PYLOS NEWS MESSINIA

Bloomberg: Πεινασμένη για ρευστό η Ελλάδα

euro1Η Ελλάδα θα ξεκινήσει άμεσα να συζητάει για μέτρα που θα ενισχύουν τη ρευστότητά της, καθώς ετοιμάζεται να πληρώσει πάνω από 2 δισ. ευρώ την προσεχή Παρασκευή.
Η Ελλάδα θα ξεκινήσει άμεσα να συζητάει για μέτρα που θα ενισχύουν τη ρευστότητά της, καθώς ετοιμάζεται να πληρώσει πάνω από 2 δισ. ευρώ την προσεχή Παρασκευή αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά του το Bloomberg.
Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο, οι οφειλές στις 20 Μαρτίου περιλαμβάνουν τη συμφωνία ανταλλαγής παραγώγου που αρχικά είχε κανονιστεί από την Goldman Sachs.
Φαίνεται λοιπόν πως εκτός από τις γνωστές υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ προκύπτουν άμεσες ανάγκες ρευστού για να καλυφθούν και άλλες παράπλευρες υποχρεώσεις. Ο Θεόδωρος Πελαγίδης του Ινσιτούτου Brookings απαντάει: «Καθώς οι ημέρες περνούν, τα περιθώρια ελιγμών ολοένα και γίνονται μικρότερα. Η εντύπωση που δίδεται είναι ότι δεν υπάρχει πλάνο Α’ ή Β’ – δεν υπάρχει τίποτα».
Με μια σειρά μέτρων εισπρακτικού χαρακτήρα, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να βρει χρήματα για τις εσωτερικές και τις εξωτερικές ανάγκες της, ενώ η δέσμευσή της είναι πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην καταβολή μισθών και συντάξεων. Ομως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διερωτήθηκε τη Δευτέρα πώς θα λειτουργήσει το πλάνο της Αθήνας. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως θα εκδώσει στις 18 Μαρτίου έντοκα γραμμάτια ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τις αποπληρωμές των βραχυπρόθεσμων γραμματίων (1,6 δισεκατομμύρια ευρώ) που λήγουν στις 20 Μαρτίου. Την ίδια ημέρα λήγει και η τέταρτη δόση προς το ΔΝΤ (350 εκατομμύρια ευρώ), αλλά και οι τέσσερις ομολογίες που κατέχει η ΕΚΤ (περίπου 110 εκατ. ευρώ).
Το παράγωγο της Goldman Sachs
Οι τόκοι του παραγώγου της Goldman Sachs (κρατείται από την Εθνική Τράπεζα) ήταν εκείνο που το 2001 απέκρυψε το αυξανόμενο χρέος της χώρας έτσι ώστε να πληροί τους κανόνες για την είσοδο στην Ευρωζώνη, τώρα προκαλεί μεγαλύτερη ασφυξία στην Ελλάδα, που έχει πλέον σοβαρό θέμα με τη χρηματοδότηση των αναγκών της.
Το άρθρο σημειώνει πως ούτε η Εθνική Τράπεζα, ούτε η Goldman Sachs, αλλά ούτε και κάποιο κυβερνητικό στέλεχος θέλησαν να τοποθετηθούν για το ύψος της οφειλής.
Η ελληνική κυβέρνηση, θεωρεί υπεύθυνη για την κατάσταση την ΕΚΤ. Η ΕΚΤ θα συνεριάσει εκ νέου στις 19 του μήνα για να επανεξετάσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. Την ίδια ημέρα θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες και είναι πιθανό ο Αλέξης Τσίπρας να θέσει το θέμα των ταμειακών αναγκών της χώρας προς την Άνγκελα Μέρκελ. Κι αν δεν το κάνει τότε, μπορεί να το πράξει στις 23 Μαρτίου κατά τη διάρκεια της διμερούς συνάντησης στο Βερολίνο.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου