PYLOS NEWS -MESSINIA GREEE

ΕΝΑΣ ΜEΓΑΛΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΜΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ.. Pylos News in daily news.

Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2012

Mega διαστρέβλωση γεγονότων

Άλλη μια επιστολή καταγγελία του φαρμακευτικού συλλόγου εναντίον του Mega και συγκεκριμένα του Ανδρέα Κωνσταντάτου που κατηγορείται για διαστρέβλωση της αλήθειας. Παλιαότερα οι τηλεοπτικοί σταθμοί έλεγαν και μια φράση από τις ανακοινώσεις ή τις θέσεις των κοινωνικών ομάδων που συκοφαντούσαν επειδή έτσι πρόβλεπε η κεντρική σύσκεψη.
Ο πλήρης έλεγχος της ενημέρωσης έκανε και αυτή την επιλογή αχρείαστη. Τώρα βγαίνουν οι συντάκτες και "ενημερώνουν" το κοινό με τις θέσεις της κυβέρνησης. Χωρίς κανένα αντίλογο. Ο Φαρμακευτικός σύλλογος κάνει λόγο για "άθλια προπαγάνδα".
Η ανακοίνωση Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής
Σε χθεσινή (27/8/2012) ενημερωτική εκπομπή, ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA προσέθεσε στο ενεργητικό του μια ακόμη επίθεση εναντίον του κλάδου των φαρμακοποιών, εκτελώντας προφανώς άνωθεν εντολές. Η διαστρέβλωση της πραγματικότητας έχει γίνει πλέον για το σταθμό σας κατεστημένο και η ανοχή μας απέναντι σε αυτά που μεταδίδετε έχει παρερμηνευθεί.
Ο κος Α. Κωνσταντάτος εξέφρασε την άποψη περί του δήθεν σημαντικού κέρδους των φαρμακοποιών σαν αυτό και μόνο να προβληματίζει τον ίδιο και το σταθμό σας. Αν πράγματι το πρόβλημα κάποιων δημοσιογράφων είναι το κέρδος των υπολοίπων κλάδων, θα πρέπει αυτοί πρωτίστως να κάνουν την αυτοκριτική τους και μετά να εκφράζουν τις απόψεις τους.
Ζητούμε, εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, από τον κ. Α. Κωνσταντάτο να μας παραθέσει τεκμηριωμένα αυτά που ανέφερε περί των 600 εκατομμυρίων κέρδους των φαρμακοποιών. Όπως επίσης και από τον σταθμό σας, ζητούμε να προβεί άμεσα σε αποκατάσταση των όσων ψευδών ελέχθησαν εναντίον του κλάδου μας. Προς βοήθεια σας, ξεκαθαρίζουμε τα εξής:
Το κράτος χρωστά χρήματα στους φαρμακοποιούς, τα οποία δεν προέρχονται από δελτία παροχής υπηρεσιών ή καθαρό κέρδος τους, αλλά το 85% τουλάχιστον αφορά κεφάλαια που έχουν δοθεί σε βιομηχανία και λοιπούς προμηθευτές, ακριβώς για να μη μείνουν οι ασφαλισμένοι χωρίς φάρμακα.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κος Μ. Σαλμάς εκβιάζει αυτούς ακριβώς, οι οποίοι όπως αναφέραμε παραπάνω, έχουν καλύψει μέχρι σήμερα τις ανάγκες των ασφαλισμένων σε φάρμακα, όταν οι ίδιες οι υπόχρεες Κυβερνήσεις σφυρίζουν αδιάφορα. Είναι αυτό ακριβώς που δηλώνει και το ρητό: «ουδείς πιο αχάριστος του ευεργετηθέντος».
Αποτελεί άθλια προπαγάνδα το να ισχυρίζονται υπάλληλοι του σταθμού σας ότι οι φαρμακοποιοί παίζουν με την υγεία των ασφαλισμένων. Το ποιος είναι αυτός που παίζει το γνωρίζουν πλέον όλοι: είναι αυτοί οι ίδιοι που κατέστρεψαν τα ασφαλιστικά ταμεία και κερδοσκόπησαν πάνω τους, σε αντίθεση με τους φαρμακοποιούς, που στήριξαν με δικά τους κεφάλαια τη φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων.
Με ποιο τρόπο το κράτος προστατεύει το εισόδημα των φαρμακοποιών; Και από πού τεκμαίρεται ότι το επάγγελμα των φαρμακοποιών είναι κλειστό; Μάλλον μπερδεύετε το δικό σας επάγγελμα και την οικονομική υπερπροστασία που λαμβάνει ο σταθμός σας, με τους φαρμακοποιούς που έχουν αποδείξει ότι αποτελούν τους πιο συνεπείς φορολογικά πολίτες. Πληρώνουμε φόρους για εισοδήματα που δεν έχουμε εισπράξει και Φ.Π.Α. που επίσης δεν έχουμε εισπράξει.
Δεν χρωστάμε στο κράτος! Αντιθέτως, αυτό μας χρωστά πολλά.

Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2012

Το Χόλυγουντ αγάπησε την Μεσσηνία

Χολιγουντ θύμιζε τελικά χθες το απόγευμα η πλατεία της Πύλου .Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsmessinia τις απογευματινές ώρες ( μετά τις 15.30 ) διάσημοι πρωταγωνιστές του Χόλιγουντ και δεκάδες κομπάρσοι θα κάνουν «κατάληψη » στην πλατεία της όμορφης Μεσσηνιακής πόλης για να γυρίσουν σκηνές από την νέα ταινία «Before Sunset», με πρωταγωνιστές τον Ιθαν Χοκ και τη Ζιλί Ντελπί υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ.
Χθές βράδυ όλο το επιτελείο της ταινίας Ηθοποιοί ,σκηνοθέτες και τεχνικοί έκαναν «κατάληψη » στο ρεστοράν Ammothines στο Πετροχώρι όπου είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν την Μοναδική Μεσσηνιακή κουζίνα

Εναντίον της κυβέρνησης Σαμαρά ο δήμαρχος Καλαμάτας..!

Αυστηρή προειδοποίηση στην κυβέρνηση από το δήμαρχο Καλαμάτας.
Αυστηρή προειδοποίηση στην κυβέρνηση να μην χρησιμοποιήσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις της πόλης ως χώρους φύλαξης αλλοδαπών απευθύνει ο δήμαρχος Καλαμάτας, μετά τα βίαια επεισόδια που πυροδότησε η απόφαση των αρχών να μεταφέρουν μετανάστες στο στρατόπεδο της Κορίνθου.
Δύο φορές μέσα σε μία εβδομάδα ο δήμαρχος Καλαμάτας επιτέθηκε εναντίον της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά.
Η πρώτη ήταν στο δημοτικό συμβούλιο της Κορίνθο την περασμένη Πέμπτη στο οποίο συμμετείχε και έβγαλε πύρινο λόγο ο κ. Νίκας. Μίλησε για αναλγησία και αλλα σχετικά…
Χθές έκανε το ίδιο σε συνέντευξη του..Πως είναι δυνατόν όταν ο Σαμαράς είναι στην Μεσσηνία ο κ. Νίκας να του αφιερώνει λόγους ημίθεου και όταν δεν είναι να περνά γενιές 14…την κυβέρνηση του; Υποκρισία;
Εκτός και αν ο δήμαρχος όταν επιτίθεται στην κυβέρνηση αφήνει απ’ έξω τον επικεφαλής της, λόγω καταγωγής. Να σημειώσουμε στον κ. Νίκα ότι η επιχείρηση “Ξένιος Ζεύς” έχει στηθεί με εντολή του Αντώνη Σαμαρά..

ΔΕΝ ΜΟΙΑΖΟΥΜΕ ΚΑΝ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΡΚΑΤΙΑ

Οι πολιτικοί θεσμοί της ηρωικής εποχής δεν υπήρξαν καρπός σκέψης κάποιων σοφών νομοθετών, οι οποίοι θα εμφανιστούν αργότερα στον ελλαδικό χώρο. Οι πιο παλαιοί θεσμοί στην Ελλάδα δημιουργήθηκαν από φυσικά φαινόμενα, τα οποία, επειδή ήταν όμοια στις διάφορες περιοχές, γι' αυτό παντού παρουσιάζουν μεταξύ τους κάποια ομοιότητα. Γενικότερα, η κοινωνία φαίνεται να ήταν διαιρεμένη σε δύο τάξεις ανθρώπων, τους ελεύθερους και τους δούλους. Οι ελεύθεροι άνδρες διακρίνονταν πάλι σε δύο τάξεις, διαφορετικές μεταξύ τους: τους ηγεμόνες και το δήμο ή, όπως λέει ο Όμηρος, «τους λαούς».

Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012

Πετυχημένες επαφές Καφαντάρη στα Υπουργεία

Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτρης Καφαντάρης, την Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012 θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένες συναντήσεις, αρχικά με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Σταύρο Καλαφάτη με κύριο θέμα συζήτησης τη σχεδίαση κοινού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τον τουρισμό στο δήμο Πύλου-Νέστορος καθώς επίσης το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων στο Δήμο.
Στη συνέχεια ο κ. Δημήτρης Καφαντάρης θα συναντηθεί με την Υπουργό Τουρισμού, κα Όλγα Κεφαλογιάννη για να συζητήσουν επίσης, το θέμα της σχεδίασης πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τον τουρισμό καθώς επίσης και τους τρόπους ενίσχυσης της τουριστικής προβολής του Δήμου.
Την ίδια ημέρα ο κ. Δημήτρης Καφαντάρης θα συναντηθεί με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Κώστα Μουσουρούλη προκειμένου να συζητήσουν για θέματα που αφορούν την αξιοποίηση και ανάδειξη του λιμένος Πύλου.
Τέλος, την Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012, ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος θα συμμετάσχει στις εργασίες του εκτάκτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ για οικονομικά και θεσμικά θέματα.

Δήμος και Περιφέρεια ξέχασαν την ακτοπλοϊκή σύνδεση

Αρκετά ικανοποιητική χαρακτηρίζεται για φέτος η ακτοπλοϊκή κίνηση που παρουσίασε το πλοίο «Βιτσέντζος Κορνάρος», σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο τουριστικός πράκτορας, Βασίλης Σπ. Μανιάτης, και με δεδομένη την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα.
Πολλοί Κρητικοί επέλεξαν την Πελοπόννη
σο για τις διακοπές τους, με το πλοίο να παρουσιάζει ικανοποιητικές πληρότητες, ενώ σημαντικός ήταν και ο αριθμός όσων το χρησιμοποίησαν από την Καλαμάτα για να ταξιδέψουν προς Κύθηρα και Κρήτη.
Οι δε τιμές είναι ανταγωνιστικές σε σχέση με τον Πειραιά, αλλά φαίνεται πως οι φορείς το έχουν εγκαταλείψει στην τύχη του και, προφανώς, δε θυμούνται καν πως υπάρχει.
Την ξέχασαν
Το πλοίο ξεκίνησε για φέτος δρομολόγια από Καλαμάτα στις 17 Ιουνίου, ενώ το τελευταίο θα πραγματοποιηθεί σε δύο εβδομάδες, στις 8 Σεπτεμβρίου. Δυστυχώς, η σύνδεση θα κοπεί πολύ νωρίς από Καλαμάτα, ενώ από τις 10 Σεπτεμβρίου έως και τις 31 Οκτωβρίου το πλοίο θα εκτελεί δρομολόγια κάθε Τετάρτη και Παρασκευή από Πειραιά για Κύθηρα και Κρήτη, όπως και κάθε Πέμπτη από Κρήτη για Κύθηρα και Γύθειο.
«Σε γενικές γραμμές η κίνηση ήταν αρκετά καλή. Σε σύγκριση με πέρυσι, που υπήρχε μεγάλη αύξηση και ήταν η καλύτερη χρονιά για τη γραμμή, η μείωση φέτος ήταν κοντά στο 20%. Η εταιρεία έγινε αρκετά ανταγωνιστική σε σχέση με τον Πειραιά, αφού ξεκίνησε προσφορές και οι τιμές είναι σχεδόν στο μισό. Όμως, η περίοδος ήταν μικρή φέτος», σχολίασε ο κ. Μανιάτης.
Το δρομολόγιο είναι επιδοτούμενο και η επιδότηση που έχει εγκριθεί αυτή τη φορά είναι πολύ καλύτερη από εκείνη που έπαιρνε η «Μυρτιδιώτισσα». Ωστόσο, από φέτος αναμένεται το υπουργείο να ξεκινήσει εκ νέου συζήτηση για τις επιδοτούμενες γραμμές.
Αρνητική, πάντως, ήταν η απάντηση που πήραμε από τον κ. Μανιάτη για το αν έχει ενδιαφερθεί κάποιος φορέας, είτε από το Δήμο Καλαμάτας είτε από την Περιφέρεια, για την ακτοπλοϊκή σύνδεση.
Στοιχεία από Καλαμάτα
Σε ό,τι αφορά τον κόσμο που χρησιμοποίησε το «Βιτσέντζος Κορνάρος», ο κ. Μανιάτης σημείωσε ότι από πέρυσι αυξάνεται σημαντικά το ενδιαφέρον Κρητικών για τη γραμμή, επιλέγοντας να κάνουν διακοπές στην Πελοπόννησο.
Όμως, κι από το λιμάνι της Καλαμάτας αναχώρησαν αρκετοί.
Η κίνηση του πλοίου από Καλαμάτα έχει ως εξής:
Τον Ιούνιο εκτέλεσε δύο δρομολόγια και μετέφερε από Καλαμάτα για Κρήτη 125 άτομα, 3 δίκυκλα, 20 αυτοκίνητα, 2 φορτηγά και 2 νταλίκες, ενώ για Κύθηρα 23 άτομα, 1 δίκυκλο και 7 αυτοκίνητα.

Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012

Αλλα 30 στρέμματα στάχτη στη πολύπαθη Μεταμόρφωση

Τριάντα στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης έκαψε η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες στις 1.15 το μεσημέρι σε κοντινή απόσταση από το χωριό Μεταμόρφωση.
Οι φλόγες λόγω του δυνατού αέρα κινήθηκαν άμεσα προς το χωριό , η άμεση και ισχυρή όμως επέμβαση της πυροσβεστική με επίγεια και εναέρια μέσα απέτρεψε τα χειρότερα.
Ενώ μετά από 2 ώρες περίπου οι πυροσβέστες είχαν καταφέρει να την θέσουν υπό έλεγχο και να σβήνουν τις τελευταίες μικροεστίες της.

Ο Σαμαράς,η Bild,η Πύλος και το τείχος του Βερολίνου

«Παρότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έμεινε λιγότερο από 24 ώρες στο Βερολίνο βρήκε χρόνο ναεπισκεφθεί την εφημερίδα μας».
 Με αυτό το σχόλιο ξεκινά η γερμανική σκανδαλοθηρική εφημερίδα Bild το ρεπορτάζ της για την επίσκεψη Σαμαρά στα γραφεία της και την συνάντηση με τα στελέχη και τους δημοσιογράφους της.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι ζήτησαν από τον Α. Σαμαρά να υπογράψει δέσμευση ότι θα πληρώσει η Ελλάδα τα χρέη της κι εκείνος απάντησε ότι «αφού το δήλωσα σε εσάς είναι σα να υπέγραψα».
Κάνει λόγο για το χιούμπορ του Έλληνα πρωθυπουργού.
Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ οι υπεύθυνοι της εφημερίδας του έδωσαν θραύσματα από το τείχος του Βερολίνου κι εκείνος τους κάλεσε για διακοπές στην ιδαίτερη πατρίδα του την Πύλο.

Μετανάστες στα στρατόπεδα και «καρφί» Αλευρά σε Νίκα για τον «Ξένιος Ζευς»

Ο τρόπος προβολής όσων συνέβησαν και συμβαίνουν στην Κόρινθο, μετά την αιφνιδιαστική μεταφορά μεταναστών στο στρατόπεδο, γίνεται με τρόπο που δημιουργεί ανησυχία σε μερίδα του κόσμου μην τυχόν επαναληφθούν τα ίδια και στην Καλαμάτα. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα ο αντιπεριφερειάρχης, Παναγιώτης Αλευράς, εξαπέλυσε το βέλος του στο δήμαρχο, Παναγιώτη Νίκα, χωρίς να τον κατονομάσει, τονίζοντας ότι «αυτοί που ζήτησαν να γίνει Ξένιος Ζευς στην Καλαμάτα, ας βρουν που θα πάνε οι μετανάστες»!
Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος πριν δύο εβδομάδες περίπου είχε ζητήσει εγγράφως από την αστυνομία να γίνει επιχείρηση απομάκρυνσης «λαθρομεταναστών», όπως και συνέβη.
Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Αλευράς τόνισε σήμερα ότι η Περιφέρεια ενώνει τη φωνή της με όσους ζητούν να επαναλειτουργήσει άμεσα το στρατόπεδο της Καλαμάτας, ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα να κρατηθούν σε αυτό μετανάστες.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος κ. Νίκας δήλωσε ότι με το στρατόπεδο δεν υπάρχει κανένα θέμα, ότι τόσο ο Αρχηγός Στρατού όσο και ο υπουργός τον έχουν διαβεβαιώσει «ότι δεν υπάρχει καν σκέψη να μη λειτουργήσει γρήγορα». Ωστόσο, σχολίασε επιπλέον ότι «έχουμε τα μάτια μας και τα αυτιά μας ανοιχτά» και πως «αν χρειαστεί θα καλέσουμε τους μεγάλους σε ηλικία να φορέσουν τα στρατιωτικά ρούχα και να μπουν μέσα, γιατί εκεί είναι η ιστορία μας και οι άνθρωποί μας»!
Ο κ. Αλευράς στηλίτευσε τη μεταφορά των μεταναστών στο στρατόπεδο της Κορίνθου, τόνισε ότι για το θέμα αυτό έχει διαμαρτυρηθεί εγγράφως στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ο περιφερειάρχης κ. Τατούλης και σημείωσε επίσης ότι τέτοιες ενέργειες δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι πάνε να λύσουν.
Ερωτηθείς για το αν η Περιφέρεια έχει ορίσει χώρους υποδοχής μεταναστών, απάντησε ότι αυτή είναι αρμοδιότητα του κράτους, ενώ όταν η ερώτηση επαναλήφθηκε, είπε το χώρο αυτό να τον βρουν εκείνοι που έχουν ζητήσει να γίνει επιχείρηση Ξένιος Ζευς στην Καλαμάτα.

Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2012

Θεματικός περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ στη Δυτική Ελλάδα ο Διονύσης Αλευράς

Δύσκολο «πόστο» ανέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στον Διονύση Αλευρά, δικηγόρο, υποψήφιο βουλευτή στις τελευταίες εκλογές, ορίζοντάς τον θεματικό περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας. Σήμερα το μεσημέρι ο Διονύσης Αλευράς, με τους υπόλοιπους θεματικούς περιφερειάρχες του ΠΑΣΟΚ στη χώρα, θα έχουν συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην Ιπποκράτους.
Ο Διονύσης Αλευράς πιστεύει στην πολιτική και τις ικανότητες του Ευάγγελου Βενιζέλου και τον στηρίζει αταλάντευτα από το 2009, όταν ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αντιπαρατέθηκε με τον Γιώργο Παπανδρέου για την ηγεσία του κόμματος.
Στη σημερινή συνάντηση οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες θα πάρουν οδηγίες για τις διαδικασίες ανασύνταξης του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες μπαίνουν πλέον στο πρώτο πλάνο μετά την ολοκλήρωση του καλοκαιριού.
Ο φόρτος που ανατέθηκε στον Διονύση Αλευρά με τον ορισμό του ως θεματικού αντιπεριφερειάρχη είναι βαρύς, καθώς αναλαμβάνει μια δύσκολη και μεγάλη περιοχή, για την οποία δεν γνωρίζει και πάρα πολλά πράγματα.

Ερώτηση για το λιμάνι της Πύλου

Επίκαιρη ερώτηση για την ιδιωτικοποίηση λιμανιών και μαρίνων της χώρας κατέθεσε η Βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου στη Βουλή, προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών, και Δικτύων, Κων. Χατζιδάκη και Ναυτιλίας Κων. Μουσουρούλη.
Στην ερώτηση αφού αναφέρεται η απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων με την οποία μεταφέρεται στο Ταμείο Aξιοποίησης Iδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους – μέσω συμβάσεων παραχώρησης – κάθε δικαιώματος χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης, 23 λιμένων και τουριστικών λιμένων της χώρας, μεταξύ των οποίων και της Πύλου, σημειώνεται «Η άμεση ιδιωτικοποίηση των συγκεκριμένων λιμανιών και μαρίνων θα είναι έγκλημα, αφού αποτελούν πύλες εισόδου και εξόδου της χώρας, υλοποιούν συνδυασμένες οικονομικές δραστηριότητες (μεταφορές, ενέργεια, τουρισμό, αλιεία), είναι κρίκοι στρατηγικής και εθνικής σημασίας.
Καταλήγοντας, η κα Μανωλάκου απευθύνει προς τους υπουργούς το ερώτημα, «αν σκοπεύουν να αποσύρουν την απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων για να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των λιμένων και τουριστικών λιμένων, σε όφελος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και ικανοποιώντας τις λαϊκές ανάγκες».

Κυριακή, 26 Αυγούστου 2012

«Περιβάλλον, πολιτιστική κληρονομιά, αειφορία, ποιότητα ζωής» στο Πεταλίδι

Πολυθεματική εκδήλωση, το κύριο μέρος της οποίας όμως αφορά την καλύτερη διαχείριση και μείωση του όγκου των απορριμμάτων, θα πραγματοποιηθεί στις οκτώ το βράδυ στην πλατεία του Πεταλιδίου, από την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Δήμου Μεσσήνης.
Πρώτος θα μιλήσει ο εκπαιδευτικός, ιστορικός και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανδριανής, Παναγιώτης Ανδριανόπουλος, με θέμα «Περιβάλλον, πολιτιστική κληρονομιά. Επιπτώσεις του περιβάλλοντος στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς». Ακολούθως, η αντιδήμαρχος Ελένη Τσέλιου θα μιλήσει για το πρόγραμμα του Δήμου Μεσσήνης στην καταγραφή και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου.
Θα ακολουθήσει η εξαιρετικά σημαντική, όπως τόνισε και ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος, εισήγηση για τη μείωση των απορριμμάτων, την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση. Εισηγητής θα είναι το στέλεχος του Δήμου, Νίκος Φραντζεσκάκης.
Τέλος, ο καθηγητής του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής του ΤΕΙ Καλαμάτας, Επαμεινώνδας Κάρτσωνας, θα μιλήσει για την ποιότητα ζωής, τα φυτοφάρμακα και τις βιολογικές καλλιέργειες.
Στο κλείσιμο της εκδήλωσης θα προσφερθούν τυρί, λαλάγγια και κρασί από τοπικές επιχειρήσεις.

Ομάδα πρόληψης εγκληματικότητας και στη Βουφράδα

Οι κάτοικοι άλλης μιας περιοχής της Μεσσηνίας, της Δημοτικής Ενότητας Βουφράδος του Δήμου Μεσσήνης, αναλαμβάνουν να παίξουν το ρόλο της Αστυνομίας, συγκροτώντας ομάδα πρόληψης της εγκληματικότητας. «Δεν πάει άλλο», τόνισε σήμερα ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι τα περιστατικά κλοπών, διαρρήξεων και άλλων εγκλημάτων βρίσκονται εκτός ελέγχου.
Την ανακοίνωση για τη συγκρότηση της ομάδας έκανε ο αντιδήμαρχος της περιοχής, Σπύρος Κοντοθανάσης, που μάλιστα σημείωσε ότι όλοι οι κάτοικοι της Δημοτικής Ενότητας, μικροί, μεγάλοι και ηλικιωμένοι, ζήτησαν να εγγραφούν ως εθελοντές!
Ο Σπύρος Κοντοθανάσης τόνισε ότι η κατάσταση είναι δραματική και χαρακτηριστικά επεσήμανε ότι απόψε, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πρόκειται να εγκριθεί η προμήθεια αστικού εξοπλισμού ύψους 12.000 ευρώ, ο οποίος εκλάπη τις προηγούμενες ημέρες από την πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσσήνης.
Σημειώνεται ότι στο Δήμο Μεσσήνης ομάδες πρόληψης εγκληματικότητας έχουν ήδη συγκροτηθεί στις Δημοτικές Ενότητες Ιθώμης, Μεσσήνης και Τρικόρφου. Μάλιστα, ο αντιδήμαρχος κ. Κοντοθανάσης ανέφερε ότι οι ομάδες αυτές, ιδίως στην Ιθώμη, είναι πολύ αποτελεσματικές και με τις προληπτικές ενέργειές τους έχουν αποτρέψει σειρά κλοπών.
Ο δήμαρχος κ. Αναστασόπουλος τόνισε ότι ο Δήμος επιμένει στο αίτημά του προς την κεντρική εξουσία και την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ενίσχυση των Αστυνομικών Τμημάτων της περιφέρειας με αστυνομικούς και μέσα. Όσον αφορά τις ομάδες πρόληψης της εγκληματικότητας, διαβεβαίωσε ότι έχουν αποκλειστικά προληπτικό ρόλο και σε καμία περίπτωση κατασταλτικό.

Σάββατο, 25 Αυγούστου 2012

Γερμανοί δώρισαν στους εθελοντές της Αγίας Σωτήρας μεγάλο πυροσβεστικό


Ένα μεγάλο πυροσβεστικό όχημα δώρισαν Γερμανοί φιλέλληνες από το Ότομπουργκ του Μονάχου, την πατρίδα του Όθωνα (πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας), στην εθελοντική ομάδα της Αγίας Σωτήρας Πεταλιδίου, η οποία χρόνια τώρα έχει σημαντική συνδρομή στις προσπάθειες κατάσβεσης πυρκαγιών στην περιοχή μας. Η παράδοση του πυροσβεστικού οχήματος, που διαθέτει δεξαμενή 2,5 τόνων νερού, εκτοξευτήρα νερού και άλλα σημαντικά συστήματα πυρόσβεσης, έγινε το μεσημέρι, στο Δημαρχείο της Μεσσήνης, παρουσία του διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, Βασίλη Καπέλιου και του δημάρχου Μεσσήνης Στάθη Αναστασόπουλου.Ο εκπρόσωπος των φιλελλήνων του Ότομπουργκ, Κλάους Ορτμάιερ, παρέδωσε τα κλειδιά στους εθελοντές της Αγίας Σωτήρας, εκ μέρους των οποίων τον ευχαρίστησε θερμά ο ο Δημήτρης Καρούντζος. Τις ευχαριστίες τους εξέφρασαν ο δήμαρχος Μεσσήνης, ο αντιδήμαρχος Πεταλιδίου, Γιώργος Στραβόλαιμος, και ο διοικητής της Πυροσβεστικής.
Ο κ. Καπέλιος τόνισε επίσης ότι αναμένει σύντομα από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής να δώσει την έγκρισή του για την ίδρυση του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πεταλιδίου, η δημιουργία του οποίου σημείωσε ότι οφείλεται κατά κύριο λόγο στους εθελοντές της Αγίας Σωτήρας. Πρόσθεσε ότι στη στρατηγική πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών θα έχει στο εξής κομβικό ρόλο το εθελοντικό κίνημα, δεδομένου ότι το κράτος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να συντηρήσει τον τεράστιο πυροσβεστικό μηχανισμό που απαιτείται για την προστασία των δασών.

Τρία φθινοπωρινά χαράτσια...

Τρία φθινοπωρινά χαράτσια, ο φόρος εισοδήματος του 2011, η πρώτη δόση του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, καθώς και το ειδοποιητήριο για την καταβολή του φόρου ακίνητης περιουσίας 200 και 2011, περιμένουν τους φορολογούμενους μετά τις διακοπές τους και βάζουν «φωτιά» στον οικογενειακό προϋπολογισμό....
Οι πολίτες με ετήσιο εισόδημα έως 60.000 ευρώ μπορούν να πληρώσουν το φόρο εισοδήματος σε επτά μηνιαίες δόσεις απευθείας προς το Δημόσιο.
Όσοι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει την 1η δόση στις 30 Ιουνίου, μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο ποσό σε 7 δόσεις, από την 31η Αυγούστου.
Όσοι έχουν καταβάλει την 1η δόση στις 31 Ιουλίου, μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο σε 6 δόσεις, από την 30ή Σεπτεμβρίου, ενώ για όσους η εκκαθάριση γίνει με ημερομηνία μετά τις 31 Αυγούστου, ο φόρος μπορεί να πληρωθεί σε τόσες ισόποσες δόσεις όσοι είναι και οι μήνες που απομένουν μετά την ημερομηνία βεβαίωσης και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013.

Όπως επισημαίνουν «Τα Νέα» σε σχετικό δημοσίευμα, όσοι έχουν εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ μπορούν να εξοφλήσουν το φόρο μέσω πιστωτικής κάρτας μέχρι και σε 12 άτοκες δόσεις, καθώς δεν δικαιούνται τις επτά δόσεις της ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών.
Σε αυτή την περίπτωση, χάνεται η έκπτωση του 1,5% που υπάρχει για την εφάπαξ καταβολή του φόρου.
Το δεύτερο χαράτσι αφορά το τέλος ακινήτων. Τις πρώτες παρτίδες λογαριασμών με την πρώτη δόση του τέλους έχουν παραλάβει ήδη πολλοί καταναλωτές και τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ταχυδρομηθούν στο σύνολο των πελατών της ΔΕΗ.
Συνολικά η εξόφλησή του τέλους πρέπει να γίνει έως τα τέλη Απριλίου του 2013, σε πέντε διμηνιαίες δόσεις.
Το τρίτο χαράτσι θα αρχίσει να ταχυδρομείται από το υπουργείο Οικονομικών από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο και αφορά τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) των ετών 2010 και 2011.
Περίπου ένα και πλέον εκατομμύρια ειδοποιητήρια θα σταλούν για πρώτη φορά ξεχωριστά ανά σύζυγο.
Για αυτό και το τρέχον διάστημα η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων προχωρά στον διαχωρισμό της ακίνητης περιουσίας μεταξύ των συζύγων.
Με βάση τον διαχωρισμό που θα γίνει, τις δηλώσεις μεταβολών στο Ε9 και το περιουσιολόγιο που θα δημιουργηθεί, θα αποσταλούν έως το τέλος του έτους, αρχίζοντας από τον Οκτώβριο, τα ξεχωριστά ανά σύζυγο εκκαθαριστικά για την καταβολή του φόρου.

Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2012

Ο Π. Τατούλης στο Μέγαρο Μαξίμου

Τα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου, θα ανέβει τις επόμενες ημέρες ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, αν τελικά τον δεχτεί ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Ο κ. Τατούλης, στη σύντομη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό την εβδομάδα του 15Αύγουστου στην Πύλο, πρόλαβε να του ζητήσει –μιας και ήταν φανερό ότι ο Πρωθυπουργός κρατούσε τις αποστάσεις του - να έχουν μια συνάντηση στο Μαξίμου. (βλέπε ανάρτηση: ΦΗΜΕΣ Η … ΚΑΘΕΛΚΥΣΗ ΤΗΣ «ΝΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»;
«Μακριά και αλάργα» Σαμαράς – Τατούλης, στην Πύλο / http://www.pelopsnews.gr/news.php?id=3999)
Σκοπός του Περιφερειάρχη, σύμφωνα και με το αίτημα που παρουσίασε στον Πρωθυπουργό, είναι με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων Υπουργών, να συζητηθούν τα μεγάλα και ανοιχτά ζητήματα της περιφέρειας Πελοποννήσου και οι προοπτικές ανάπτυξής της.
Παράλληλα, θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, ώστε ο κ. Τατούλης να σπάσει τον πάγο που επικρατεί στις σχέσεις τους, εδώ και πάρα πολύ καιρό.
Απομένει να δούμε, αν ο κ. Σαμαράς θα ορίσει τελικά τη συνάντηση αυτή και ποιο θα είναι το κλίμα που θα επικρατήσει.

Πάλι εκτός ημερήσιας διάταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου οι λιγνίτες στην Κορώνη

Δεν συμπεριλήφθηκε στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, που θα γίνει τη Δευτέρα, το θέμα της γνωμοδότησης για τη δημιουργία λιγνιτωρυχείων στο Χωματερό και τη Φαλάνθη της Κορώνης, το οποίο συναντάει τη μαζική αντίδραση των κατοίκων του Δήμου Πύλου-Νέστορος αλλά και του Δήμου Μεσσήνης.
Αντίθετα, το Περιφερειακό Συμβούλιο θα κληθεί να εγκρίνει την εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης στην Πελοπόννησο, θέμα που επίσης συναντάει αντιδράσεις από συνδικαλιστικές οργανώσεις και πολιτικές παρατάξεις.
Όσον αφορά την περιβαλλοντική μελέτη για τα λιγνιτωρυχεία, η περιφερειακή αρχή αποφεύγει να φέρει το θέμα στο Σώμα, παρ’ ότι την επομένη της συνεδρίασης, την Τρίτη 28 Αυγούστου, λήγει η παράταση που έχει χορηγήσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 3.30 μετά το μεσημέρι και μεταξύ των θεμάτων που αφορούν τη Μεσσηνία είναι:
«Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης με το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, για την υλοποίηση της πράξης: Βελτίωση κτιριακών εγκαταστάσεων και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του Κέντρου Υγείας Μεσσήνης», «Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο με τίτλο: Βελτίωση οδού και υποστηρικτικές μελέτες δρόμων ΕΟ 22η και 24η, Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη και Αρσινόη – Αρχαιολογικός χώρος (Αρχαίο Στάδιο)», «Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο με τίτλο: Βελτίωση υφιστάμενου αρδευτικού δικτύου κάμπου Χανδρινού – Στενωσιάς της ΔΕ Χιλιοχωρίων του Δ. Πύλου – Νέστωρος ΠΕ Μεσσηνίας», «Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο με τίτλο: Ισόπεδος κόμβος Αερολιμένα Καλαμάτας ΠΕ Μεσσηνίας», «Έγκριση της μελέτης «Συμπλήρωση – επικαιροποίηση μελέτης ‘Νέα οδογέφυρα Νεοχωρίου, προστασία κοίτης, οδών πρόσβασης και υποστηρικτικές μελέτες’», «Παραλαβή της μελέτης με τίτλο: Αποκατάσταση Ανδρομονάστηρου Ν. Μεσσηνίας αναδόχου της ομάδας συμπραττόντων γραφείων μελετών: ΑΓΕΜ ‘Σωτήρης Βογιατζής και συνεργάτες», «Έγκριση προγραμματικής σύμβασης για το έργο με τίτλο: Δρόμος Αυλώνα – Πτέρη – Πανόραμα – Καρυές – Ελαία (Β’ φάση)», «Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης με τον Δήμο Πύλου – Νέστωρος για την λειτουργία μονάδας δεματοποίησης αστικών συμμείκτων απορριμμάτων (ΑΣΑ) στη θέση ‘Άγιος Νικόλαος’ Πύλου», «Έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης με το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού και τον Δήμο Πύλου – Νέστωρος», «Μετεγκατάσταση του έργου εικονικής αναπαράστασης της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, από το κτίριο των Παλαιών Σφαγείων της Πύλου στην αίθουσα του Μεγάλου Θόλου στο Νιόκαστρο της Πύλου», «Έγκριση παράτασης της από 13-3-2012 Προγραμματικής Σύμβασης με τον Δ. Πύλου – Νέστωρος, για τη λειτουργία δεματοποιητή για 3.500 δέματα επιπλέον».

Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012

Ο ΣΥΡΙΖΑ για το λιμάνι της Πύλου

Την αντίθεσή της στην παραχώρηση του λιμανιού της Πύλου σε ιδιώτη, διατυπώνει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Συντονιστική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «παρά το γεγονός ότι κρίσιμες πλευρές της ιδιωτικοποίησης θα διευκρινιστούν με την αναλυτική σύμβαση παραχώρησης, είναι όμως ξεκάθαρο ότι παράλληλα με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας δημιουργούνται νέοι όροι εμπορικής και τουριστικής εκμετάλλευσης στη χερσαία ζώνη του λιμανιού».
Ακόμα στην ανακοίνωση αφού σημειώνεται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα αγωνιστεί σήμερα για την αποτροπή του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου», προστίθεται πως «και ως αυριανή κυβέρνηση θα ακυρώσει όλες τις σκανδαλώδεις ιδιωτικοποιήσεις, χωρίς καταβολή αποζημίωσης στους αετονύχηδες μεγαλοεπενδυτές». Η ανακοίνωση καταλήγει με την παρότρυνση για «ευρύ συντονισμός φορέων και πολιτών για να μην περάσουν τα σχέδια της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού και της μαρίνας της Πύλου».

Εκδηλώσεις, ημερίδες, έκθεση τοπικών προϊόντων, γευσιγνωσία στην Εβδομάδα Μεσογειακής Διατροφής

Από 22 έως 25 Αυγούστου εκπρόσωποι των χωρών της Μεσογείου θα συναντηθούν στην Κορώνη με στόχο τη διάδοση και προώθηση των προϊόντων της Μεσογειακής Διατροφής καθώς και την ενίσχυση και διερεύνηση νέων αναπτυξιακών δυνατοτήτων. Για την καλύτερη επίτευξη του προαναφερόμενου στόχου οι εκπρόσωποι των τεσσάρων χωρών αποφασίζουν και υλοποιούν σχέδιο κοινών δράσεων στα πλαίσια του οποίου εντάσσεται και η Εβδομάδα Μεσογειακής Διατροφής.
Η Κορώνη έχει επιλεχθεί ως η Εμβληματική Κοινότητα της Ελλάδας επειδή συνδυάζει αρμονικά το τρίπτυχο διατροφής-παράδοσης-ιστορίας. Είναι μια περιοχή πλούσια σε αγροτικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, οι φημισμένες κορωναίικης ποικιλίας ελιές, το κρασί, οι σταφίδες, τα σύκα, η μεγάλη ποικιλία χορταρικών, βοτάνων και αρωματικών φυτών, που σε συνδυασμό με τον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας, που έχει περάσει από γενιά σε γενιά, τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής συγκροτούν ένα υπόδειγμα τοπικής κοινωνίας όπου η μεσογειακή δίαιτα και ο παραδοσιακός τρόπος μαγειρέματος παραμένουν στην καθημερινότητα των κατοίκων της.
Η απόφαση της Unesco να εντάξει τη Μεσογειακή Διατροφή στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας προσέδωσε στο συγκεκριμένο διατροφικό μοντέλο παγκόσμια αναγνωρισιμότητα. Στόχος των τεσσάρων Εμβληματικών Κοινοτήτων της Soria, του Cilento, του Chefchaouen και της Κορώνης είναι να προστατεύσουν τη Μεσογειακή Διατροφή από τον κίνδυνο διάβρωσης εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής.
Στη διάρκεια της Εβδομάδας Μεσογειακής Διατροφής θα πραγματοποιηθεί διήμερη Ημερίδα «Πολιτισμός της Ελιάς και της Αμπέλου: Συμβολή, προοπτικές και δίκτυο πόλεων». Την Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012 χαιρετισμούς θα απευθύνει ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κ. Δημήτρης Καφαντάρης, εκπρόσωπος από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, εκπρόσωπος από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκπρόσωπος από την Περιφέρεια Πελοποννήσου καθώς επίσης ο Διαχειριστής του ΕΟΟΣ Marco Polo System, κ. Pietrangello Petteno. Στην ημερίδα θα λάβουν μέρος με εισηγήσεις- τοποθετήσεις υπηρεσιακός παράγοντας από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, υπηρεσιακός παράγοντας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο κ. Enrico Lupi, Πρόεδρος του Δικτύου Ελαιοπαραγωγικών Πόλεων της Μεσογείου(RECOMED). Επίσης, ο Σωτήρης Μπόλης, Σύμβουλος Τοπικής Ανάπτυξης και ο Μαρίνος Μπερέτσος, Διευθύνων Σύμβουλος Αναπτυξιακής Πάρνωνα θα παρουσιάσουν τις τοπικές δικτυώσεις και συνεργασίες στο Δήμο Πύλου-Νέστορος και το δίκτυο «Προϊόντα Ελλήνων εκλεκτά».
Την Παρασκευή 24 Αυγούστου η Ημερίδα θα ολοκληρωθεί με την Τρίτη ενότητα, η οποία θα επικεντρωθεί στους τρόπους διάδοσης της Μεσογειακής Διατροφής στις Αφρικανικές Χώρες. Σε αυτήν θα συμμετάσχουν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών κος Γεώργιος Μέργος, ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου & Ανάπτυξης κος Σωτήριος Μουσούρης, o Προέδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος κος Δημήτρης Μανιατάκης, η κα. Βίκυ Πανταζοπούλου, Επίτιμη Πρόξενος της Κένυα στην Ελλάδα, Επιχειρηματίας και ο κ. Δημήτρης Μανιάτης, Τουριστικός Επιχειρηματίας.

Την ίδια ημέρα οι εκπρόσωποι των Εμβληματικών Κοινοτήτων θα πραγματοποιήσουν συνάντηση προκειμένου να συζητήσουν τη μέχρι τώρα πορεία των δράσεων και να σχεδιάσουν τις μελλοντικές τους ενέργειες. Στη συνάντηση θα παρευρεθούν ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κ. Δημήτρης Καφαντάρης, Ο Δήμαρχος της Pollica κ. Stefano Pisani, ο Πρόεδρος του Εθνικού Πάρκου του Cilento κ. Amilcare Troiano και ο Εκπρόσωπος του Chefchaouen κ. Mohamed Ben Imran.
Το Σάββατο 25 Αυγούστου στην πλατεία του μόλου της Κορώνης θα γίνει η τελετή ονοματοθεσίας των δρόμων, όπως έχει οριστεί και αποφασιστεί από τους εκπροσώπους των τεσσάρων Εμβληματικών Κοινοτήτων, καθώς επίσης η βράβευση και ο ορισμός του νεαρού Πρέσβη της Μεσογειακής Διατροφής, ο οποίος προέκυψε ύστερα από διαγωνισμό έκθεσης των μαθητών της δεύτερης και τρίτης τάξης του Γυμνασίου Κορώνης.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τη μεγάλη γιορτή στην πλατεία του Δημαρχείου Κορώνης όπου θα γίνει έκθεση τοπικών προϊόντων, γευσιγνωσία και παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά συγκροτήματα της περιοχής.
Παράλληλα, όλες τις ημέρες των εκδηλώσεων και συγκεκριμένα από την Τετάρτη 22 Αυγούστου έως το Σάββατο 25 Αυγούστου θα φιλοξενούνται στο Μανιατάκειον Ίδρυμα δυο εκθέσεις. Η μια έκθεση αφορά έργα ζωγραφικής των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνης, με θέμα τις αγροτικές ασχολίες της περιοχής και η δεύτερη προβολή καλλιτεχνικών φωτογραφιών με θέμα την ελιά, από το Πολιτιστικό Ίδρυμα «Οι δρόμοι της Ελιάς».

Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2012

Σχετικά με την πρωθυπουργική επίσκεψη Σαμαρά στη Μεσσηνία

Του Θανάση Παντέ
Χωρίς αμφιβολία η πρώτη πρωθυπουργική έξοδος από την Αθήνα με προορισμό τη Μεσσηνία στέφθηκε με επιτυχία, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο.
Ο Σαμαράς στη Μεσσηνία πάντα αισθάνεται οικεία, κι όχι άδικα βέβαια αφού η σχέση του μαζί της είναι διαχρονική και άμεση.
Ο Σαμαράς λοιπόν ήρθε, είδε, μίλησε, άκουσε, και απήλθε μετά βαΐων και κλάδων κι ενώ ο πήχης των απαιτήσεων που έχουν οι Μεσσήνιοι απ’ αυτόν είναι πλέον σε ύψη δυσθεώρητα.
Ίσως είναι η πρώτη φορά που τόσοι πολλοί ζητούν τόσα πολλά από έναν και μάλιστα σε ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, που η κρίση σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Τι απ’ όλα όσα περιμένουν οι Μεσσήνιοι καταφέρει να πραγματοποιήσει ο Σαμαράς είναι άγνωστο, αφού δεν εξαρτώνται όλα απ’ αυτόν ούτε και οι συγκυρίες το επιτρέπουν άλλωστε.
Παρ’ όλα αυτά ο πήχης στέκεται αμετακίνητος ψηλά κι από κάτω χαζεύεται από τους Μεσσήνιους ονειροπόλους.
Είναι δύσκολη η εποχή που διανύουμε και είναι άδικο να υπάρχουν υπερβολικές απαιτήσεις κι όμως υπάρχουν και είναι δικαιολογημένες αφού είναι υποσχέσεις απραγματοποίητες πολλών ετών που έχουν συσσωρευτεί και πλέον ζητούν τη δικαίωσή τους.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η πρώτη πρωθυπουργική εμφάνιση Σαμαρά στη Μεσσηνία πήγε πολύ καλά και η παρουσία του δεν προκάλεσε με τις γνωστές κουστωδίες άλλων εποχών.
Βέβαια οι εποχές έχουν πια αλλάξει και είναι βέβαιο ότι ο ίδιος ο Σαμαράς το αντιλαμβάνεται πολύ καλά.
Αν το αντιλαμβάνονται όσοι ζητούν τον ουρανό με τ’ άστρα» είναι βεβαίως ένα άλλο ζήτημα για το οποίο θα «μιλήσει» ο καιρός που θα ακολουθήσει.
Η επίσκεψη Σαμαρά στη Μεσσηνία πέρασε πια στην ιστορία μαζί και ο Δεκαπενταύγουστος του 2012 και η επιστροφή στο κλεινόν άστυ όσων έστω για λίγο «δραπέτευσαν» έχει αρχίσει.
Τα δύσκολα πλέον είναι μπροστά μας κι αυτή η διαπίστωση είναι κοινή απ’ όλους.
Και για τον πρωθυπουργό βέβαια, που ήδη ετοιμάζεται για τα πρώτα εκτός Ελλάδος πρωθυπουργικά ταξίδια στις Ευρωπαϊκές πόλεις, όπου θα επιχειρήσει να αντιστρέψει το σε βάρος της Ελλάδας κλίμα, κι αυτό δεν θα είναι καθόλου εύκολο όπως όλοι αντιλαμβάνονται.
Από την επιτυχή έκβαση αυτών των ταξιδιών ενδεχομένως να κριθεί και το μέλλον της τρικομματικής κυβέρνησης που ηγείται ο Μεσσήνιος πολιτικός.
Ο Σεπτέμβριος που έρχεται εκτός από την γλυκιά μελαγχολία του φθινοπώρου, ίσως έχει και μια σκληρότητα προχωρημένου… χειμώνα απ’ αυτές που τρομάζουν τους… μετεωρολόγους!

«Καπέλα» έως 150% στα κυλικεία…

Εντείνονται οι έλεγχοι του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά και των αντίστοιχων διευθύνσεων των Περιφερειακών Ενοτήτων σε κυλικεία πλοίων, αεροδρομίων, σιδηροδρομικών σταθμών, αρχαιολογικών χώρων κ.λπ., όπου επιτήδειοι πωλούν τους καφέδες, τα τοστ και τα εμφιαλωμένα νερά με «καπέλα» έως και 150%. Η αυξημένη κίνηση στους προαναφερόμενους χώρους λόγω των θερινών διακοπών ανοίγει την όρεξη μερίδας επιχειρηματιών, οι οποίοι με διάφορα κόλπα επιδιώκουν να κερδοσκοπήσουν...
Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν οριστεί ανώτατες τιμές σε τοστ και σάντουιτς με τυρί και ζαμπόν-τυρί, καφέδες, νερά και άλλα ροφήματα που πωλούνται από ολιγοπωλιακές αγορές (κυλικεία, καντίνες, καφέ πλοίων, αεροδρομίων, σταθμών λεωφορείων και τρένων, καθώς και αρχαιολογικών χώρων).
Σε ό,τι αφορά τα πλοία, εμπίπτουν στις υποχρεώσεις της αγορανομικής διάταξης οχηματαγωγά ή μη, που εκτελούν αποκλειστικά και μόνο πλόες εσωτερικών γραμμών. Και σε όσα υπάρχουν δύο θέσεις επιβατών «Διακεκριμένη» και «Οικονομική» ισχύουν οι προαναφερόμενες ανώτατες τιμές.
Επιτήδειοι προκειμένου να αποφύγουν την εφαρμογή της αγορανομικής διάταξης εφαρμόζουν τα ακόλουθα κόλπα:
Σύμφωνα με την αγορανομική, οι μονοί καφέδες, πλην του εσπρέσο, πρέπει να πωλούνται μέχρι 1,60 ευρώ. Οι καταναλωτές το αγνοούν και οι επιχειρηματίες τούς διαθέτουν καφέδες σε μεσαίες οι μεγαλύτερες συσκευασίες ανεβάζοντας τις τιμές στα 2,50 ή ακόμη και στα 3 ευρώ, ήτοι 88% πάνω.
Τα τοστ με τυρί κανονικά θα πρέπει να έχουν ανώτατη τιμή 1,60 ευρώ, με ζαμπόν-τυρί 1,80 ευρώ. Τα σάντουιτς με τυρί έχουν ανώτατη τιμή 1,50 ευρώ, με ζαμπόν-τυρί 1,70 ευρώ. Πολλοί επιχειρηματίες φροντίζουν να έχουν λίγες ποσότητες ή τα είδη αυτά να τα κρύβουν από τις προθήκες διαθέτοντας για παράδειγμα σάντουιτς με ζαμπόν-τυρί, μαρούλι και μαγιονέζα στην τιμή των 4 ευρώ. Ετσι ο καταναλωτής το αγοράζει με... καπέλο 150%.
Αλλη μία πρακτική που ακολουθούν επιχειρηματίες είναι να μην αναρτούν τιμοκαταλόγους. Ετσι οι επιβάτες δεν γνωρίζουν τις τιμές και αγοράζουν πανάκριβα τα είδη αυτά.
Παρόμοιο κόλπο είναι και αυτό της μη αναγραφής της υποχρέωσης περί διάθεσης των συγκεκριμένων ειδών με ανώτατες τιμές πώλησης. Το αποτέλεσμα είναι οι καταναλωτές να μην ξέρουν ότι έχουν δικαίωμα να ζητήσουν τα προϊόντα αυτά.

Τρίτη, 21 Αυγούστου 2012

«Να γλυτώσουμε επιτέλους από τα απορρίμματά μας»

Του Στέφανου Λ. Κουνιάδου
Οι δεματοποιητές δεν πρόκειται να λύσουν κανένα πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων, απεναντίας θα το διαιωνίσουν, υπογραμμίζει, εκ μέρους της Οικολογικής Κίνησης Καλαμάτας και της Ένωσης Καταναλωτών Μεσσηνίας, ο Στέφανος Κουνιάδος, που καλεί την κοινωνία σε αυτοοργάνωση για τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση, δεδομένης, όπως τονίζει, της ανικανότητας του πολιτικού προσωπικού της χώρας.
Σε κείμενό του για το καυτό θέμα των σκουπιδιών ο Στέφανος Κουνιάδος σημειώνει και τονίζει: «Ένα από θέματα που ταλανίζουν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και την έχει οδηγήσει στα όρια της κατάρρευσης είναι και η μη διαχείριση των απορριμμάτων μας. Δεν πάει άλλο!
Υπάρχουν πολλά ειδικά ρεύματα του υποστηρίζουν την ανακύκλωση, υπάρχουν στα χαρτιά αλλά όχι στην πράξη – τουλάχιστον σε μεγάλη κλίμακα.
Σήμερα θα αναφερθούμε αποκλειστικά σε ότι αφορά στα αστικά οικιακά απορρίμματα μας που βγαίνουν από την καθημερινή μας δραστηριότητα μέσα, κυρίως, από την κουζίνα μας, για όσα δηλ. χρησιμοποιούμε καθημερινά ως τροφή μας.
Η διαχείριση των απορριμμάτων μας θα πρέπει να γίνει με το σύστημα της «διαλογής στην Πηγή»: Στο σπίτι, όλα τα οργανικά. Στο γραφείο, όλα όσα έχουν οργανικό απόρριμμα. Στην επιχείρηση, ισχύει το ίδιο.
Μόλις τριών ειδών είναι τα βασικά αστικά απορρίμματά μας που πρέπει οπωσδήποτε να προδιαλέγονται: Το Νο 1 βασικό απόρριμμα που δημιουργεί το πρόβλημα στα απορρίμματά μας είναι το οργανικό ή βιοαποδομίσημο απόρριμμά μας, δηλαδή ό,τι χρησιμοποιούμε ως τρόφιμο είτε αυτό αποτελείται από υλικά που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή της τροφής μας είτε αυτό είναι που απομένει μετά την βρώση της τροφής μας. Αυτό αποτελεί το 45-50% των απορριμμάτων μας.
Το Νο 2 απόρριμμα που έχει δευτερεύουσα επίδραση στο πρόβλημα στα απορρίμματά μας είναι τα άχρηστα ή βρώμικα απορρίμματά μας που αποτελούν το 10-20% των απορριμμάτων μας.
Το Νο 3 απόρριμμά μας που δεν έχει επίδραση στο πρόβλημα των απορριμμάτων μας άμεσα είναι οι καθαρές ανακυκλώσιμες συσκευασίες. Ό,τι δηλαδή αποτελούν περιέκτες των τροφίμων μας ή άλλων αγαθών που αγοράζουμε και χρησιμοποιούμε και είναι το 35% του συνόλου. Με την προϋπόθεση ότι δεν τα έχουμε «λερώσει» με το οργανικό απόρριμμα μας.
Τα δύο πρώτα είδη απορριμμάτων αποτελούν αυτό που πραγματικά θέλει την προσοχή μας.
Μόνο 5 λεπτά την ημέρα από το χρόνο μας αν διαθέσουμε για να διαχωρίσουμε αυτά τα απορρίμματά μας, εκεί που παράγεται, σε ειδικό περιέκτη, - ένα απλό πλαστικό καδάκι - δηλ. στο σπίτι, στο γραφείο, στην επιχείρηση, το πρόβλημα αστικά απορρίμματα έχει λυθεί. Είναι τόσο δύσκολο πια να κάνουμε μια απλή κίνηση;
Το «ανακάτωμα» και των τριών ειδών απορριμμάτων μας, σε ένα απόρριμμα, είναι το σημερινό πρόβλημα. Δηλαδή το πρόβλημα των σύμμεικτων. Αυτών δηλαδή που απορρίπτουμε στον γκρι κάδο
Τα σύμμεικτα απορρίμματά μας δεν μπορούμε να τα διαχειριστούμε ό,τι κι αν κάνουμε. Είτε θα τα πάμε σε χωματερές είτε θα τα πάμε για κάψιμο, αφού τα «φασκιώσουμε» σε πλαστικές ταινίες! Δηλ. να τα κάνουμε δέματα!
Κανένας πολίτης, νομίζουμε, δεν δέχεται ούτε το πρώτο ούτε το δεύτερο. Άρα η λύση είναι:
Α. Η συνειδητοποίηση του προβλήματος από όλους μας και από τον καθένα ξεχωριστά. Πρέπει να βάλει ο κάθε πολίτης καλά στο μυαλό του ότι αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί αν ο ίδιος δεν συνειδητοποιήσει τι πρέπει να κάνει.
Β. Η έναρξη είναι ο διαχωρισμός μέσα στο σπίτι μας, στο γραφείο μας, στην επιχείρησή μας είναι το πρώτο βήμα.
Γ. Η εμμονή και κατόπιν η αυτόματη λειτουργία του μυαλού μας θα μας απαλλάξει από τυχόν άγχη που μας κατατρύχουν για το τι και πως θα κάνουμε το διαχωρισμό.
Δ. Οι αναγκαίες υποδομές από την κάθε δημοτική αρχή και η εφαρμογή των Νόμων και των Οδηγιών που έχουμε προσυπογράψει.
Ε. Να σταματήσουν οι «εξυπνακισμοί» από τους δημάρχους, περιφερειάρχες και τους αρμόδιους υπουργούς, για τις «ενδιάμεσες» λύσεις (κυρίως δεματοποιητές) και να αρχίσουν άμεσα οι ίδιοι (δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, δήμαρχοι και περιφερειάρχες, βουλευτές και υπουργοί με προεξάρχοντα τον κ. πρωθυπουργό, οποίος κατάγεται αλλά και επισκέπτεται τη Μεσσηνία) να ξεκινήσουν από τα σπίτια τους και τα γραφεία τους τον άμεσο διαχωρισμό «στην πηγή».
ΣΤ. Επιτέλους τα μέσα ενημέρωσης να ξεκινήσουν καμπάνιες για το θέμα. Να υπάρξουν σελίδες, ιστοσελίδες αλλά και ώρα για τα θέματα περιβάλλοντος που μας «καίνε». Οι αθλητικές ειδήσεις (ως θεματικές ειδήσεις) δεν λείπουν από τα ΜΜΕ, δεν θα μπορούσα να διαθέσουν και κάτι για το περιβάλλον;
Ζ. Να υπάρξει ένας «Ενιαίος Πανελλαδικός Κανονισμός Διαχείρισης των Αστικών Απορριμμάτων» μας.
Ακόμη όμως και αν κάνει ο κάθε πολίτης αυτό που πρέπει, υπάρχει ένας παράγοντας που λέγεται πολιτικό προσωπικό μέσα σε μια οργανωμένη κοινωνία που πρέπει να επιβλέψει τη λειτουργία της κοινωνίας μέσα από τους δίκαιους Νόμους και αποφάσεις.
Αν αυτό το πολιτικό προσωπικό δεν κάνει αυτό του πρέπει τότε ολόκληρο το οικοδόμημα κοινωνία οδηγείται προς την κατάρρευση.
Κάθε μικρή κατάρρευση σε έναν τομέα και συνολικά σε όλους τους τομείς οδηγούν στη ολοκληρωτική κατάρρευση της κοινωνίας.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα με την κρίση.
Μέχρι σήμερα πόσα πρόστιμα δεν μας έχουν επιβληθεί ακόμη και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο! 35.000 ευρώ για κάθε μέρα και για κάθε χωματερή που δεν κλείνει. Όλο τις κλείνουν τις χωματερες και όλο είναι ανοιχτές.
Τι άλλο πρέπει να σας παρουσιάσουμε για την αντικανότητα του πολιτικού προσωπικού; Αυτό είναι το τέρμα της κατάρρευσης ενός συστήματος που λέγεται απορρίμματά μας.
Αφήσαμε στο τέλος την τεράστια ευθύνη όσων αναλαμβάνουν το ρόλο του σωτήρα μας που είναι οι εκάστοτε υποψήφιοι και τελικά εκλεγμένοι να αποφασίσουν για την τύχη μας είτε δήμαρχοι, είτε δημοτικοί σύμβουλοι, είτε περιφερειάρχες, είτε περιφερειακοί σύμβουλοι, είτε πρωθυπουργοί, υπουργοί ή βουλευτές.
Δηλαδή ολόκληρο το πολιτικό προσωπικό πού έρχεται κάθε φορά να μας σώσει! Αυτοί είναι οι πρώτοι που δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα και ψηφισθέντα. Υπάρχουν λεπτομερείς Οδηγίες της Ε.Ε που ορίζουν τα πάντα. Στο τέλος της κάθε Οδηγίας υπάρχει και ένα παράρτημα με τον πλήρη κατάλογο και κατηγοριοποίηση των απορριμμάτων μας. Υπάρχει κάποιος από τους σημερινούς σωτήρες μας πολιτικούς που να έχει διαβάσει αυτόν τον κατάλογο και να έχει συνειδητοποιήσει τι είναι αυτός;
Υπάρχουν λεπτομερείς Νόμοι, ΚΥΑ και Υπουργικές αποφάσεις που στοιχίζονται (;) με τις Οδηγίες της Ε.Ε. Τι έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα; Απολύτως τίποτα! Η Οδηγία 31 από το 1999! στο άρθρο 5 με κάθε λεπτομέρεια αναφέρει ότι από το 2001 και μέχρι το 2016. δηλαδή μέσα σε 15 χρόνια θα πρέπει (όλοι οι πολίτες της Ε.Ε) να διαχωρίζουμε και να διαχειριζόμαστε, για να μην πηγαίνουν σε χωματερές, το 65%! των οργανικών μας απορριμμάτων.
Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα δεν διαχωρίζεται ούτε το 1%! Θα μπορέσουμε να φτάσουμε μέχρι το 2016 στο 65% που προβλέπεται από την Οδηγία;!
Πρέπει χθεσ να αρχίσουμε και μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια να έχουμε καλύψει αυτήν την τεράστια διαφορά του 64%! Ποιος θα το κάνει αυτό; Το σημερινό πολιτικό προσωπικό; Εμείς σας το εγγυούμαστε από τώρα και το υπογράφουμε πως όχι!
Πρέπει λοιπόν να πάρουμε όλοι την κατάσταση στα χέρια μας.

Όλα τα έχουν οι Δήμοι, η αρμοδιότητα καθαριότητας σχολείων, τους έλειπε…

Ένα χρόνο αργότερα θα μεταφερθεί τελικά η αρμοδιότητα του καθαρισμού των σχολικών μονάδων στους δήμους, σύμφωνα με το aftodioikisi.gr. Αυτό προβλέπει άρθρο του νόμου για τα ΑΕΙ που ψηφίστηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την 1η Αυγούστου.

Ποια θα είναι η επιπλέον επιβάρυνση για τους δήμους, με δεδομένους τους μειωμένους ακόμη και κατά 50% μέχρι το τέλος του χρόνου;  Το ότι τις όποιες συμβάσεις συνάψουν θα τις πληρώνουν μέσω ΚΑΠ, ενώ σήμερα καλύπτονται από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας (το οποίο βρίσκεται στη λίστα των υπό κατάργηση Οργανισμών).
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση για το άρθρο 6 του Ν. 4076/2012 (νόμου για τα ΑΕΙ): 
«Με το παρόν άρθρο ρυθμίζεται το ζήτημα της σύναψης συμβάσεων μίσθωσης έργου του προσωπικού που απασχολείται για τον καθαρισμό σχολικών μονάδων για το διδακτικό έτος 2012-2013, που δεν καλύπτονται από προσωπικό καθαριότητας, που υπηρετεί σε οργανικές θέσεις.
«Με την εν λόγω ρύθμιση παρατείνεται για ένα έτος η αρμοδιότητα των οργάνων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αντιμετώπιση των αναγκών καθαριότητας των σχολικών μονάδων και επιπροσθέτως παρέχεται η δυνατότητα στο Υπουργείο Εσωτερικών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες κατά τρόπο ώστε οι οικείοι Δήμοι να είναι σε θέση από το διδακτικό έτος 2013-2014 και εφεξής να αναλάβουν την αρμοδιότητα σύναψης των εν λόγω συμβάσεων».

Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2012

«Βυθισμένα ταξίδια » στο Κάστρο της Πύλου

Δύο εκθέσεις, αυτή της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στο Κάστρο της Πύλου με τίτλο “Βυθισμένα ταξίδια, ανθρώπινες εξερευνήσεις: Ίχνη σημαίνοντα στις θάλασσες της Πελοποννήσου”, καθώς και αυτή της συλλογής του Γάλλου Φιλέλληνα Ρενέ Πιό για τον Επαναστατικό Αγώνα στον Μοριά, που επανεκτίθεται στην οικία του Ολυμπιονίκη Τσικλητήρα, εγκαινίασε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Τo Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στεγάζεται στο κτίριο “Πασά” στο Νιόκαστρο, σε μια αναπτυσσόμενη τουριστικά περιοχή. Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός μιλώντας για την αξιοποίηση και την προβολή όχι μόνο των ευρημάτων, αλλά και των σημείων που βρέθηκαν, ως αρχαιολογικοί χώροι, εφόσον αυτοί είναι προσβάσιμοι. “Η Ελλάδα έχει κοντά στις ακτές και σε μικρό σχετικό βάθος εκατοντάδες τέτοιους χώρους πολύ μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος”, είπε και πρόσθεσε: “Θα μπορούσαν να αποτελέσουν αληθινό μαγνήτη για την προσέλκυση απ’ όλο τον κόσμο των επισκεπτών”.
Η έκθεση της συλλογής του Ρενέ Πιό για την Επανάσταση στον Μοριά και τη συμμετοχή των φιλελλήνων σ’ αυτήν και τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου, έπρεπε, σύμφωνα με την επιθυμία του, να στεγάζεται στην Πύλο. Το μεγαλύτερο τμήμα της φιλοξενήθηκε μεταξύ των ετών 1961-1984 στο Αντωνοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο και στη συνέχεια παρελήφθη για συντήρηση και έκθεση. Το υπόλοιπο τμήμα, που φυλασσόταν από το 1936 στο ελληνικό περίπτερο της Πανεπιστημιούπολης των Παρισίων, μεταφέρθηκε το 1986 στην Εθνική Πινακοθήκη και παραδόθηκε το 1992 στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων για να εγκατασταθεί στο ισόγειο του κτιρίου Μαιζώνος στο Κάστρο της Πύλου. Από εδώ και στο εξής η θέση της θα είναι στις αίθουσες του ιστορικού κτιρίου Τσικλητήρα.

Κυριακή, 19 Αυγούστου 2012

Υπ. Διοικ. Μεταρρύθμισης: Ζητεί στοιχεία μέχρι το 2016 για αποχωρήσεις υπαλλήλων

Μέχρι τις 20 Αυγούστου, ζητεί με κατεπείγουσα εγκύκλιό του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ο υπουργόςΑντώνης Μανιτάκης από τα υπουργεία, τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, τις ανεξάρτητες Αρχές και τις ΔΕΚΟ, να αποστείλουν στοιχεία με τις εκτιμήσεις για τις αποχωρήσεις προσωπικού από το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα την επόμενη τριετία.
Όπως αναφέρεται στην κατεπείγουσα εγκύκλιο, προκειμένου να διασφαλιστεί η πιστή εφαρμογή της ρύθμισης του κανόνα 1-5 μέχρι στο Δημόσιο «και να καταστεί δυνατός ο έγκαιρος προγραμματισμός με γνώμονα τις ιεραρχημένες ανάγκες των υπηρεσιών, παρακαλείσθε να ενημερώσετε εντός 14 ημερών και το αργότερο μέχρι την 20/08/2012 την υπηρεσία μας για τα ακόλουθα:
  • Στοιχεία για τις αποχωρήσεις τακτικού προσωπικού των Υπηρεσιών και των εποπτευόμενων φορέων σας από την αρχή του έτους έως την ημερομηνία λήψης της παρούσης
  • Εκτίμηση των αποχωρήσεων τακτικού προσωπικού των Υπηρεσιών και των εποπτευόμενων φορέων σας για το χρονικό διάστημα που υπολείπεται μέχρι 31-12-2012
  • Εκτίμηση των αποχωρήσεων τακτικού προσωπικού των Υπηρεσιών και των εποπτευόμενων φορέων των οποίων προΐστασθε για κάθε έτος χωριστά από το 2013 έως και το 2016
Οι αποκεντρωμένες διοικήσεις θα συλλέξουν τα ανωτέρω στοιχεία από τους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού προκειμένου να τα αποστείλουν στη Δ/νση Οργάνωσης & Λειτουργίας ΟΤΑ, η οποία στη συνέχεια θα τα διαβιβάσει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Πάντως, όπως υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστηρίζουν, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν ο στόχος για 150.000 λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους μέχρι το 2015 είναι εφικτός, δίχως να χρειαστούν απολύσεις.

Σάββατο, 18 Αυγούστου 2012

«Νέστορας Βασιλιάς της Πύλου και οι Νόμοι της Φυσικής»

Την Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012, στις 21:00, στον Προαύλιο Χώρο της Οικίας Τσικλητήρα, στην Πύλο θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση με θέμα «Νέστορας Βασιλιάς της Πύλου και οι Νόμοι της Φυσικής». Η παρουσίαση εντάσσεται στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Πύλου-Νέστορος, «Βραδιές Πολιτισμού 2012».
Ομιλητής είναι ο κ. Βασίλης Δικαιουλάκος, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών του παραρτήματος Νομού Μεσσηνίας

Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2012

Η αισιοδοξία του πρωθυπουργού για την κρίση

Τη χαρά του για την αισιοδοξία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ότι η χώρα θα μπορέσει να βγει από την κρίση, διατύπωσε σήμερα ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, που δήλωσε και εκείνος αισιόδοξος…
«Νομίζω ότι πρέπει να αισιοδοξούμε, αισιόδοξος είναι και ο πρωθυπουργός μας για τη γενική πορεία των πραγμάτων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νίκας και συνέχισε ως εξής: «Διότι εν πάση περιπτώσει με την ενότητα όλων μας, με τον αγώνα όλων μας και με την ομόνοια πάνω απ’ όλα θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση, η οποία είναι πρωτοφανής για την ιστορία μας. Όχι ότι δεν είχαμε και άλλες κρίσεις στο παρελθόν, αλλά έτσι είναι, κύκλοι είναι όλα αυτά. Υπάρχει αισιοδοξία ότι θα τα ξεπεράσουμε. Αλλάζει και το κλίμα στην Ευρώπη φαίνεται. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι έτσι τα πράγματα και θα προχωρήσουμε».
Ο κ. Νίκας αναφέρθηκε σε θέματα που συζητήθηκαν κατά την παραμονή του πρωθυπουργού στο Δημαρχείο Καλαμάτας, χθες το μεσημέρι (αυτοδιοικητικά, στρατόπεδο Καλαμάτας, προνοιακά κ.λπ). Μάλιστα ήταν εντυπωσιασμένος, τονίζοντας ότι δεν έχει ξαναγίνει πρωθυπουργός να κάνει συζήτηση για μεγάλο χρονικό διάστημα με δημάρχους για προβλήματα της περιοχής.
Είπε σχετικά ο δήμαρχος Καλαμάτας: «Πολύ σημαντική μέρα. Είχαμε εδώ στο γραφείο δύο με δυόμισι ώρες τον πρωθυπουργό μας και το συμπατριώτη μας, κ. Αντώνη Σαμαρά. Συζητήσαμε πάρα πολλά θέματα, ιδιαίτερα τα ζητήματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οποία βρίσκονται σε μια κρίσιμη βάση. Δεν σας κρύβω ότι υπήρξε επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, τον κ. Ασκούνη και μάλιστα δυο-τρεις φορές, μίλησε ο πρόεδρος και με τον πρωθυπουργό στο τηλέφωνο και κανονίστηκε και ένα ραντεβού αμέσως μετά τη συνάντηση με την κ. Μέρκελ, ώστε να είναι σαφέστατη η κυβερνητική πολιτική και οι δυνατότητες που υπάρχουν και να ανακοινωθούν όλα αυτά στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 30 Αυγούστου, παρουσία και του υπουργού Εσωτερικών, του κ. Στυλιανίδη. Τα θέματα της αυτοδιοίκησης λοιπόν είναι εξόχως σημαντικά και κρίσιμα για την πορεία μας και την ύπαρξή μας ακόμα. Έχουμε επάνω μας το προνοιακό κομμάτι και έρχονται αρμοδιότητες χωρίς να συνοδεύονται πόρους. Τα θέματα αυτά, τα γνωρίζει ο πρωθυπουργός, νομίζω ότι βοηθήσαμε σε κάποιες κατευθύνσεις πολύ σημαντικές, οι οποίες δεν θέλουν και χρήματα, όπως είναι η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων και των κληροδοτημάτων, που δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση εξαιτίας του θεσμικού πλαισίου του 1932, γιατί αυτό το θεσμικό πλαίσιο ισχύει».

Σχέδιο προστασίας από την Κομισιόν για το λάδι...

ΝΕα κατηγοριοποΙηση για την ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών και τη διευκόλυνση των καταναλωτών, αλλά και αυστηρότερους ελέγχους, προβλέπει το «πακέτο» του επιτρόπου Γεωργίας για το ελαιόλαδο.
Μια δέσμη προτάσεων που έχουν σκοπό να θωρακίσουν το ευρωπαϊκό ελαιόλαδο από την κρίση την οποία αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια και να βοηθήσει τους παραγωγούς αν αντεπεξέλθουν στη συνεχή μείωση του εισοδήματός τους έχει επεξεργαστεί η Κομισιόν. Το σχέδιο, που φέρει τη σφραγίδα του επιτρόπου Γεωργία της Ε.Ε. Ντάσιαν Τσιόλος, φιλοδοξεί να αλλάξει το τοπίο της ελαιοκομίας και έχει ήδη γνωστοποιηθεί στους υπουργούς των ελαιοπαραγωγών χωρών, οι οποίοι τώρα καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε παλαιότερα, όταν οι τιμές του ελαιολάδου έκαναν «κύκλο» και μια σειρά από καλές χρονιές ακολουθούσε κατά κανόνα μία σειρά από κακές, τα τελευταία χρόνια οι ελαιοκαλλιεργητές βλέπουν το εισόδημά τους να διολισθαίνει ολοένα και χαμηλότερα. Έτσι, έπειτα από δυναμικές κινητοποιήσεις, κυρίως των Ισπανών, η Κομισιόν αποφάσισε να κινητοποιηθεί κατά τη διάρκεια μιας σεζόν με υψηλά αποθέματα. Οι υπάρχοντες μηχανισμοί δεν μπόρεσαν να στηρίξουν τις τιμές. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στους τελευταίους επτά μήνες τρεις φορές έχει ενεργοποιηθεί το μέτρο της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, χωρίς όμως να επηρεάσει τις τιμές. Με το νέο σχέδιο δράσης, ο επίτροπος κ. Τσιόλος ελπίζει να προσφέρει την απαραίτητη ενίσχυση στον κλάδο για τη διάθεση του προϊόντος του, καθώς διαπιστώνεται ότι η κατανάλωση εντός και εκτός Ευρώπης έχει μεγάλα περιθώρια αύξησης. Το σχέδιο δράσης χωρίζεται σε έξι κεφάλαια: έλεγχος ποιότητας, αναδιάρθρωση του κλάδου, αλυσίδα προστιθέμενης αξίας, προώθηση, λειτουργία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου και ανταγωνισμός με τις τρίτες χώρες.
Ανάμεσα στα μέτρα που έχουν προταθεί είναι αλλαγές στο σύστημα της κατηγοριοποίησης, ώστε να «εκφράζονται καλύτερα τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των διάφορων τύπων ελαιολάδου». Συζητείται, για παράδειγμα, να υπάρξει και μα νέα κατηγορία στο πλαίσιο των παρθένων ελαιολάδων, που θα χαρακτηρίζει την «top” ποιοτική κατηγορία. Στο σχέδιο δράσης αναφέρεται ακόμα η ανάγκη για καταπολέμηση της απόσμησης, δηλαδή των μεθόδων που χρησιμοποιούνται ώστε κατώτερης ποιότητας ελαιόλαδα να πωλούνται ως εξαιρετικά παρθένα.
Οι αλλαγές
Η ομάδα των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων που έκαναν την προεργασία για τη διαμόρφωση του σχεδίου δράσης, ζητάει να υπάρξουν οι εξής αλλαγές:
gΜείωση της επιτρεπόμενης περιεκτικότητας σε στιγμασταδιένιο, ώστε να διευκολυνθεί ο εντοπισμός των προσμίξεων με άλλα φυτικά έλαια.
gΜείωση του επιτρεπόμενου ορίου αλκυλικών εστέρων, ώστε να αποκλειστούν περισσότερα αποσμωμένα έλαια.
gΟριστική έγκριση μιας «ολοκληρωμένης μεθόδου» για τον εντοπισμό εξωγενών ελαίων στα ελαιόλαδα
gΥιοθέτηση μιας μεθόδου για τον καθορισμό της ποσότητας διγλυκερίδιων και τριγλυκεριδίων στα ελαιόλαδα, την καταπολέμηση της νοθείας και την εκτίμηση της φρεσκότητας του προϊόντος.
Ανάμεσα στις αλλαγές που έχουν προταθεί είναι και η διενέργεια συχνότερων ελέγχων, καθώς και η επιβολή κυρώσεων, η αναφορά εκ μέρους των κρατών - μελών όλων των παραβάσεων που εντοπίζουν και των κυρώσεων που επιβάλλουν στα εστιατόρια και η ενθάρρυνση της χρήσης φιαλών που δεν αναπληρώνονται.
Διεθνής αγορά
Στις προτάσεις Τσιόλος γίνεται ακόμα αναφορά στο όλο και πιο ανταγωνιστικό κλίμα της διεθνούς αγοράς, αφού χώρες όπως η Αυστραλία και οι ΗΠΑ, που ως σήμερα εισήγαν το ελαιόλαδο που καταναλώνουν, αυξάνουν την παραγωγή τους και χρησιμοποιούν μη αναγνωρισμένες μεθόδους ελέγχου «αμφισβητήσιμης αποτελεσματικότητας», θέτοντας εμπόδια στις ευρωπαϊκές εισαγωγές.
Ορισμένοι παράγοντες της ευρωπαϊκής ελαιοκομίας ζητάνε από την Κομισιόν να γίνουν πιο αυστηρές οι παράμετροι ποιότητας και να βελτιωθούν οι μέθοδοι ελέγχου, όμως αυτό το θέμα θα πρέπει να αναλυθεί περισσότερο ώστε να υποβληθεί στο Διεθνή Οργανισμό Ελαιολάδου (ΔΟΕ) μια πειστική πρόταση για την αναθεώρηση των προδιαγραφών εμπορίας.
Όσον αφορά τη χρήση ημερομηνίας λήξεως, η έκθεση των ειδικών αναφέρει ότι το ζήτημα αυτό χρήζει διερεύνησης και θα πρέπει να προηγηθεί μια τεχνική μελέτη για τις χημικές και μηχανικές αλλοιώσεις του ελαιολάδου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προτάσεις της Κομισιόν για τον Διεθνή Οργανισμό Ελαιολάδου (ΔΟΕ). Η συμφωνία για τη λειτουργία του οργανισμού, που τέθηκε σε ισχύ το 2005, εκπνέει το 2014.
Προτείνεται η επόμενη συμφωνία να διευρύνει το αντικείμενο του οργανισμού, ώστε εκτός από τις ελαιοπαραγωγούς χώρες, να καλύπτει και τις καταναλώτριες χώρες, έτσι ώστε να «ενισχυθεί η ηγετική θέση του».
«Για την Ε.Ε., οι προδιαγραφές του ΔΟΕ αποτελούν το σημείο αναφοράς για το διεθνές εμπόριο. Είναι προτιμότερο να στηρίξουμε τον οργανισμό και να ενθαρρύνουμε τη βελτίωση της ποιότητας εντός αυτού του φόρουμ», καταλήγουν οι ειδικοί.

Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2012

Όχι στο ξεπούλημα του λιμανιού της Πύλου, λέει το ΚΚΕ

Ο λαός δεν έχει να κερδίσει τίποτα από το ξεπούλημα των λιμανιών, μεταξύ των οποίων και της Πύλου, αντίθετα θα κερδίσουν ένα «φιλέτο» οι επενδυτές, τονίζει η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου, Κεφαλονιάς και Ζακύνθου του ΚΚΕ, η οποία καλεί να μη γίνει αποδεκτή η συγκεκριμένη απόφαση της συγκυβέρνησης.
Σε σχετική ανακοίνωση της κομματικής οργάνωσης, με τον τίτλο «Όχι στο ξεπούλημα των λιμανιών, όχι στην πώληση του λιμανιού της Πύλου, τονίζονται τα εξής: «Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ. ανακοίνωσε, στα πλαίσια των ιδιωτικοποιήσεων και των αντιλαϊκών μέτρων, το ξεπούλημα των λιμανιών, ιδιαίτερα λιμανιών «φιλέτων» για το κεφάλαιο. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα λιμάνια Αργοστολίου, Ζακύνθου, Κατάκολου, Πύλου, Νέας Επιδαύρου.
Ο λαός δεν πρόκειται να κερδίσει τίποτα από το ξεπούλημα των λιμανιών. Δεν υπάρχει «κακή» και «καλή»-«συμφέρουσα» ιδιωτικοποίηση, ιδιαίτερα όταν αφορά τα λιμάνια που έχουν στρατηγική σημασία.
Η συγκυβέρνηση και η Ε.Ε. στο όνομα της «ανάπτυξης», φορτώνουν νέα βάρη στις πλάτες του λαού για να παραχωρήσουν νέα πεδία κερδοφορίας στο κεφάλαιο, να δώσουν καινούριο ζεστό χρήμα στους τραπεζίτες. Το ξεπούλημα των λιμανιών είναι η συνέχεια της «απελευθέρωσης» που έχει ξεκινήσει με τις κοινοτικές οδηγίες της Ε.Ε. και έχουν ενσωματώσει στην Ελληνική νομοθεσία οι ελληνικές κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια. Η επιτάχυνση του ξεπουλήματος σφραγίστηκε από την υπερψήφιση των Μνημονίων και της Δανειακής Σύμβασης.
Και σε αυτή την περίπτωση φανερώνεται η υποκριτική αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί έχει συμβάλλει στο να προχωρήσει το ξεπούλημα με την στήριξη της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της ευρωενωσιακής νομοθεσίας τα προηγούμενα χρόνια.
Οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν πρέπει να δεχτούν το ξεπούλημα, δεν πρέπει να υποταχτούν στους εκβιασμούς και τη συκοφαντία. Αν ο λαός δεν εμποδίσει κυβέρνηση και Ε.Ε. είναι ικανοί να εκχωρήσουν στους εφοπλιστές και στους μεγαλοεπιχειρηματίες όχι μόνο τα λιμάνια, αλλά και την ίδια τη θάλασσα. Αρκετά πλήρωσε από την ένταξη και την προσαρμογή της χώρας στην Ε.Ε. και από την ανάπτυξη που έχει στόχο την κερδοφορία του κεφαλαίου.
Όφελος για την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους και τη φτωχή αγροτιά είναι η αποδέσμευση από την Ε.Ε., η μονομερής διαγραφή του χρέους και η αποφασιστική σύγκρουση με τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της, γιατί είναι η μόνη εναλλακτική λύση. Σε αυτή τη γραμμή πάλης να παλέψουν για λιμάνια λαϊκή περιουσία που θα ανήκουν σε ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο φορέα και θα αξιοποιούνται για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι και η φτωχή αγροτιά έχουν συμφέρον σήμερα να στηρίξουν την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων, της δανειακής σύμβασης και των εφαρμοστικών τους νόμων. Οφείλουν με την πάλη τους να βάλουν τέλος στις θυσίες που τους επιβάλλουν οι υπερασπιστές του ξεπερασμένου καπιταλιστικού συστήματος. Με ισχυρό ΚΚΕ, Λαϊκή Συμμαχία για την Εργατική-Λαϊκή Εξουσία».

Τετάρτη, 15 Αυγούστου 2012

Λιμάνι Πύλου, πάρκινγκ. Στην Καλαμάτα... σιωπή

Άραγε τι θα γινόταν στην Πύλο αν θα ίσχυε το καθεστώς με το λιμάνι της περιοχής, ανάλογα με το λιμάνι της Καλαμάτας, που o χώρος που υπάρχει και είναι μεγάλος και αναξιοποίητος και παραμένει κλειστός... επιδεικτικά, χωρίς να θέλει κανείς να... βοηθήσει τον κόσμο; Ας αναλάβει κάποιος την πρωτοβουλία να το ανοίξει, διότι ΕΧΕΙ καταντήσει ΠΟΛΥ άσχημη ενέργεια ΑΥΤΗ, τόσο για τους Καλαματιανούς όσο και για τους επισκέπτες, που ΟΛΟΙ τους το περιμένουν σαν την... ανάσταση...
Η φωτογραφία από την Πύλο τα λέει ΟΛΑ...

Τρίτη, 14 Αυγούστου 2012

Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και τις αξίες μας τ

Με ενθουσιασμό έγινε δεκτός στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Πύλο, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σήμερα το απόγευμα, όπου στην προκυμαία της κωμόπολης τον περίμεναν συμπατριώτες του και συνομίλησε μαζί τους.
Ο πρωθυπουργός, εγκαινίασε αρχικά στο κάστρο της Πύλου, την έκθεση της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων με τίτλο, «Βυθισμένα Ταξίδια, Ανθρώπινες Εξερευνήσεις: Ίχνη σημαίνοντα στις θάλασσες της Πελοποννήσου» και ακολούθως στην οικία του Ολυμπιονίκη Τσικλιτήρα εγκαινίασε την επανέκθεση της συλλογής του Γάλλου Φιλέλληνα Rene Puaux.
Ο πρωθυπουργός μιλώντας κατά τα εγκαίνια της συλλογής του Γάλλου Φιλέλληνα, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είναι σημαντική η πολιτιστική μας κληρονομιά κι οφείλουμε να την διαφυλάξουμε.
Σημείωσε ότι το 2009 που ήταν στο υπουργείο Πολιτισμού, είχε θέσει ως στόχο την ανάδειξη των ενάλιων αρχαιοτήτων, γιατί είναι κάτι που δεν έχει αναδειχθεί ως σήμερα και οι οποίες, είπε, είναι εξίσου σημαντικές με τις επίγειες αρχαιότητες. Αυτό το στόχο πρόσθεσε, τον θέτω ξανά σήμερα από άλλο πόστο.
Υπογράμμισε επίσης πως είμαστε σε μια δύσκολη εποχή, αλλά είμαστε Έλληνες κι οφείλουμε σαν Έλληνες να διαφυλάξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά κι όλες αυτές τις αξίες που μας έχουν δώσει οι πρόγονοί μας.

Προβληματισμός για την απουσία της Δικαιοσύνης από τις φωτιές...

-Σύσκεψη πριν λίγο στην Περιφέρεια για τις πρώτες ενέργειες μετά την κήρυξη των καμένων περιοχών σε περιοχές εκτάκτου ανάγκης
- Νέα σύσκεψη αύριο με την παρουσία και του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου
-Η αυτοοργάνωση είναι σημαντική- ιδιαίτερη αναφορά στις εθελοντικές οργανώσεις
- Απών από τη μάχη με τις φλόγες ο Μορέας σε αντίθεση με τη ΔΕΗ...
Μία πρώτη σύσκεψη για τις πυρκαγιές στο δήμο Μεγαλόπολης πραγματοποιήθηκε πριν λίγη ώρα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και τη συμμετοχή της αντιπεριφερειάρχη Ντίνας Νικολάκου, του δημάρχου Μεγαλόπολης Παναγιώτη Μπούρα και των εκπροσώπων των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κώστα Πανουκλιά και Γιώργο Κωστόγιαννη. Σκοπός της σύσκεψης οι πρώτες ενέργειες μετά την κήρυξη των καμένων περιοχών σε περιοχές εκτάκτου ανάγκης.
Εκτός από τα διαδικαστικά που συζητήθηκαν και την καταγραφή των ζημιών και των αναγκών που υπάρχουν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης τόνισε ιδιαίτερα την απουσία της Δικαιοσύνης και του εισαγγελέα από την υπόθεση των πυρκαγιών και σημείωσε πως σε συνεργασία με το δήμο θα πράξουν όλα εκείνα που απαιτούνται για αυτούς που αδρανούν και είναι απόντες. Επεσήμανε πως θα πρέπει να τιμωρηθεί όποιος αποδεδειγμένα εμπλέκεται σε εμπρηστικές ενέργειες γιατί η ατιμωρησία οδηγεί σε αυτές τις καταστάσεις που έχουν κόστος οικονομικό και περιβαλλοντικό για την Αρκαδία αλλά και για όλη τη χώρα όπου έχουμε εστίες φωτιάς. Να σημειώσουμε πως ο κ. Τατούλης ανέφερε πως υπάρχει φωτιά εκτός από την Κορινθία και στη χωματερή της Ν. Κίου και αφορμής δοθείσης τόνισε πως πλέον οι χωματερές θα πρέπει να κλείσουν οριστικά και να τελειώσει αυτό το θέμα.
Από τη δική του πλευρά ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Παναγιώτης Μπούρας μεταξύ άλλων ευχαρίστησε όλους όσους έχουν βοηθήσει μέχρι τώρα στην κατάσβεση της φωτιάς και ιδιαίτερα εκτός από την Πυροσβεστική, τους εθελοντές της Σκιρίτιδας και του Λογγανικού από την περιοχή της Λακωνίας καθώς και τη ΔΕΗ που επέδειξε μεγάλη κοινωνική ευαισθησία σε αντίθεση με το Μορέα που δεν έπραξε το ίδιο.
Να σημειώσουμε πως ο δήμαρχος δεν κατονόμασε το Μορέα αλλά το έπραξε ο κ. Τατούλης ο οποίος μάλιστα σημείωσε πως σύντομα θα συζητήσει το θέμα με τους εκπροσώπους της εταιρείας.
Αύριο θα υπάρξει νέα σύσκεψη με την παρουσία και του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί το θέμα των πυρκαγιών αλλά και θέματα που αφορούν στον τομέα της υγείας στην Περιφέρεια Υγείας.
Σε λίγο το βίντεο στο οποίο θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε τα όσα είπαν Τατούλης και Μπούρας....Ιδιαίτερη αίσθηση πάντως δημιουργούν οι αιχμές για τη δικαιοσύνη από πλευράς Τατούλη αλλά και για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας που υπεξαίρεσε πολλά χρήματα από το λογαριασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου και όπως είπε ο περιφερειάρχης αυτό μαζί με άλλες ενέργειες από πλευράς Πολιτείας τους κάνει να έχουν εμπιστοσύνη και να στηρίζονται μόνο στις δικές τους δυνάμεις...

Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2012

Μεγάλη αυτοψία στην κατολίσθηση της Κορώνης

Σήμερα 13/8/2012 με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μεσσηνίας κ. Παν. Αλευρά , κλήθηκε για τέταρτη φορά ο κ. Μαραβέας Χρύσανθος , μελετητής του έργου της αντιμετώπισης της κατολίσθησης της επαρχιακής οδού εισόδου Κορώνης, προκειμένου να εξετασθεί για μία ακόμα φορά και επιστημονικά η αναγκαιότητα ή μη επέκτασης του πασσαλότοιχου προς την Κορώνη.
Υπό την προεδρία του Αντ/ρχη ο μελετητής ενημερώθηκε από υπηρεσιακούς παράγοντες της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Μεσσηνίας, για την πορεία εκτέλεσης του έργου και έλαβε υπόψη τα στοιχεία της μελέτης. Κατέληξαν να επισκεφθούν το έργο για να εξετάσουν τις επί τόπου συνθήκες.
Σημειωτέον ότι πρόκειται για ένα δύσκολο τεχνικά έργο ,που απαιτεί ειδικό εξοπλισμό μηχανημάτων, προϋπολογισμού 2,30 εκατομμύρια ευρώ και εντάχθηκε με απόφαση του Περ/χη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη στο ΔΕΠΙΝ /ΕΣΠΑ.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου παρακολουθεί την πορεία εκτέλεσης του έργου με υπευθυνότητα και με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και βασικό στόχο να εκτελέσει το τεχνικά αρτιότερο έργο, ώστε να πετύχει την ασφάλεια και την άνεση στην λειτουργία της 9ης Επαρχιακής Οδού στην είσοδο της Κορώνης

Οι βουτιές του Ιθαν Χοκ στην Βοιδοκοιλιά

Ο χολιγουντιανός ηθοποιός Ιθαν Χοκ εντυπωσιάστηκε από τις ομορφιές της Ελλάδας, όταν την πρωτοεπισκέφθηκε τον Αύγουστο του 2009 ως πρωταγωνιστής της παράστασης «Χειμωνιάτικο παραμύθι» που δόθηκε στην Επίδαυρο και για το λόγο αυτό επέστρεψε τρία χρόνια μετά με... ολόκληρη τη φαμίλια του!
Ο Ιθαν Χοκ εδώ και μερικές ημέρες απολαμβάνει τη θάλασσα και τον ήλιο στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στην Πύλο. Εκεί, και συγκεκριμένα στην παραλία της Βοϊδοκοιλιάς τον «συνέλαβε» ο φωτογραφικός φακός του Πρώτου Θέματος.
Ο ηθοποιός, μαζί με τα δύο του παιδιά Μάγια και Ρον (από τον πρώτο του γάμο με την Ούμα Θέρμαν) και τη σύζυγό του Ράιαν Χοκ κατέφθασαν στη πανέμορφη παραλία με ποδήλατα.
Μάλιστα, ήταν ιδιαίτερα... προσεγγίσιμος αφού ανταποκρίθηκε θετικά σε όσους έσπευσαν να του ζητήσουν να βγάλουν μια φωτογραφία μαζί του.
Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα» ο διάσημος ηθοποιός έφθασε στην Πύλο την 1η Αυγούστου και θα παραμείνει στην περιοχή για αρκετό καιρό αφού ξεκινούν τα γυρίσματα του σίκουελ της ταινίας «Before Sunset», το οποίο
θα διαδραματίζεται στην Πελοπόννησο

Κυριακή, 12 Αυγούστου 2012

Στην Πύλο με επισήμους ο Αντώνης Σαμαράς

Στον τόπο που τον αναζωογονεί στην πανέμορφη Πύλο θα βρεθεί από αύριο το μεσημέρι για λίγα εικοσιτετράωρα ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς .
Πριν φθάσει στην Πύλο ο Πρωθυπουργός θα «περάσει » από την Καλαμάτα όπου στις 12 το μεσημέρι θα τον υποδεχθεί ο δήμαρχος της πόλης στο δημαρχείο .
Στην συνέχεια ο κος Νίκας θα παραθέσει γεύμα στον Πρωθυπουργό σε παραλιακό μαγαζί και μετά θα μεταβεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Πύλο.
Τη Δευτέρα το απόγευμα θ α πραγματοποιήσει τα εγκαίνια δύο νέων εκθέσεων στην Πύλο ενώ θα είναι παρών και ο Υπουργός Πολιτισμού.
«Βυθισμένα Ταξίδια, Ανθρώπινες Εξερευνήσεις: Ίχνη σημαίνοντα στις θάλασσες της Πελοποννήσου» τιτλοφορείται η Περιοδική Έκθεση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, η οποία θα φιλοξενείται στο κτήριο Πασά στο Φρούριο της Πύλου και θα ανοίξει επίσημα τις πόρτες τις τη Δευτέρα 13 Αυγούστου στις 18:30.
Την ίδια ημέρα στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί και η επίσημη παρουσίαση της Επανέκθεσης της Συλλογής του Γάλλου Φιλέλληνα Rene Puaux στην Οικία Τσικλητήρα στις 20:00.

«Αυτή η μνημονιακή πολιτική μας οδηγεί κατ’ ευθείαν στη δραχμή», τονίζει ο Θ. Πετράκος

«Η συνέχιση αυτής της μνημονιακής πολιτικής δεν μας οδηγεί πουθενά αλλού παρά μόνο στη δραχμή», τόνισε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι, προκειμένου να παρουσιάσει την πρόταση νόμου της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών αλλά και να αναφερθεί στις πολιτικές εξελίξεις και σε σειρά πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο ίδιος.
Ο Θανάσης Πετράκος μίλησε για επιχείρηση ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου της χώρας, με συνοπτικές και αδιαφανείς διαδικασίες, οι οποίες θα εξαθλιώσουν εντελώς το λαό. Αναφέρθηκε στο θέμα της εκχώρησης της Αγροτικής Τράπεζας στην Πειραιώς, στο «ξεπούλημα» κερδοφόρων οργανισμών όπως του ΟΠΑΠ αλλά και οργανισμών που αφορούν τους ενεργειακούς πόρους και τις ενεργειακές υποδομές.
Τόνισε ότι τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης έχουν πάρει πανηγυρικά πίσω όσα υπόσχονταν προεκλογικά, αλλά και μετεκλογικά. Για παράδειγμα αναφέρθηκε στην υπαναχώρηση από τη δέσμευση για τη ρύθμιση των δανείων των επιχειρήσεων στους πυρόπληκτους νομούς, θέμα για το οποίο θα καταθέσει επερώτηση εφόσον στην ερώτησή του στη βουλή δεν δόθηκε ξεκάθαρη απάντηση. Επεσήμανε ακόμη ότι παρενέβη στον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών, Σταύρο Καλογιάννη, για τα προβλήματα που υπάρχουν στον αυτοκινητόδρομο Αλλαγής-Καλαμάτας, ιδίως στον κλάδο προς Μεσσήνη και στην περιοχή πίσω από το εργοστάσιο Καρέλια, όπου οι αγρότες κινδυνεύουν να αποκλειστούν από τα χωράφια τους. Σημείωσε ότι το υπουργείο θα απαντήσει στα ζητήματα που έχει θέσει μέχρι την Παρασκευή.
Όσον αφορά την πρόταση νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αυτή, όπως τόνισε ο κ. Πετράκος, προβλέπει μεταξύ άλλων:
· Την περικοπή των δόσεων των τοκοχρεολυσίων των δανείων κάθε πολίτη και κάθε νοικοκυριού ώστε να μην ξεπερνούν το 30% του πραγματικού διαθέσιμου (μετά την αφαίρεση φόρων και εισφορών) μηνιαίου εισοδήματός τους, και την απαλλαγή τους από το υπόλοιπο ποσό της δόσης με οριστική διαγραφή του υπολοίπου αυτού σε ετήσια βάση
· Την αναλογική κατανομή του ανωτέρω διαθεσίμου ποσού, σε περίπτωση συρροής περισσοτέρων δανειακών υποχρεώσεων
· Την ολική διαγραφή των χρεών των ευπαθών ομάδων, για όσους διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας, για τους χρονίως πάσχοντες, για τους ανάπηρους, τους άστεγους, τους υπερήλικες, τους χρονίως άνεργους κ.λπ. συνανθρώπους μας, που αδυνατούν να προσποριστούν τα στοιχειώδη του βίου.
· Την μερική διαγραφή χρεών σε ποσοστό αντίστοιχο με τη μείωση των εισοδημάτων του κάθε νοικοκυριού κατά τα δυόμισι χρόνια του Μνημονίου.
· Την απαγόρευση στον πιστωτικό Οργανισμό ή την Εταιρία, προς την οποία έχει εκχωρηθεί η απαίτηση, ή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να καταγγείλουν τη σύμβαση δανείου, να εκδώσουν διαταγές πληρωμής και να προβούν σε οιανδήποτε πράξη αναγκαστικής είσπραξης ή εκτέλεσης των επίδικων απαιτήσεών τους. Ομοίως προβλέπεται η απαγόρευση πραγματοποίησης τηλεφωνικών οχλήσεων από εισπρακτικές εταιρίες

Σάββατο, 11 Αυγούστου 2012

Χωρίς οδικούς άξονες δεν βλέπουμε τη πολυπόθητη ανάπτυξη

Καιρό τώρα συζητάμε για τα μεγάλα έργα και τους αυτοκινητοδρόμους -ανάμεσά τους και η Ιόνια Οδός- που έχουν «παγώσει»… Όμως δεν ισχύει παντού το ίδιο…
Την περασμένη Τρίτη παραδόθηκε το 25χλμ τμήμα Αλλαγή – Θουρία του αυτοκινητόδρομου Καλαμάτας – Τρίπολης, βελτιώνοντας την οδική σύνδεση της Καλαμάτας με την Αθήνα, στον λεγόμενο αυτοκινητόδρομο «Μωρέας».
Γιατί λοιπόν το ένα έργο προχωρά και το άλλο όχι;
Τη διαφορά ανάμεσα στον αυτοκινητόδρομο «Μωρέας» και την Ιόνια Οδό την κάνει το Costa Navarino !!! Και βέβαια όχι μόνο αυτό αλλά κυρίως αυτό… Το Costa Navarino για όσους δεν γνωρίζουν είναι η μεγαλύτερη τουρστική επένδυση που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα.
Πρόκειται για το όραμα του εφοπλιστή Βασίλη Κωνσταντακόπουλου που κόστισε 1,2 δισ. ευρώ!!!
Αυτή η επένδυση είναι που κάνει τη μεγάλη διαφορά και από μόνη της ασκεί της ανάλογες πιέσεις ώστε να πραγματοποιηθούν και τα συνοδευτικά έργα υποδομής, όπως ο αυτοκινητόδρομος. Παράλληλα στη Μεσσηνία υπάρχει και ένα αεροδρόμιο, αυτό της Καλαμάτας, που ο ίδιος ο επενδυτής το στήριξε αφού το χρειάζονταν για να μεταφέρει τους πελάτες του Costa Navarino.
Όντας μέτοχος στην Aegean Airlines της οικογένειας Λασκαρίδη «άνοιξε» την αεροπορική σύνδεση Αθήνας – Καλαμάτας για την εξυπηρέτηση των πελατών του Costa Navarino. Από όλη αυτή την ιστορία βγαίνει κερδισμένη η Μεσσηνία σε ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και έργα υποδομής.
Στη «πτωχή» εκ πρώτης όψεως Αιτωλοακαρνανία δεν υπάρχουν τέτοιες μεγάλες επενδύσεις που να ασκήσουν τις ανάλογες πιέσεις, ώστε το κράτος να κάνει κάποια έργα υποδομής. Εκ πρώτης όψεως…
Αν σκεφτούμε όμως καλύτερα θα δούμε ότι υπάρχει το λιμάνι στο Πλατυγιάλι και το αεροδρόμιο στο Άκτιο… όμως το πρώτο έχει αφεθεί στην τύχη του και ρημάζει, με τις κατά καιρούς σκέψεις για αξιοποίησή του να είναι οι χείριστες περιβαλλοντικά ενώ το Άκτιο με την αδράνεια και της ιδιωτικής τουριστικής πρωτοβουλίας το εκμεταλλεύονται μόνο η Λευκάδα και η Πρέβεζα.
Σε αντίθεση με τη Μεσσηνία στην Αιτωλοακαρνανία το Πλατυγιάλι αποτέλεσε αντί για πόλο ανάπτυξης πεδίο άσκησης πολιτικής των τοπικών πολιτικών παραγόντων, ενώ η συμπεριφορά του ντόπιου «συστήματος» απέναντι στους κάθε φορά εν δυνάμει επενδυτές (χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Φ. Κωστούλα) δεν ήταν και η καλύτερη

Εβδομάδα Μεσογειακής Διατροφής στην Κορώνη

Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος διοργανώνει «Εβδομάδα Μεσογειακής Διατροφής» από 22 εώς 25 Αυγούστου 2012, στην Κορώνη.
Σύμφωνα με την από 16 Νοεμβρίου 2010 απόφαση της UNESCO, η Μεσογειακή Διατροφή πέρασε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας και η Κορώνη ανακηρύχθηκε Εμβληματική Κοινότητα, εκπροσωπώντας την Ελλάδα.
Στόχος των τεσσάρων Εμβληματικών Κοινότητων της Soria, του Cilento, του Chefchaouen και της Κορώνης είναι να διαδώσουν το κοινό διατροφικό τους μοντέλο, να προστατεύσουν τη Μεσογειακή Διατροφή από τον κίνδυνο διάβρωσης εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής και να αναδείξουν τα οφέλη και τις ευεργετικές ιδιότητές της.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις της συνάντησης των Εμβληματικών Κοινοτήτων, στα πλαίσια των κοινών δράσεων για τη διαφύλαξη και προώθηση της πολιτισμικής και αναπτυξιακής διάστασης της Μεσογειακής Διατροφής, ο Δήμος Πύλου-Νέστορος τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με την υπογραφή της Διακήρυξης της Κορώνης, την υπόσχεση να μη μείνει η προσπάθεια στα χαρτιά και προχωρά στη διοργάνωση Εβδομάδας Μεσογειακής Διατροφής.
Στις εκδηλώσεις θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι από τις Εμβληματικές Κοινότητες της Soria, του Cilento, του Chefchaouen αλλά και από την υπό ένταξη Κοινότητα του Αγρού της Κύπρου, στα πλαίσια της διεύρυνσης των χωρών που συμμετέχουν στις δράσεις για τη Μεσογειακή Διατροφή.
Το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αρωγοί και υποστηρικτές της όλης προσπάθειας από την πρώτη στιγμή, θα δώσουν το παρόν συμμετέχοντας με εκπροσώπους από την πολιτική ηγεσία αλλά και με υπηρεσιακούς παράγοντες.
Επιπλέον, οι Πρέσβεις των εμπλεκομένων χωρών θα τιμήσουν με την παρουσία τους τις δράσεις.

Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2012

Ο Ελληνοτουρκικός γάμος της χρονιάς στην Πύλο-Είναι πολλά τα λεφτά

Ολοι το εγχώριο και τουρκικό jet set προετοιμάζεται συστηματικά για την 31η Αυγούστου, πρώτη ημέρα της τριήμερης τελετής για τον ελληνοτουρκικό γάμο της χρονιάς μεταξύ του Ελληνα web developer Δημήτρη Γκινοσάτη και της Εντά Πολάτ, κόρης του βαθύπλουτου επιχειρηματία Αντάν Πολάτ.
Ηδη, τα μέσα ενημέρωσης στη γειτονική Τουρκία αφιερώνουν εκτεταμένα ρεπορτάζ στην επικείμενη τελετή με ειδικές αναφορές στην Πύλο και το ξενοδοχειακό συγκρότημα Costa Navarino, που επελέγη για το event.
Οι προετοιμασίες στο ξενοδοχείο έχουν ήδη αρχίσει, οι παραγγελίες έχουν ήδη δοθεί -η σαμπάνια θα ρέει άφθονη- και τα ειδικά μενού, λόγω και θρησκείας, έχουν καταρτιστεί. Οι άνθρωποι της ασφαλείας του πατέρα της νύφης έχουν ήδη επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις και έχουν καταλήξει για τις λεπτομέρειες των κινήσεων μέσα στο συγκρότημα.
Οπως αναφέρεται και στην ειδική ιστοσελίδα -www.edandimitris.com- που έχει δημιουργηθεί με την ευκαιρία του γάμου, η προσέλευση των καλεσμένων θα γίνει την Παρασκευή 31 Αυγούστου και στις 8.30τοβράδυ εκείνης της ημέρας θα διοργανωθεί coctail party για το καλωσόρισμα.
Η γαμήλια τελετή θα γίνει στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου 1η Σεπτεμβρίου και την επόμενη, Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου θα διοργανωθεί από το πρωί ένα μεγάλο πάρτι στην παραλία του ξενοδοχειακού συγκροτήματος.
Ακόμη, μέσω της ιστοσελίδας παρέχονται όλες οι χρήσιμες πληροφορίες για την προσέλευση των καλεσμένων είτε έρχονται από την Κωνσταντινούπολη, είτε από την Αθήνα, ειτε ακόμη και με τα σκάφη τους. Επιπλέον, έχουν γίνει όλες οι διευθετήσεις για την προσγείωση στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας των lear jet που θα φέρουν Τούρκους μεγαλοεπιχειρηματίες, ενώ έχει προγραμματιστεί και πτήση τσάρτερ, από και προς την Πόλη.
Οπως αναφέρεται στο πρώτο Θέμα, μεταξύ των καλεσμένων αναμένεται να είναι ο νυν πρόεδρος της Γαλατάσαράι Ουνάλ Αγσιάλ με την Ελληνίδα δημοσιογράφο και σύντροφό του, Φανή Γραμματικογιάννη, οι οποίοι αυτές τις ημέρες απολαμβάνουν τις διακοπές τους στα ελληνικά νησιά με την 50 μέτρων θαλαμηγό τους «Barbie».
Οπως αναφέρουν τούρκικα μέσα ο Αντνάν Πολάτ είναι πολύ ευτυχισμένος με το γάμο της κόρης του και η διάθεσή του δεν χάλασε ακόμη και όταν έπιασε φωτιά ο ουρανοξύστης που έχει στο Σισλί, μια συνοικία της Κωνσταντινούπολης. Το κτίριο με τα 42 πατώματα και τα 152 μέτρα ύψος είχε τυλιχθεί στις φλόγες ύστερα από βλάβη στο σημείο όπου βρίσκονται τα μηχανήματα κλιματισμού. Δεν υπήρξαν θύματα, παρά μόνο υλικές ζημιές, τις οποίες οσονούπω ο Αντνάν Πολάτ αναμένεται να επιδιορθώσει.
Δεν είναι άλλωστε η μοναδική του επιχείρηση αυτή. Ο Τούρκος εκατομμυριούχος, έχει ξενοδοχεία, ενώ δραστηριοποιείται και στον τομέα της ενέργειας και συγκεκριμένα διαθέτει αιολικά πάρκα στη Σμύρνη και συνεργάζεται με ομίλους της Αμερικής και της Ρωσίας.
Με την επιχείρηση των αιολικών πάρκων ασχολείται και η Εντά η οποία έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Brown των ΗΠΑ, όπου και γνωρίστηκε με τον Δημήτρη Γκινοσάτη.

Κηνυγητό και από το Δήμο Μεσσήνης για εισπράξεις

Τελευταία προειδοποίηση απεύθυνε το μεσημέρι ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Μεσσήνης, Γιάννης Μπρατσιάκος, στους επαγγελματίες που δεν έχουν προσέλθει ακόμη να πληρώσουν για τα τραπεζοκαθίσματα και τις ξαπλώστρες που έχουν «απλώσει» στους κοινόχρηστους χώρους και τον αιγιαλό. Αν δεν προσέλθουν μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, τότε την Τρίτη θα επιβληθούν πρόστιμα, ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος.
Όπως παρατήρησε, μέχρι τώρα έχουν ανταποκριθεί ελάχιστοι επαγγελματίες, τόνισε όμως ότι είναι προς το συμφέρον τους να πάνε να πληρώσουν, διαφορετικά τα πρόστιμα που θα επιβληθούν να είναι ιδιαιτέρως τσουχτερά. Ειδικότερα, το πρόστιμο για τους χώρους στους αιγιαλούς φτάνει το 300% επί της αρχικής οφειλής και στους λοιπούς κοινόχρηστους χώρους στο 200%.
Επιπλέον ο Γιάννης Μπρατσιάκος κάλεσε τους οφειλέτες να μην χάσουν την ευκαιρία να ρυθμίσουν τις βεβαιωμένες οφειλές τους με τους ευεργετικούς όρους που ισχύουν αυτή την περίοδο. Το ύψος των συγκεκριμένων βεβαιωμένων οφειλών αγγίζει τα 700.000 ευρώ, τόνισε ο αντιδήμαρχος.
Τέλος, επανέλαβε ότι η οικονομική κατάσταση γενικά των Δήμων, είτε μικρών είτε μεγάλων, εύρωστων ή όχι, είναι εξαιρετικά δύσκολη, γιατί οι επιχορηγήσεις έχουν μειωθεί κατά 75% σε σχέση με τις επιχορηγήσεις του 2009. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι εάν ο Δήμος Μεσσήνης το 2009 πήρε 100 ευρώ από το κράτος, φέτος θα πάρει μόλις 25 ευρώ. Τόνισε ότι κάτω από αυτή την κατάσταση οι Δήμοι εντός ολίγων μηνών δεν θα είναι σε θέση να καταβάλουν ούτε τη μισθοδοσία του προσωπικού τους και θα αδυνατούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best WordPress Themes