PYLOS NEWS MESSINIA

Το παρασκήνιο στο Eurogroup - Τι οδήγησε Ευρώπη-Ελλάδα σε ρήξη

Το παρασκήνιο στο Eurogroup - Τι οδήγησε Ευρώπη-Ελλάδα σε ρήξη
Έπειτα από αρκετές ώρες διαπραγματεύσεων στη συνεδρίαση του έκτακτου Eurogroup στις Βρυξέλλες, Ελλάδα και Ευρώπη δεν φάνηκε να κάνουν πρόοδο στις συζητήσεις, με αποτέλεσμα να διαπιστωθεί ξανά ρήξη.
Ενδεικτικό είναι πως χρειάστηκαν δύο ώρες διαβουλεύσεων για να αποφασιστεί ότι δεν θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν από τις δύο πλευρές.
Το τηλεφώνημα Βαρουφάκη σε Τσίπρα
Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τότε ανατράπηκαν τα δεδομένα, αφού αν η ελληνική πλευρά υπέγραφε το κοινό ανακοινωθέν, ουσιαστικά θα άφηνε να εννοηθεί ότι δέχεται συνέχιση του παρόντος προγράμματος.
Μόλις ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αρκετοί από τους συναδέλφους του αποχώρησαν πιστεύοντας πως οι εταίροι είχαν φτάσει σε συμφωνία και ότι θα προχωρούσαν σε κοινή δήλωση. Ωστόσο, το τηλεφώνημα Βαρουφάκη σε Τσίπρα τα ανέτρεψε όλα. Οπως αναφέρει και ο δημοσιογαφος του Mega Μιχάλης Ιγνατίου, η φράση που φέρεται να τα τίναξε όλα στον αέρα ήταν η «παράταση του Μνημονίου».
Οπως είπε ο Μιχάλης Ιγνατίου, «οι Financial Times και ο δημοσιογράφος Peter Spiegel κατάφεραν και "έβαλαν στο χέρι" το κείμενο της συμφωνίας που δεν προχώρησε, δίνοντας σε όλους μας την ευκαιρία να αξιολογήσουμε τι ήταν αυτό που απορρίφθηκε την τελευταία στιγμή από την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους που εμπλέκονται στις συνομιλίες, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης, είχε συμφωνήσει σε μια κοινή δήλωση με τους συναδέλφους του, μια δήλωση που είχε ακόμη υπογραφτεί από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος ήταν επίσης στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση. Μόλις εγκρίθηκε, η συνεδρίαση του Eurogroup διαλύθηκε και ο Σόιμπλε με αρκετούς από τους συναδέλφους του αποχώρησαν . Αλλά αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο Βαρουφάκης έκανε μια τελευταία κλήση για να ενημερώσει για το τι είχε μόλις συμφωνηθεί – και κυβερνητικοί αξιωματούχοι απέρριψαν την ανακοίνωση».  Η φράση που φέρεται να μπλόκαρε το κοινό ανακοινωθέν είναι η «παράταση του μνημονίου», προσέθεσε.
Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας σήμερα στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία Βαρουφάκη-Τσίπρα, λέγοντας ότι εί ναι φυσικό ο πρωθυπουργός να θέλει να ενημερώνεται για την πορεία των διαπραγματεύσεων που κάνουν οι υπουργοί του, χωρίς όμως να μπει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου