργάζεται ένα δεύτερο σενάριο για παραμονή της κυβέρνησης ακόμα και με 120 βουλευτές, μετά τη συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Αλλά, σε αυτή την περίπτωση, η αντιπολίτευση θα πρέπει να συμμαχήσει, με αποχή από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, όπως έχουν διαμηνύσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που δεν θα αφήσουν να περάσουν νομοσχέδια από τα θερινά τμήματα της Βουλής δίχως να έχουν άμεση γνώση. Ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι το κόμμα του θα πρέπει να γνωρίζει πλήρως τα νομοσχέδια και να συμφωνεί με το περιεχόμενό τους, ενώ, από την άλλη πλευρά, το ΠαΣοΚ θα ζητήσει να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Επομένως, το πιο πιθανό σενάριο που έχουμε μπροστά μας είναι η προκήρυξη εκλογών.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου