PYLOS NEWS MESSINIA

Μια "καθαρή" ποιοτική προσπάθεια από την Κορώνη

Το προηγούμενο διάστημα, επισκεπτόμενος την πόλη της Κορώνης, ανακάλυψα τυχαία ένα κατάστημα, στο οποίο ο επισκέπτης του μπορεί να βρει ποιοτικά τοπικά προϊόντα και όχι μόνο, αλλά και έναν νέο άνθρωπο, τον Γιάννη Διονυσόπουλο, με διάθεση και μεράκι, να επενδύσει στο ελαιόλαδο και στο κρασί. Το κατάστημα ονομάζεται Kiari deli, ενώ και το λάδι του που ήδη στολίζει τα ράφια του καταστήματος έχει το ίδιο όνομα. Από τη σύντομη επαφή μας διαπίστωσα την επιθυμία του να ασχοληθεί σοβαρά με τη γη του, να ρισκάρει, αλλά και να προσπαθήσει να πετύχει στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων. Μια μικρή δοκιμή στο ελαιόλαδο, που ήδη ετοιμάζεται και για το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό, μας έπεισε ότι ο Γιάννης μου μιλούσε….σοβαρά.
  Το προϊόν Κιάρι: "Μια λέξη ιταλική ή καλύτερα, ενετική. Από το επίθετο chiaro που σημαίνει καθαρός, ξάστερος". Καθαρό όπως το λάδι που τρέχει φρέσκο και ζεστό από το ελαιοτριβείο για να συνεχίσει να μεγαλώνει γενιές και γενιές στην περιοχή, όπως ο ήλιος και το γενναιόδωρο έδαφος της Μεσσηνίας που συνεργάζονται αρμονικά για να μας προσφέρουν αιώνες τώρα τα ξεχωριστά, τοπικά προϊόντα. Οι ντόπιοι μπορεί να αγνοούν την προέλευσή της. Καταλαβαίνουν όμως πως πρόκειται για ένα ακόμη ίχνος που άφησαν πίσω τους οι Φράγκοι και εκείνοι που κάποτε διαφέντευαν την περιοχή. Αυτό, όπως και πολλά άλλα τέτοια “ίχνη”, είναι εύκολο να διακρίνει το παιδευμένο μάτι ενός ταξιδιώτη που επισκέπτεται για πρώτη φορά την περιοχή. Όχι όμως ως κατάλοιπα του παρελθόντος, αλλά σαν στοιχεία που αναμίχθηκαν με θαυμαστό τρόπο με τα ήθη και τη ζωή του τόπου και οδήγησαν στη δημιουργία μια κοινής ταυτότητας. Ένας αδιάκοπος διάλογος ανάμεσα σε διαφορετικούς λαούς που αλληλεπίδρασαν για χιλιάδες χρόνια και διαμόρφωσαν έναν κοινό κώδικα συμπεριφοράς: τη γνωστή σε όλους Μεσογειακή δίαιτα. Όπου δίαιτα, σύμφωνα με την αρχαία ελληνική γλώσσα, σημαίνει τρόπος ζωής. Και η διατροφή, στενά δεμένη με τη ζωή των ανθρώπων, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Οι διατροφικές συνήθειες του τόπου είναι σχεδόν ταυτόσημες με την κουλτούρα του, εξασφαλίζοντας μακροζωία, ευεξία και ποικίλα οφέλη στην καθημερινότητα όσων έχουν την τύχη να τις ακολουθούν. Γι ́αυτό άλλωστε και η UNESCO, αναγνωρίζοντας τα παραπάνω, τίμησε την Κορώνη ως “πρέσβειρα” της Μεσογειακής Διατροφής μαζί με πόλεις της Ιταλίας, της Ισπανίας και του Μαρόκου. - See more at: http://www.tharrosnews.gr/news/content/%CE%BF-%CE%B3-%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%BD%CF%85%CF%83%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B9-%E2%80%9Ckiari%E2%80%9D-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%BF%CF%81%CF%8E%CE%BD%CE%B7-%CE%BA%CE%B5%CF%81%CE%B4%CE%AF%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%AF%CF%87%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B5%CF%82#sthash.LcOySXP7.dpuf
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου