PYLOS NEWS MESSINIA

Ένα ακόμη καμπανάκι για τα σκουπίδια στην Πύλο

Αναποτελεσματικές οι δράσεις δεματοποίησης και προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων
 
Εκτός από την επιθεώρηση του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και το πόρισμά του για την τραγική κατάσταση που βρίσκεται η περιοχή του Αγίου Νικολάου στην Πύλο με τα σκουπίδια, ένας ακόμη φορέας κρίνει ως ανεπαρκή τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων μέσω της δεματοποίησης.
Συγκεκριμένα, την ανησυχία του για τη συνεχή και ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων, παρά και την πιο πρόσφατη καταδίκη της χώρας μας, εκφράζει ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ), τονίζοντας ότι με πρακτικές όπως η δεματοποίηση και η προσωρινή αποθήκευση σκουπιδιών, «δε διαφαίνεται έστω και προσωρινή επίλυση του προβλήματος».
Συγκεκριμένα, ο ΣτΠ επισημαίνει πως «δε διασφαλίζεται ότι ο εκάστοτε προσωρινός χώρος δεματοποίησης - αποθήκευσης δε θα μετατραπεί σε νέο ΧΑΔΑ, δεδομένου ότι σε πολλές περιοχές δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία της εκπόνησης των μελετών, της επιλογής του χώρου, της δημοπράτησης, της κατασκευής και της αποδοτικής λειτουργίας των έργων του εκάστοτε Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ)».
Προσθέτει ότι «ένας χώρος προσωρινής αποθήκευσης δεν παύει να χρήζει αναγκαίων υποδομών (“γήπεδου”, εγκαταστάσεις διαχείρισης στραγγισμάτων και βιοαερίου)», ενώ εξηγεί ότι «η δεματοποίηση - προσωρινή αποθήκευση αποτελεί συνοδό ενδιάμεσο έργο στην ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων, πριν από την τελική διάθεση». Γι’ αυτό υπογραμμίζει ότι τα εν λόγω έργα «δε συνιστούν από μόνα τους έργα υποκατάστασης των ΧΑΔΑ, καθώς προϋποθέτουν ύπαρξη τελικού αποδέκτη ή άλλου τρόπου τελικής διάθεσης»

Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου