PYLOS NEWS MESSINIA

Η ΔΟΥ μπλοκάρει αποζημίωση για απαλλοτρίωση ακινήτου i

Ενώ το Σύνταγμα το απαγορεύει: Η ΔΟΥ μπλοκάρει αποζημίωση για απαλλοτρίωση ακινήτου
ΣΥΝΤΕΤΑΣ

Η ΔΟΥ Καλαμάτας κατάσχει αποζημίωση απαλλοτρίωσης ενώ το Σύνταγμα ορίζει ότι «η αποζημίωση δεν υπόκειται ως αποζημίωση σε κανένα φόρο, κράτηση ή τέλος». Αυτό καταγγέλλει στον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ο επιχειρηματίας Γιάννης Μήτρου, καλώντας τον παράλληλα να μεριμνήσει για την εφαρμογή του Συντάγματος και των νόμων. 

Ο κ. Μήτρου περίμενε να πάρει την αποζημίωση για απαλλοτρίωση που έγινε προκειμένου να κατασκευαστεί ο περιφερειακός της Καλαμάτας, αλλά λογάριαζε χωρίς τη ΔΟΥ. Ετσι λοιπόν η ΔΟΥ θέλει να εισπράξει την αποζημίωση για λογαριασμό του Δημοσίου επειδή υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. 
Αναλυτικά η η επιστολή που έστειλε ο Γιάννης Μήτρου στον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης: 
«Αξιότιμε κύριε Γενικέ Επιθεωρητά Δημόσιας  Διοίκησης,   
 Η στέρηση της ιδιοκτησίας με αναγκαστική απαλλοτρίωση κατά το άρθρο 17 του Συντάγματος επιτυγχάνεται με την καταβολή της πλήρους αποζημίωσης, κατά τη διαδικασία του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων, ο οποίος προβλέπει τη δημόσια παρακατάθεσή της στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ως τρόπο συντέλεσης της απαλλοτρίωσης.
Ακόμη, στο τελευταίο εδάφιο της § 4 του  άρθρου 17 του Συντάγματος  του 1975, ορίζεται ότι "η αποζημίωση δεν υπόκειται ως αποζημίωση σε κανένα φόρο, κράτηση ή τέλος" ενώ το άρθρο 13 § 3 του ΚΑΑΑ ορίζει ότι "ο καθού η απαλλοτρίωση δεν υπόκειται σε κανένα φόρο, κράτηση ή τέλος για την αποζημίωση που εισπράττει". Η πλήρης αποζημίωση θωρακίζεται με την ως άνω διάταξη του Συντάγματος, κατά την οποία η εν λόγω αποζημίωση δεν υπόκειται σε κανένα φόρο, κράτηση ή τέλος, η οποία θεσπίστηκε προφανώς με σκοπό τη διασφάλιση της αποζημίωσης αυτής από σχετικές νομοθετικές φαλκιδεύσεις, στις οποίες υπέκειτο μέχρι τότε και την περιέλευσή της άθικτης στο δικαιούχο της. Θεμέλιο της παραδοχής αυτής αποτελεί το γεγονός ότι η αποζημίωση λόγω της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτου  δεν αποτελεί εισόδημα του δικαιούχου, αλλά δυνατότητα αντικατάστασης του απαλλοτριούμενου στοιχείου με άλλο ισάξιο. (βλ. ΣτΕ 3607/2004 και Ολομ. ΑΠ 13/2000).
Με την απόφαση 155/2014 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας αναγνωρίστηκα δικαιούχος της αποζημίωσης που καθορίστηκε προσωρινά με την υπ' αριθμ. 105/2013 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Καλαμάτα, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων.
Η αποζημίωση αυτή αφορά τη συμπληρωματική αναγκαστική απαλλοτρίωση τμήματος της ιδιοκτησίας μου, στην περιοχή της Αγίας Αννας του Δήμου Καλαμάτας, για την κατασκευή σ' αυτή της περιμετρικής οδού Καλαμάτας και των συνδετηρίων αυτής οδών με την οδό Αρτέμιδος.
Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υποχρεούται να μου αποδώσει το ποσό αποζημίωσης που προέκυψε με βάση τις ως άνω αποφάσεις αναγνώρισής μου ως δικαιούχου της αποζημίωσης από απαλλοτρίωση και εκείνης περί προσδιορισμού της αποζημίωσης αυτής.
Παρά ταύτα, η ΔΟΥ Καλαμάτας ισχυρίζεται ότι δικαιούχος της αποζημίωσης του απαλλοτριωθέντος ακινήτου μου είναι το Ελληνικό Δημόσιο, επειδή υπάρχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις μου προς αυτό και επιδιώκει το συμψηφισμό της αποζημίωσής μου, η οποία έχει παρακατατεθεί στο όνομά μου στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Δεδομένων των ανωτέρω, σας παρακαλώ, να μεριμνήσετε για την άρση της διχογνωμίας που έχει επικρατήσει με την ΔΟΥ Καλαμάτας».Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/43738-doy-blokarei-apozimiosi
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου