PYLOS NEWS MESSINIA

Ερώτηση Θ. Πετράκου για την δημιουργία μουσείου Κορινθιακής σταφίδας στην Κορώνη

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣΕρώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος προς τους Υπουργούς προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Πολιτισμού & Αθλητισμού για την δημιουργία μουσείου Κορινθιακής σταφίδας στην Κορώνη.
Συγκεκριμένα ο κ. Πετράκος αναφέρει στην ερώτηση του:
«Είναι γνωστή η διατροφική αξία της Κορινθιακής σταφίδας όπως επίσης και η δυναμική της σταφίδας ως εξαγώγιμο αγροτικό προϊόν. Είναι επίσης γνωστό ότι η σταφίδα χρησιμοποιούνταν για αιώνες ως βασική γλυκαντική ουσία και κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα αποτελούσε το 80% των εξαγωγών του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Επιπλέον η μαύρη Κορινθιακή σταφίδα μαζί με το ελαιόλαδο αποτελούν τους πιο χαρακτηριστικούς πρεσβευτές  ελληνικών προϊόντων διατροφής στο εξωτερικό.
Η ιστορία της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καλλιέργεια της Κορινθιακής σταφίδας. Στη Μεσσηνία έχουν κατασκευαστεί, από τις εισφορές των σταφιδοπαραγωγών, αποθήκες για την συλλογή της σταφίδας, αποθήκες ΣΚΟΣ (Συνεταιριστική Κορινθιακής Σταφίδας, πρώην ΑΣΟ). Μεγάλη συνεισφορά στην δημιουργία του ΑΣΟ είχε ο ηγέτης του αγροτικού κινήματος, Τάσσος Κουλαμπάς, Βουλευτής της ΕΔΑ το 1958, που φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από το θάνατό του. Για το λόγο αυτό η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει εκδηλώσεις μνήμης.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κορώνης και φορείς της περιοχής ζητούν την παραχώρηση μιας αποθήκης της ΣΚΟΣ (πρώην ΑΣΟ) στην Κορώνη, για να δημιουργηθεί Μουσείο σταφίδας. Πρόκειται για ένα εύλογο αίτημα αφού η τοπική ιστορία είναι συνδεδεμένη με την καλλιέργεια της σταφίδας. Φυσικά πρέπει να υπάρξει και μια πολιτική που να υποστηρίζει την καλλιέργεια της σταφίδας ώστε να συνεχίσει να υπάρχει αυτό το προνομιούχο για την Ελλάδα προϊόν.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Θα προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να δημιουργηθεί Μουσείο στην Κορώνη για την ιστορική εξέλιξη της σταφίδας και τους αγώνες των σταφιδοπαραγωγών;
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς την ΣΚΟΣ (Συνεταιριστική Κορινθιακής Σταφίδας)  ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα των σταφιδοπαραγωγών της Κορώνης και των φορέων της περιοχής ώστε να παραχωρηθεί ένα από τα κτίρια της Κορώνης που ανήκουν τώρα  στην ΣΚΟΣ (Συνεταιριστική Κορινθιακής Σταφίδας) για τη δημιουργία Μουσείου Σταφίδας στην Κορώνη;»
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου