PYLOS NEWS MESSINIA

ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 700 ΕΥΡΩ...

Επτά μέτρα, με στόχο την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός...
στις προγραμματικές του δηλώσεις, επισημαίνοντας ότι η αγορά εργασίας βίωνε επί πέντε χρόνια συνθήκες μεσαίωνα, όχι μόνο εξαιτίας των αξιώσεων των δανειστών, αλλά και εξαιτίας των παρεμβολών των εγχώριων δυνάμεων της εργοδοσίας.


Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε:

- Για την άμεση αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO)

- Για την επαναφορά της επεκτασιμότητας (οι όροι των συλλογικών συμβάσεων να εφαρμόζονται υποχρεωτικά από όλες τις επιχειρήσεις και όχι μόνο από αυτές που είναι μέλη των εργοδοτικών ενώσεων) 

- Για την επαναφορά των τριετιών που είχαν παγώσει με το μνημόνιο 

- Για την προστασία από τις μαζικές απολύσεις (εξετάζεται το μηνιαίο όριο των απολύσεων να μειωθεί στο 2% από 5%) 

- Για την αποκατάσταση της λειτουργίας του ΟΜΕΔ (διαιτησία) 

Εξήγγειλε επίσης την σταδιακή επαναφορά του κατωτάτου μισθού στα 751 ευρώ (από 586) έως το 2016, προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα οι επιχειρήσεις, αλλά και οι Ευρωπαίοι εταίροι.

Αποσαφήνισε ότι δεν θα ισχύουν διαχωρισμοί για τους νέους, οι οποίοι σήμερα λαμβάνουν χαμηλότερες αμοιβές (510 ευρώ μεικτά).

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ανάκτησης της εργασίας, το οποίο την ερχόμενη τετραετία θα εξασφαλίσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, προσφέροντας ανάσα στα ασφαλιστικά ταμεία.

Προεκλογικά, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαγγείλει τη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας σε βάθος δύο ετών.

Για την κατάρτιση των νέων προγραμμάτων απασχόλησης θα αξιοποιηθούν πόροι από την αναδιάρθρωση των ΕΣΠΑ και από το πακέτο Γιούνκερ. 

Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η χρήση των ευρωπαϊκών πόρων για την καταπολέμηση της ανεργίας προϋποθέτει την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους. 

Στο μέτωπο των συντάξεων, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος, αφήνοντας αιχμές ότι θα αναζητηθούν οι υπεύθυνοι  για το PSI, που διέλυσε τα αποθεματικά των Ταμείων.

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι δεν θα ισχύσει το email Χαρδούβελη, που προβλέπει  αύξηση ορίων ηλικίας και ότι δεν θα εφαρμοστεί καμία περικοπή στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις.

Επανέλαβε ακόμη την εξαγγελία για χορήγησης της 13ης σύνταξης τα Χριστούγεννα στους συνταξιούχους που λαμβάνουν έως 700 ευρώ.

Τέλος, αναφέρθηκε στο «Ταμείο εθνικού πλούτου και κοινωνικής ασφάλισης», το οποίο θα λειτουργήσει ως νέος  «κουμπαράς» για τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων.

Σε πρώτη φάση, το Ταμείο θα αντλήσει ένα μέρος των εσόδων του από τα δικαιώματα για την εκμετάλλευση του φυσικού και ορυκτού πλούτου της χώρας (μεταλλεία, ορυχεία, χρυσός κ.ά.). 

Σε δεύτερη φάση, στον «κουμπαρά» θα εισέλθουν πόροι από την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων (μετά το 2023).

«Εμείς αξιοποιούμε το φυσικό πλούτο» είπε χαρακτηριστικά, «δεν τον ξεπουλάμε, για να ξεπληρώσουμε ένα χρέος που δεν ξεπληρώνεται».
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου