PYLOS NEWS MESSINIA

Οδ. Βουδουρης: «Τα αδιέξοδα του έργου για τα απορρίμματα και οι συνεχείς παρατυπίες της διοίκησης Τατούλη»

boudouris patsarinosΟ υποψήφιος περιφερειάρχης Οδυσσέας Βουδούρης, και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Νίκος Πατσαρίνος, με κοινή τους ανακοίνωση κάνουν επίθεση στον  περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη για τα αδιέξοδα στην  διαχείρηση των απορριμμάτων που έχει φέρει την περιφέρεια αλλά και για τις συνεχιζόμενες παρατυπίες που γίνονται.Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή τους τονίζουν:
«Όσο περνά ο καιρός επαληθευόμαστε για τα αδιέξοδα του διαγωνισμού της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρειά μας και αυτό αναγκάζει τον απερχόμενο περιφερειάρχη  Π. Τατούλη να προβαίνει σε συνεχείς παρατυπίες:
Στην τελευταία 4η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΣ), στις 14/4/2014, (την «βάφτισε» κατεπείγουσα χωρίς την απαραίτητη αιτιολόγηση σύμφωνα με το άρθρο 9  του κανονισμού του ΠΣ),  ελήφθη απόφαση (θέμα 67) για έγκριση υποβολής πρότασης για την ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2007-2013. Αυτό έγινε χωρίς να δοθεί στο ΠΣ καμία εισήγηση,  με το επιχείρημα του κ. Τατούλη ότι πρόκειται για τυπική διαδικασία . Η απόφαση εγκρίθηκε με 14 ψήφους υπέρ και 4 κατά σε σύνολο 51 περιφερειακών συμβούλων.Την ίδια μέρα είχε λάβει επιστολή (αριθμ.  Πρωτ. 17917/14-4-2014) από τον Υπουργό Ανάπτυξης που ενημέρωνε ότι για το ΕΣΠΑ 2007-2013 έχει γίνει  υπερδέσμευση πόρων και άμεσα θα «κλειδωθεί»  η εισαγωγή νέων έργων και εντάξεων στο πρόγραμμα. Αυτό όχι μόνο το απέκρυψε αλλά στην επιμονή μας για την ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων για το έργο, που το καθιστά μη επιλέξιμο, επανειλημμένα μας  ειρωνεύτηκε.
Είναι γνωστό ότι το έργο διαχείρισης των απορριμμάτων απαιτεί την διασφάλιση 65 εκ ευρώ από το ΕΣΠΑ 2007-2013, με τις εξής προϋποθέσεις:
Να έχει υπογραφεί η σύμβαση από  31/12/2013.Να έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι της μελέτης από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος.
Τίποτα από αυτά τα δύο δεν έχουν γίνει και για να παρακαμφθούν πρέπει η διαχείριση των απορριμμάτων να χαρακτηρισθεί εξαιρετική περίπτωση έργου, κάτι για το οποίο θα πρέπει να συμφωνήσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση.Στην Ευρωπαϊκή Ένωση όμως υπάρχει σοβαρή αμφισβήτηση για την τήρηση των όρων της 2008/98/ΕΚ οδηγίας και του ισχύοντα περιφερειακού σχεδιασμού. Εξ ου και οι συνεχείς άρον-άρον αναθεωρήσεις του Περιφερειακού σχεδιασμού.Είναι προφανές πως η απερχόμενη διοίκηση της Περιφέρειας είναι τόσο ανίκανη και ευάλωτη στα ιδιωτικά συμφέροντα, που οδηγεί με ευθύνη της σε αδιέξοδο το έργο αυτό.Το πιο τραγικό είναι όμως ότι με τις απαράδεκτες επιλογές της, δεσμεύει τη νέα Περιφερειακή Αρχή και  μπλοκάρει για το επόμενο διάστημα την αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ προς τη σωστή κατεύθυνση για το οξυμένο θέμα  της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Share on Google Plus

About ellinas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου