PYLOS NEWS MESSINIA

Ξεκίνησε η δίκη για τα πλαστά τιμολόγια της Τριφυλίας

Με 20 Μεσσήνιους αγρότες να κατηγορούνται για απάτη και πλαστογραφία, ξεκίνησε την Τρίτη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, το ένα μέρος της μεγάλης δίκης που αφορά την έκδοση εικονικών τιμολογίων και την παράνομη είσπραξη ΦΠΑ.
Επειτα από ενστάσεις που κατέθεσαν δικηγόροι υπεράσπισης, αλλά και αίτημα αναβολής, που απορρίφθηκαν, αργά το μεσημέρι της Τρίτης ξεκίνησε κανονικά η εκδίκαση της υπόθεσης, με την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα.
Λίγο αργότερα, λόγω του προχωρημένου της ώρας, η δίκη διεκόπη και θα συνεχισθεί σήμερα το πρωί.

Πλαστά τιμολόγια
Υπενθυμίζεται ότι στο εδώλιο κάθονται αγρότες από τα Φιλιατρά, του Ρωμανού, τους Γαργαλιάνους, την Αθήνα και το Ριζόμυλο και αφορά υπόθεση με πανελλήνιες διαστάσεις που αποκάλυψε το ΣΔΟΕ το Μάιο του 2012.
Στην Κυπαρισσία τότε, το ΣΔΟΕ συνέλαβε δύο άτομα για συναλλαγές με εικονικά τιμολόγια. Στο αυτοκίνητο που επέβαιναν βρέθηκαν μπλοκ πλαστών τιμολογίων, από τα οποία τα πέντε είχαν χρησιμοποιηθεί.
Εμφανίζονταν ως έμποροι αγροτικών προϊόντων σε εταιρεία με έδρα τον Ταύρο Αττικής, η οποία, ωστόσο, ποτέ δεν υφίστατο, ενώ στη συνέχεια αποκαλύφθηκε πως εμπλέκεται και δεύτερη εταιρία.
Τα τιμολόγια δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματικές συναλλαγές και κατατίθεντο μέσω των Αγροτικών Ενώσεων και Συνεταιρισμών στις κατά τόπους αρμόδιες ΔΟΥ, για την παράνομη είσπραξη της επιστροφής ΦΠΑ.
Τα εικονικά αγροτικά τιμολόγια είχαν κατατεθεί στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαμάτας, Φιλιατρών, Μεσσήνης, Γαργαλιάνων, Άργους, Πύλου και Πύργου Τριφυλίας, ενώ τα δικαιολογητικά για επιστροφή ΦΠΑ στις ΔΟΥ Φιλιατρών, Άργους και Καλαμάτας.

Από το ποσό της επιστροφής ΦΠΑ, οι κατηγορούμενοι, ως μέλη του κυκλώματος, εισέπρατταν το 4% και οι αγρότες το υπόλοιπο 7%.

150.000 ευρώ
Οι 20 αγρότες που κάθονται από την Τρίτη στο εδώλιο εμπλέκονται στο δεύτερο μέρος της σχετικής δικογραφίας με τα εικονικά τιμολόγια.
Ήδη έχει εκδικασθεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας το πρώτο μέρος και τρία άτομα (δύο Αθηναίοι και ένα Θεσσαλονικιός) έχουν καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη
Επίσης, ένας Φιλιατρινός, που έδωσε τα ονόματα των αγροτών στους οποίους κόπηκαν τα εικονικά τιμολόγια αγοραπωλησίας προϊόντων, καταδικάσθηκε σε 20 χρόνια κάθειρξης, ενώ και ο άνθρωπος που χρησιμοποιήθηκε, ώστε στο όνομά του να λειτουργήσει η μία εταιρεία – μαϊμού, καταδικάσθηκε σε 10 χρόνια κάθειρξης.
Με την έναρξη της χθεσινής διαδικασίας, συνήγορος υπεράσπισης κατέθεσε αίτημα αποβολής του δημοσίου ως Πολιτική αγωγή, το οποίο ζητά ηθική αποζημίωση από 5.000 ευρώ από 8 κατηγορούμενους και από 40 ευρώ από τους υπόλοιπους.
Επίσης, ο ίδιος δικηγόρος κατέθεσε και αίτημα αναβολής εκδίκασης της υπόθεσης, μέχρι να καταλογιστούν σε όλους τους κατηγορούμενους τα πρόστιμα που τους αναλογούν από την Εφορία. Και τα δύο αιτήματα απορρίφθηκαν.

Κατηγορούμενοι, είναι αγρότες, μαζί με συγγενείς τους, τα ονόματα των οποίων χρησιμοποίησαν οι πρώτοι για την έκδοση των εικονικών τιμολογίων. Κατά τους ισχυρισμούς των συνηγόρων τους, οι αγρότες παραδέχονται μέρος ή σύνολο των ευθυνών τους και αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη για τους συγγενείς τους, τα ονόματα των οποίων χρησιμοποίησαν.
Επίσης, συνήγοροι υπεράσπισης, διευκρίνισαν ότι το συνολικό ποσό ΦΠΑ που θα μπορούσαν να εισπράξουν και οι 20 ανέρχεται στο ποσό των 752.000 ευρώ, από αυτά εισπράχθηκαν τα 250.000 ευρώ και ένας εκ των κατηγορουμένων, έχει ήδη επιστρέψει το ποσό των 150.000 ευρώ.
Πρώτος μάρτυρας στη διαδικασία ξεκίνησε ο προϊστάμενος του γραφείου ΕΑΣ Πύλου, ο οποίος είπε ότι 4 εκ των κατηγορουμένων, είχαν καταθέσει τότε αιτήσεις για επιστροφή ΦΠΑ 
 Διευκρίνισε πως δεν γνωρίζει αν οι αιτήσεις  κατατέθηκαν από τους ίδιους ή από άλλα πρόσωπα, αλλά ότι κάποιοι κατέθεταν για πρώτη φορά αίτηση για επιστροφή ΦΠΑ και δεν διέθεταν λογαριασμό τράπεζας. Η κατάθεσή του διεκόπη για να συνεχισθεί σήμερα.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου