PYLOS NEWS MESSINIA

Ζοφερό το μέλλον της Δημόσιας Υγείας

Στην κλίνη του Προκρούστη έχει μπει η Υγεία. Όλες οι δαπάνες περικόπτονται συνεχώς, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζεται και στον προϋπολογισμό του 2015, με συνέπεια τη συρρίκνωση του Κοινωνικού Κράτους και την επιβάρυνση των πολιτών και δη των χρονίως πασχόντων και των συνταξιούχων. Η υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ καθιστά προβληματική τη λειτουργία του, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας υπάρχει μόνο στα χαρτιά, τα Νοσοκομεία καταρρέουν λόγω της απογύμνωσης σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, ενώ η πραγματική φαρμακευτική δαπάνη διαμορφώνεται σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα. Η κατάσταση αυτή έχει άμεσο αντίκτυπο στους πολίτες οι οποίοι αιμορραγούν οικονομικά προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε στοιχειώδεις ιατρικές υπηρεσίες και στο φάρμακο. Σε δύσκολες συνθήκες λειτουργούν και τα μικρομεσαία ιατρεία και εργαστήρια, καθώς οι γιατροί παραμένουν απλήρωτοι για αρκετούς μήνες. Την ίδια στιγμή, οι εργαστηριακοί γιατροί καλούνται ήδη να καταβάλουν clawback για το α’ εξάμηνο (50-60% μεσοσταθμικά), ενώ το μέτρο συνολικά, θα συζητηθεί στις 16 Δεκεμβρίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας (η σημερινή συζήτηση ανεβλήθη παρά την εξαίρεση που είχε λάβει ο ΠΙΣ από τον Δικηγορικό Σύλλογο).
Μειωμένες όλες οι δαπάνες υγείας για το 2015 σε σχέση με το 2014
Ανύπαρκτη η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – Ψυχορραγούν τα Νοσοκομεία
Στο 1,6 δισ € η πραγματική φαρμακευτική δαπάνη
Μειωμένο το κονδύλι του ΕΟΠΥΥ για τις λοιπές παροχές ασθενείας
Για το ζοφερό μέλλον του συστήματος Υγείας μίλησαν την Τετάρτη σε Συνέντευξη Τύπου οι κ.κ. Μιχάλης Βλασταράκος – Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Γιάννης Μπασκόζος  – Α’ Αντιπρόεδρος ΠΙΣ, Γρηγόρης Ροκαδάκης – B’ Αντιπρόεδρος ΠΙΣ, Κωνσταντίνος Αλεξανδρόπουλος – Γεν. Γραμματέας ΠΙΣ, Δημήτρης Βαρνάβας – Μέλος Δ.Σ. ΠΙΣ και πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ. Στα προβλήματα με τα οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι συνταξιούχοι αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Ανωτάτης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδος κ. Νίκος Μουλίνος.
«Μετά από έξι χρόνια ύφεσης και τέσσερα χρόνια άγριας λιτότητας, εξακολουθούμε να βιώνουμε μια έντονη κρίση στο σύστημα υγείας. Ο χώρος της δημόσιας υγείας δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο για πειραματισμούς, για μαθητευόμενους μάγους και για λογιστικές πρακτικές. Η υγεία αποτελεί το υπέρτατο αγαθό για κάθε πολίτη και τη βάση για οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση της ανθρώπινης ζωής. Και αυτό είναι που θα πρέπει να έχουν πάντα στο μυαλό τους όσοι σχεδιάζουν το μέλλον αυτού του τόπου», δήλωσε ο κ. Βλασταράκος.
Μειωμένη η χρηματοδότηση Νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ
Ο προϋπολογισμός του 2015 δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Οι συνολικές δαπάνες του υπουργείου Υγείας προϋπολογίζονται στα 4,23 δισ. ευρώ έναντι 4,74 δισ. ευρώ που αναμένεται να κλείσουν στο τέλος του 2014. Η χρηματοδότηση τόσο των Νοσοκομείων όσο και του ΕΟΠΥΥ είναι μειωμένη. Όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή, η χρηματοδότηση στα Νοσοκομεία είναι μειωμένη κατά 22,8% σε σχέση με το 2014 που προβλέπεται να κλείσει στα 1,450 δισ. €, αφού το σχετικό κονδύλι για το 2015 είναι 1,118 δισ. €. Επίσης, η χρηματοδότηση από τον τακτικό προϋπολογισμό για τα λοιπά νοσοκομεία  (ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΝΙΜΤΣ, ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ, ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ) για το 2015 θα είναι 41 εκ. €, μειωμένη κατά 2,7% σε σχέση με το 2014 που εκτιμάται ότι θα κλείσει στα 42 εκ. €.
Στον ΕΟΠΥΥ, η κρατική επιχορήγηση προβλέπεται στα 526 εκ. ευρώ για το 2015, μειωμένη κατά 17% σε σχέση με το 2014 (633 εκ. ευρώ). «Η δικαιολογία εδώ είναι ότι η διαφορά των 100 εκ. ευρώ της επιχορήγησης προκύπτει από τη μεταφορά της λειτουργίας των μονάδων του ΠΕΔΥ στο ΕΣΥ», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΙΣ. Ελαφρώς αυξημένες είναι οι ασφαλιστικές εισφορές, κάτι το οποίο οι ομιλητές χαρακτήρισαν ουτοπικό, τη στιγμή που οι ανασφάλιστοι αγγίζουν τα 2,5 με 3 εκατομμύρια, τα καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο, τα Ταμεία καταρρέουν, ενώ ακόμη και πολλά από τα καταστήματα που παραμένουν ανοιχτά αντιμετωπίζουν τρομερές δυσκολίες με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να μην μπορούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές.
Μελετώντας προσεχτικά την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή για το 2015 – συνέχισαν ο εκπρόσωποι του ΠΙΣ – διαπιστώσαμε δύο άλλα σημαντικά στοιχεία:
Πρώτον, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη παραμένει ίδια με το 2014 παρότι από το 2015 θα καλύπτονται επιπλέον 2,5 – 3 εκατομμύρια ανασφάλιστοι πολίτες. Στην πραγματικότητα, η δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, αν και παρουσιάζεται στα ίδια επίπεδα με το 2014, είναι μειωμένη.
Δεύτερον, το κονδύλι του ΕΟΠΥΥ για τις λοιπές παροχές ασθενείας είναι μειωμένο κατά 354 εκατομμύρια ευρώ (1.271 εκ. ευρώ το 2015 έναντι 1.625 εκ. ευρώ το 2014). Καθώς ακόμη δεν έχει τεθεί σε ισχύ ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, μπορούμε όλοι να φανταστούμε τι σημαίνει. Περικοπές σε παροχές των ασφαλισμένων, όπως ιατρικά βοηθήματα, αναλώσιμα, παραφαρμακευτικά προϊόντα κλπ.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου